Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

40 évre tervez Mohos doktor Tiszaszigeten

Tiszasziget - Hatezer háziorvos közül mindössze 23-an vannak 30 évnél fiatalabbak. Egy ilyen fehér holló kezdett egy hete Tiszaszigeten.
Üres praxisok

Megyénkben jelenleg öt üres praxis van az Országos Alapellátási Intézet honlapján található adatok szerint. Megírtuk: Nagylakon, Mindszenten, Székkutason, Csanyteleken és Bakson betöltetlen a státusz. Hogy ezek közül pályáztak-e már valamelyikre, egyelőre nem lehet tudni. (Milliós jutalomért sem kellenek az üres praxisok, 2015. augusztus 8.)
– Nagyon rendes az új háziorvosunk. Megvizsgált, szakrendelésre adott beutalót, vérvétel is lesz. Csak itt maradjon a doktor úr! Előtte két-három évente cserélődtek az orvosok. Mire megint jöttem, már más ült a rendelőben – hallottuk tegnap a tiszaszigeti házi- és gyermekorvosi rendelőből kijövő betegektől. Mohos András doktor egy hete vette át a praxist az elődjétől.

– Előttem alkalmazottak voltak az orvosok, én pedig megvettem a praxisjogot. Negyven évre tervezek. Mindig ez volt az elképzelésem, hogy szegedi lévén a nagyváros melletti faluban dolgozhassak. Arra vágytam, hogy ne csak a betegséggel, hanem az emberrel foglalkozzam. Akit ellátok csecsemőként, az harmincévesen is bejöhessen hozzám az ő gyerekével. Felmerült, hogy miért nem megyek külföldre, de én itt akarom bebizonyítani a közvéleménynek és a szakmának, hogy a háziorvoslást is lehet jól csinálni. Az is lehet karrier, itt is lehet kutatni, képezni magam. Az eddigi tiszaszigeti tapasztalataim biztatók – mondta első hetéről a 27 esztendős szakember.

Gyakorlattal a háta mögött vágott bele a praxisvásárlásba. A hat év általános orvosegyetem után még három és fél évet kell tanulni a háziorvosi szakvizsgáig. Ezzel olyan vegyes praxist is el tud látni, mint a tiszaszigeti. Úgy emlékszik, a szegedi orvosegyetem évente nagyjából húsz hallgatót vesz fel a háziorvosi szakképzésre. Sokan azonban be sem fejezik a tanulmányaikat, mások rögtön külföldre mennek. Így kevés az utánpótlásuk az elöregedő háziorvosoknak, pedig a kétharmaduk már ötven év feletti. A tavalyi statisztika szerint a hatezer hazai háziorvos közül 30 évnél fiatalabb mindössze 23 akadt.
 
Mohos András egy hete praktizál a faluban. Nem betegségekkel, hanem az emberekkel akar foglalkozni. Fotó: Kuklis István
Mohos András egy hete praktizál a faluban. Nem betegségekkel, hanem az emberekkel akar foglalkozni. Fotó: Kuklis István

– A jó praxisnak nyilván megvan az ára, az ingyen betölthető körzet más miatt nem vonzó. Másrészt annak az orvosnak, aki praxisjogot vásárol, vállalkozást kell alapítania, vagyis kockáztatnia kell. Sokszor emiatt nem találkozik a nyugdíjba vágyó és a kezdő kollégák elképzelése – tette hozzá Mohos András.

A fiatal orvos rezidensként a zákányszéki Mester Lajos doktor mellett, majd a mórahalmi központi ügyeleten, illetve egy kelebiai körzetben helyettesítőként szerzett tapasztalatokat. Végül hosszas mérlegelés után, az állami praxispályázat 4 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával vette meg a praxisjogot és a rendelő felszerelésének egy részét. Ennek fejében 4 évig „röghöz van kötve". Azt nem árulta el, hogy a támogatás betakarta-e a praxis árát. Azt viszont elmondta, hogy a falu lakosságának 80 százaléka, 1350 ember hozzá jár.

Az utánuk járó kártyapénzből egyensúlyban tartható a praxis. Vagyis kigazdálkodja a saját és a nővér fizetését, a rezsit, a bérleti díjat és a szükséges beszerzéseket. Ellátja a rendelési időt, otthonukban is felkeres betegeket, sürgős eseteket is ellát, és elvégzi a sok-sok adminisztrációt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas, fiatalkorú társukat rabolták ki a buszpályaudvaron

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a szegedi és bordányi fiatalkorúval szemben,… Tovább olvasom