Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

600 ezres jutalom három hónapért

Szeged - A Fidesz–Jobbik szegedi közgyűlési többség bruttó 625 ezer forint jutalmat szavazott meg Dér Natáliának, aki tavaly alig több mint három hónapig vezette az Ifjúsági Házat.
Lapunkban megírtuk, hogy tavalyi teljesítménye alapján Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője és Tápai Péter, az IKV Zrt. decemberben lemondott vezérigazgatója kapta a legtöbb, bruttó 4 millió forint prémiumot a városi cégvezetők közül. A harmadik nagy önkormányzati cég, a Szegedi Közlekedési Kft. vezetője, Tóth István Tibor egy fillér jutalmat sem kapott, mert ügyében külön szavazást kért a júniusi közgyűlésen a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba, aki tartózkodott a voksoláskor. Így a Fidesz–Jobbik nem tudta biztosítani a közgyűlési többséget, mert a szocialisták és az LMP-s Szentistványi István nemmel szavazott.

A száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek vezetői az éves alapbérük vagy megbízási díjuk maximum 80 százalékát kaphatják meg prémiumként vagy jutalomként, ha teljesítik az objektív és egyedi célkitűzéseket, amelyeket a közgyűlés határoz meg számukra. A városvezetés például semmilyen jutalmat nem kapott az elmúlt tíz évben.
Solymos László alpolgármester a cégvezetők júniusi jutalmazása kapcsán azt mondta, felháborító, hogy a romló gazdasági teljesítmények mellett, sok esetben az eredeti feltételrendszert felülírva, több millió forintos prémiumot osztogat a Fidesz és a Jobbik az általa kinevezett igazgatóknak.

A júniusi testületi ülésen a polgármesteri hivatal városüzemeltetési iroda vezetőjének, Molnár Lászlónak az előterjesztésében tárgyalták az ügyvezetők prémiumát. E napirendi ponthoz módosító indítványok is érkeztek. A Keresztúri Farkas Csaba vezette jogi bizottság például azt javasolta, hogy a prémiumok megállapításánál a cégek felügyelőbizottságainak határozatát, értékelését vegyék figyelembe. A Fidesz–Jobbik közgyűlési többség elfogadta a jogi bizottság indítványát.
Így történhetett az meg, hogy Dér Natália és Sódar István IH-igazgató is kapott jutalmat, holott az eredeti előterjesztésben egy fillér prémiumot sem javasoltak nekik. A Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága azonban Dér Natáliának és Sódar Istvánnak az éves alapbére 56-56 százalékát javasolta prémiumként, amit megszavazott a Fidesz–Jobbik-többség. Dér Natália a korábbi, leváltott igazgatóval, Boros Gyulával 2010. december 10-étől december 31-éig irányította az IH-t. 2011. január 1-jétől megszűnt a kettős ügyvezetés. A Fidesz és a Jobbik már tavaly februárban Sódar István jelenlegi igazgatót szerette volna az ifjúsági ház élére, de a tavaly februári közgyűlésen nem tudta beterjeszteni az erről szóló javaslatát. Ebben az állt, hogy Dér Natália családi okok miatt – gyermeke született tavaly tavasszal – február 28-áig vezeti az IH-t. Így maradt papíron 2011. április 15-éig az IH ügyvezetője Dér Natália, akit számításunk szerint bruttó 625 ezer forinttal jutalmaztak. Utódja, Sódar István tavalyi teljesítménye után bruttó 1,4 millió forint járt.

Két magyar összehajolt

A Szegedi Vásár és Piac Kft. esetében a városüzemeltetési iroda 8-8 százalékos, míg a cég 3 tagú felügyelőbizottsága (fb) 27 és 9 százalékos prémiumot javasolt Nagy László korábbi, illetve Erdei Péter jelenlegi ügyvezetőnek. Ezzel a döntéssel az a legfőbb bökkenő, hogy az fb-ülésen csak ketten voltak, amikor a prémiumról határoztak, márpedig a törvények szerint két taggal nem lehet érvényes határozatot hozni. Úgy tudjuk, hogy szeptemberben újratárgyalja a kérdést a városi közgyűlés.

Más cégeknél is előfordult, hogy a jelenlegi és a tavaly áprilisban menesztett vezető is kapott jutalmat. Így például a SZINT Kft.-nél, illetve a Ritek Zrt.-nél számításunk szerint Miklós Péter, illetve Mihálffy Lajos jelenlegi ügyvezető bruttó 2 millió, Hegedűs János, illetve Kojedzinszky Richárd volt igazgató pedig bruttó 1 millió forintot kapott. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. egykori és jelenlegi igazgatójának, Horváth Andrásnak, illetve Károlyfalvi Zsoltnak a városüzemeltetési iroda éves alapbérük 24-24 százalékát, a felügyelőbizottság azonban 80-80 százalékát javasolta prémiumnak. Utóbbit szavazta meg a közgyűlési többség. Így Horváth bruttó 375 ezer helyett 1,3 milliót, Károlyfalvi pedig bruttó 750 ezer helyett 2,5 millió forint jutalmat kapott.

A Szegedi Testamentum Kft.-nél egyezett Molnár László és a felügyelőbizottság javaslata, így a korábbi cégvezető, Molnár Tamás és a jelenlegi igazgató, Balogi Dániel is az éves alapbére 24-24 százalékát kapta meg prémiumként, ami számításunk szerint bruttó 306 ezer, illetve 612 ezer forint.

A Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője, Licsicsányi Ilona bruttó 3 millió, Zelena András, a VTV Szeged vezetője 3,4 millió, Pacza József, a Szeged Pólus igazgatója és Némethné Bátyai Edina, a szabadtéri játékok vezetője bruttó 3,5–3,5 millió forint prémiumot kapott.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. Francois 2012. július 16. 07:30
  „No a Szintes nagylánytól az este már kaptam is levelet! :D Akkor csak van valóság alapja! :D Mivel olvasgatják itt sokan nem kéne páros lábbal kirúgni?! Szegény K. klán milyen nyomás alatt lehet, hisz eddig nem mert nekik senki szólni! :) :D”
 • 85. hajnalzaj 2012. július 15. 23:33
  „Nyugodtan osztogasson csak a hatalmi párt: néhány hónapon belül országot váltok a párommal együtt. Így is lehet szavazni 2014-ben...

  Érdemes megfigyelni, hogy mire az egész hatalmi elit felébred néhány évtizeden belül, több százezer fiatal hagyja el Magyarországot, és a helyzeten nem fog segíteni sem O.Viktor, sem Gy.Ferenc fényes jövőképe. Reálisnak tűnik, hogy 40 éven belül a lakosság 40%-a inaktív nyugdíjas lesz, emellé pedig közel egymillió alulképzett, többnyire szintén inaktív roma társul. A szociális robbanás kódolva van, de remélem, az elmúlt húsz évben hatalmon lévő, s egymást váltó politikai elit (nevezhető ez a massza egyáltalán annak?) a saját nyakába kapja azt, amit nagyon megérdemel.”
 • 84. butagyerek 2012. július 14. 18:04
  „Egy újabb megszorító intézkedés. Ez nem csak a képviselők morális szintjét jellemzi, hanem azét is aki ezt zsebre rakja.”
 • 83. alfa258 2012. július 14. 17:55
  „A lopást a tolvajlást, ma jutalomnak nevezik, oszt annyi...........(dakota mondás)”
 • 82. Francois 2012. július 14. 15:23
  „T:80. macs
  Gondolom semmit! :D De mikor tehetett volna akkor se tett! :D Ugye ezek a Kft-k az aktuális párt zsebeit tömögeti, de akkor is nonszensz amiket leírtam! Nem semmi folyt "folyik" a Szint-nél a K. klán ideje alatt, meg még most is a lánya irányításával! Nem is beszélhetünk itt önkormányzati kft-ről, sajátjaként kezelik évek óta! Aki meg valamit észre vett azonnal repült, dolgozó, ügyvéd, febtag stb.... :) :D”
 • 81. tzs_szeged 2012. július 14. 15:18
  „"78. macs 2012.07.14. 13:48
  76. tzs_szeged,
  ne légy naiv! Amit leírtál, az a versenyszférában működökre vonatkozik, CSAK! "

  Nem vagyok az, nem csak a versenyszférára vonatkozik.
  Az más kérdés, hogy egy ápolónővel, tanárral, stb. nem kötnek ilyen szerződést, de köthetnének... nem tiltja semmilyen törvény.”
 • 80. macs 2012. július 14. 13:51
  „77. Francois,
  szerinted Botka mit tehetne? Minden kérdésben a közgyűlés dönt. Tudod a 14+1 fő, ha jól tudom, mindent visz: :-)”
 • 79. kumisz 2012. július 14. 13:49
  „76. tzs_szeged 2012.07.14. 11:14

  Köszönöm kimerítő válaszod, de sajnos amit írtam, kínomban fogalmaztam így. Amit leírtál azzal én is tisztában vagyok, csak próbáltam némi iróniával megfogalmazni azt , hogy mi is történik országunkban.

  U.i:
  A medve szagolja meg ma se..üket! (ősi dakota közmondás )”
 • 78. macs 2012. július 14. 13:48
  „76. tzs_szeged,
  ne légy naiv! Amit leírtál, az a versenyszférában működökre vonatkozik, CSAK!
  Mivel mazochista vagyok, megnéztem a közgyűlési közvetítést, és végig élveztem a nevetségesnél nevetségesebb prémium feltételek mellett kardoskodó képviselői hozzászólásokat valamint BL reménytelen próbálkozásait, hogy meggyőzze őket a helyzet tarthatatlanságáról.
  Egy biztos, ezek a cégvezetők a versenyszférában éhen halnának!”
 • 77. Francois 2012. július 14. 12:10
  „75. Dr.Tonyk 2012.07.14. 10:58
  Elbeszéltünk egymás mellett , az Botka szégyene hogy tudja mi folyik ezeknél a cégeknél és nem tesz semmit! A Szint kft nyomozás után Cucu bácsit elzavarták és lánya még mindég ott tevékenykedik! Mellékesen az első kinevezett igazgatót Cucu bácsi irányította, Miklós Pétert meg a lánya! Hiába, nőne a gyerekek kell a pénz! Sokba van az élet! Na ez a szégyen hogy ezek ellen nem tesz Botka! Sőt annó a nagylány azzal dicsekedett fűnek fának amíg Botka hatalmon van, addig ő azt csinál a Szintnél amit akar! Ezt nem én állítom, több ember!!!!”
 • 76. tzs_szeged 2012. július 14. 11:14
  „"74. kumisz 2012.07.14. 10:02
  Nem értek valamit! Nem mondhatnám, hogy "agyonművelt " emberke vagyok, de halvány emlékeimben úgy rémlik a jutalom, a prémium azért adható , ha valami kiemelkedő teljesítményt nyújt a delikvens!"

  http://munkajogportal.hu/cikkek/a-jogszabalyban-nem-rendezett-dijazasokrol-a-premium

  A fogalom meghatározás szerint a szolgálati idő után járó díj, vagy bónusz, bérpótlék, ráadás, jutalom, továbbá az előre meghatározott feladatok teljesítése esetén a munkavállaló részére fizetett bér. A mai munkaügyi gyakorlat azonban általában nem az időt, hanem valamely előre megállapított többlet-teljesítmény elérését honorálja e díjazási jogcímmel. Ahogyan egy humánpolitikai ügyleírás is tartalmazza: a munkáltatóknak alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy munkavállalóik a legmagasabb teljesítményt nyújtsák munkahelyükön. A prémium a nagyobb teljesítmény elismerésére szolgáló külön munkabér. A munkáltató a prémium kifizetését meghatározott teljesítmény elérése esetére előre, vagyis az adott feladat elvégzését megelőzően, a személyi alapbéren, vagy teljesítménybéren felül tűzi ki. Gyakorlatilag az előre kitűzött feladathoz kötött ún. mozgóbér is a prémium fogalomkörébe tartozik. A prémium összegét elsősorban a munkáltató anyagi erőforrásai határolják be, így annak nincs alsó, illetve felső korlátja.

  Az alkalmazót minősíti, hogy miért ad prémiumot a munkaszerződésben rögzítetten.”
 • 75. Dr.Tonyk 2012. július 14. 10:58
  „71. Francois 2012.07.13. 19:49

  Csak egy kérdés: Ki is adta nekik oda a jutalmakat? Ez miért Botka szégyene? SzerintemmegGyurcsányahibás!”
 • 74. kumisz 2012. július 14. 10:02
  „Nem értek valamit! Nem mondhatnám, hogy "agyonművelt " emberke vagyok, de halvány emlékeimben úgy rémlik a jutalom, a prémium azért adható , ha valami kiemelkedő teljesítményt nyújt a delikvens! Namármost , ha egy városban, országban a "többség" egyik napról a másikra él,nem talál munkát, aki dolgozik azt sem fizetik meg megfelelően, utcára kerülés fenyegeti, kivándorláson gondolkodik stb..., akkor mi indokolja azt, hogy egyáltalán felmerüljön ennek az "adakozásnak " még a gondolata is?????

  Ha valaki felvilágosítana megköszönném.”
 • 73. Admin07 2012. július 14. 08:11
  „Itt már csak egy őszirózsás forradalom segíthet!”
 • 72. Mogyoró 2012. július 14. 02:15
  „Segélyekre és fejlesztésre nem jut, de ezeknek az embernek nevezett valakiknek jár a nagy pénz, 3 hónap alatt aztán meg piszkosul el lehet dönteni, ki és milyen jól vezet egy céget, szégyen az önkormányzatra, de hát ilyenek a fideszesek.”
 • 71. Francois 2012. július 13. 19:49
  „Amint látom nem nagyon cáfol senki! Még Háág Zalán se nyilatkozott Miklós mellett, a zsebpiszok Majom Zs, vagy hogy a faxomba hívják a jelentéktelen ürgét! :) :D Szégyen ez Botkának meg az egész városvezetésnek hogy ilyen emberek hordják szét a közvagyont!”
 • 70. pistimolnar 2012. július 13. 19:33
  „Ez nem felelőtlenség, nem csalás, hanem bűncselekmény!”
 • 69. lukrecia 2012. július 13. 19:18
  „Ezeket az osztogatásokat én sem értem. Miért van erre szükség ?? Közpénzekkel így gazdálkodni felelőtlenség, sőt egyenesen csalás.”
 • 68. Ellenzéki 2012. július 13. 18:44
  „Egyik helyen osztogatás, a másik helyen meg fosztogatás!
  Így megy ez ebben az országban idestova több mint húsz éve, ezért - is - tart itt az ország!
  Mindegy, hogy milyen színű a hatalom, a nomenklatúráját csak csak előnyben részesíti, még akkor is ha nem csinált semmit!
  Ez a csaj sem sokat, rájött, hogy nem is ért hozzá, ezért jutalom a része!
  Így kell ezt csinálni, fülkeforradalmárok!”
 • 67. DMagóg 2012. július 13. 18:33
  „65.Francois 2012.07.13. 16:47!
  Értem a viccet, bár az enyémet is értenék! Kösz!”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

84 éve nem volt ilyen forró két hét mint az idei

1960 és 1990 között mini jégkorszak uralta a Kárpát-medencét. Tovább olvasom