Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

7,5 millióért eladó a Szőke Tisza

Szeged - Április 26-án, a cégközlönyben jelenik meg a kiírás: eladó a Szőke Tisza. Az irányár hét és fél millió forint. Bárki pályázhat. A gőzös iránt fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek.
– Aki a legmagasabb árat kínálja, azé lesz a Szőke Tisza – fogalmazott Ézsiás László. A gőzöst jelenleg kezelő szegedi felszámolóbiztostól megtudtuk: április 26-án jelenik meg a cégközlönyben a kiírás, amelyre bárki beadhatja pályázatát. Az irányár hét és fél millió forint.

A felszámolóbiztos a tulajdonos cég, a Szőke Tisza Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett felszámolási eljárás elindítása után száz napon belül kezdi meg a vállalkozás vagyonának értékesítését. Erre a csődtörvény kötelezi. Ézsiás Lászlót a Csongrád Megyei Bíróság jelölte ki, hogy a tulajdonos cég helyett minden gazdasági és jogi ügyben eljárjon.

Ócskavas lehet a Szőke Tisza. Fotók: Frank Yvette
Ócskavas lehet a Szőke Tisza.
Fotók: Frank Yvette

Az Örökségvédelmi Hivatalnak elővásárlási joga van, de többen jelezték már neki, hogy megvásárolnák a gőzöst – köztük hajós egyesületek, amelyek szeretnék megmenteni, de fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek. Az Örökségvédelmi Hivatal eljárása még nem zárult le. Csak ezután derül ki, melyek azok a berendezések, amelyeket műemlék tárggyá nyilvánítanak. Várhatóan ilyen a motor, a hidraulika vagy az intarziás korlát.

– A közjegyző által felbontott pályázatok közül döntöm el, kinek adom el a hajót. Amennyiben közel azonos ajánlatok érkeznek, ártárgyalást tartunk, és licitálni lehet majd a Szőke Tiszára – magyarázta a felszámolóbiztos.

Kilátás: egyre kisebb az esély a hajó megmaradáésára.
Kilátás: egyre kisebb az esély a hajó megmaradására

Február végén megírtuk: megrongálódott és süllyedni kezdett a tápéi téli kikötőben álló gőzhajó. Márciusban a civilek megpróbálták megmenteni, de az akció nem járt sikerrel. A felszámolóbiztos szerint a hajót nem lehet megmenteni. Az 5–6 centiméter vastag vaselemek mállanak. Az említett műemlék tárgyakat kell beépíteni egy új hajótestbe. A fémkereskedőket nem hiába érdekli a Szőke Tisza. Az interneten elérhető színesfémhulladék árlisták szerint egy kiló vas legalább 60 forintot ér. A Szőke Tiszában pedig a felmérés szerint minimum 200–400 tonna hasznos fém található. Ez 12–24 millió forintot érhet.

Pusztulásában is szép az 1917-ben épült gőzös. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. gozhajo 2013. április 20. 18:58
  „Kedves Hölgyem /Uram !

  Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Magyarország 2. leghíresebb gőzhajója a ,,Szőke Tisza" elsüllyedt és megmenthetetlen az emberi és természeti tényezők következményeként. Ez a hajó a magyar történelem kitörölhetetlen része volt. Szeretnénk méretarányosan újjáépíteni őt az eredeti formájában és üzeme helyezni budapesti sétajáratban. A hajót a ránk maradt fényképek felhasználásával szinte 100 % -ban le tudjuk másolni.

  Ha úgy gondolja, hogy ez a hajó méltó arra, hogy az utókor is lássa, fejezze ki akaratát és támogassa a megépítését !
  Ő a mi "Titanic" -unk, újjá kell varázsolnunk összefogással !
  Meggyőződésem, hogy a megfelelően tájékozott nyilvánosság képes érdemben hozzájárulni egy új gőzhajó megépítéséhez. A hajó éjszakára lélegzetelállítóan szép díszkivilágítást fog kapni és bízom abban, hogy minden támogatónk büszkén mutatja majd meg ismerőseinek a hajót.

  A hajó 100 % -ban magyar tulajdonban lesz és magyar emberek fogják építeni. Támogatóink rendkívül alacsony áron korlátlan alkalommal utazhatnak a hajón és vehetik igénybe szolgáltatásainkat.
  A hajót nem a minél nagyobb profitszerzés céljából keltenénk életre, hanem abból a célból, hogy az embereknek minél több örömet, boldogságot, pár órás kikapcsolódást biztosítsunk a lehető legkedvezőbb áron, hogy levezethessék a mindennapok feszültségét egy kellemes sétahajókázással, gyönyörködjenek a dunai panorámában egy kávé, tea, üdítő, sör mellett. Csak egy szerény vésztartaléknyi többletet szeretnék elérni a fenntartási és üzemeltetési költségeken felül a váratlan, előre nem látható helyzetek megoldására. Étel és italáraink is ezt a szemléletet fogják tükrözni az új gőzhajón.

  Pillanatnyilag a magánszemélyek és társaságok támogatottsági hajlandóságának a felmérése zajlik. Jómagam 100 ezer forinttal járulok hozzá projekt sikeréhez mint magánember, és már több társaság is jelezte milliós nagyságrendű támogatási szándékát belföldről és külföldről egyaránt.

  Őszintén remélem Önben sem csalódok, hogy ez a hajó melyet őseink építettek újra elfoglalhassa méltó helyét történelmünkben, legyen Magyarország zászlóshajója !
  Kérem Önt, hogy járuljon hozzá e csodaszép gőzhajó megépítéséhez minimum 1 villamosjegy árával (400,- Ft) vagy amekkora összeget megengedhet magának erre a nemes célra. Egyenlőre pénzt nem kell küldenie, csak jeleznie kell támogatási szándékát a szentistvangozhajo@gmail.hu email címen nevével és a z Ön által felajánlott összeg megnevezésével. Az Ön által önkéntesen felajánlott összegre csak abban az esetben tartunk igényt ha biztosan látjuk azt, hogy a hajó megépítése és az üzemeltetése 100 % - ban finanszírozható. Ez így korrekt Önnel szemben. A beérkezett felajánlásokról folyamatos tájékoztatást fogunk adni.

  Meglepheti Ön ismerőseit is ajándékként ezzel a lehetőséggel. Ez egy szép és nemes névnapi, születésnapi, házassági évfordulói ajándék lenne Öntől. Egy nemes gesztus. Biztosítsa be az Ön és szerettei, ismerősei számára az elsők közötti utazást ezzel a luxushajóval mindössze 2.500 Ft -os áron. Ekkor regisztráljuk Önt vagy a kedvezményezett személyt rendszerünkben. Az önkéntes felajánlását (adományát) elküldő e-mailben a név megadása mellett nyilatkozhat arról is, hogy mikor szeretne majd a gőzhajóval utazni az Ön által kért időpontra ingyenesen. Terveink szerint 2015 ben kezdődne el az új hajó megépítése (remélhetőleg a Szőke Tisza megmenthető alkatrészeinek a beépítésével) és előreláthatólag 2017 tavaszán indulna első útjára a hajó.
  Ezen felül Ön mint támogatónk igen kedvezményes 1.000 Ft -os áron sétahajókázhat a gőzhajóval korlátlan alkalommal. Ez 50 % -os kedvezmény az alapárhoz képest.
  Az Önnel utazó személyek is 30 % -os kedvezményben részesülnek.
  Gyermekek, diákok, idősek 500 Ft-os áron sétahajókázhatnak majd velünk.

  A gőzhajó megépítését a www.girlsandboys.info közösségi weboldal használatával is támogathatja ha Ön az oldalon megjelenő hirdetések valamelyikére kattint. Ezt főleg diákoknak ajánljuk. Balra fent a magyar zászlóra kell kattintani a magyar nyelvű eléréshez. Kattintásoddal 2,- Ft-al támogatod a hajó megépítését. A regisztrálók és kattintók között a hajó üzembeállítását követően minden nap 100 fő részére ingyenes sétahajózást sorsolunk ki.
  Köszönöm előre is a támogatását, szép napot és jó egészséget kívánok Önnek.
  Remélem azt, hogy hamarosan találkozunk a fedélzeten.

  Üdvözlettel :

  Szaniszló Sándor
  hajóskapitány
  www.girlsandboys.info
  email: szaniszlo.sandor@gmail.com
  szentistvangozhajo@gmail.hu”
 • 26. gyorgy.kozma 2012. április 24. 10:46
  „2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről (Kövtv)

  7. §
  4. Kulturális javak: az élettelen és élő természet keletkezésének, fejlődésének, az emberiség, a magyar nemzet, Magyarország történelmének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi, hangrögzített, írásos emlékei és egyéb bizonyítékai - az ingatlanok kivételével -, valamint a művészeti alkotások.
  5. Kulturális örökség elemei: a régészeti örökség, műemléki értékek, valamint a kulturális javak.

  47. § (1) A kulturális örökség - a 46. § hatálya alá nem tartozó - pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű javait, gyűjteményeit, azok megőrzése érdekében a hatóság védetté nyilvánítja.

  48. § (1) A kulturális javak védetté nyilvánítására irányuló eljárás hivatalból indul.
  (2) Az eljárás alá vont kulturális javak e törvény erejénél fogva ideiglenesen védettek, rájuk a védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. Az ideiglenes védettség az eljárás jogerős befejezéséig áll fenn.

  51. § (1) Védetté nyilvánított kulturális javak tulajdonjogát átruházni csak írásbeli szerződés alapján lehet.
  (2) Védetté nyilvánított gyűjteményhez tartozó tárgy vagy védetté nyilvánított tárgyegyüttes bármely darabjának elidegenítéséhez vagy őrzési helyének 90 napot meghaladó megváltoztatásához a hatóság előzetes hozzájárulása szükséges.
  (3) Védetté nyilvánított kulturális javak feletti rendelkezési jog bírósági vagy közigazgatási hatósági eljárás során elrendelt korlátozásáról a bíróság vagy a közigazgatási hatóság a hatóságot értesíti. A tárgy tulajdonjogát érintő egyéb körülményekről a hatóságot értesíteni kell.
  (4) Ellenérték mellett történő tulajdon átruházás esetén az államot elővásárlási jog illeti meg. Az állam elővásárlási jogát a hatóságon keresztül gyakorolja.

  52. § (1) A védetté nyilvánított kulturális javak tulajdonosa (birtokosa) köteles a javakat épségben fenntartani, őrzésükről, szakszerű kezelésükről és megóvásukról gondoskodni.
  (2) A védetté nyilvánított kulturális javakat és a védetté nyilvánító határozatban foglaltak betartását a hatóság a helyszíni ellenőrzés keretében jogosult ellenőrizni.
  (3) A védetté nyilvánított kulturális javakkal kapcsolatos - a 49. § b), c) pontjában meghatározott - adatokban bekövetkezett változásokat a tulajdonos (birtokos) haladéktalanul, de legkésőbb a tudomására jutástól számított 8 napon belül köteles bejelenteni a hatóságnak.
  (4) A védetté nyilvánított kulturális javak kereskedelmi forgalomban - így különösen árverésen - történő átruházása esetén a (3) bekezdés szerinti bejelentésre a kereskedő és a tulajdonos is köteles. Ez a rendelkezés irányadó abban az esetben is, ha a védettség ténye később jut a tulajdonos (birtokos) tudomására.

  53. § A védetté nyilvánított kulturális javak tulajdonosait kötelezettségeikre tekintettel a külön jogszabályban meghatározott támogatások és kedvezmények illetik meg.

  62. § A hatóság feladata a kulturális örökség elemei megőrzésének, fenntartható használatának elősegítése és támogatása.

  63. § (5) A hatóság az örökségvédelmi felügyelet keretében
  a) figyelemmel kíséri a kulturális örökség elemei állapotát, valamint megfelelő használatát;
  b) a fenntartható, integrált szemléletű védelmet elősegítő tevékenységet végez;

  64. § A hatóság a kulturális örökségvédelem körében
  c) gyakorolja az állam e törvényben, vagy e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározott elővásárlási jogát;
  3/2002. (II. 15.) NKÖM rendelet a kulturális örökség védetté nyilvánításának részletes szabályairól

  6. §
  (2) A védetté nyilvánítási eljárásban a kulturális örökség ingó elemei közül pótolhatatlannak és kiemelkedő jelentőségűnek minősülnek különösen
  b) olyan örökségi ingó elemek, amelyek jellemzően képviselik az adott korszak, esemény, szervezet, személyiség vagy hely jelentőségét,

  http://www.koh.hu/dokumentumok/mutargyak/kulturalis_javak_fogalommagyarazata-2007.pdf :

  A kulturális javak fogalomhasználatához - Segédlet a hatósági és jogalkalmazói munkához.
  A segédlet célja a hatósági illetve a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás munkájában való résztvevők számára egységes útmutatást adni, hogy az eljárásuk során látókörbe került tárgy a kulturális javak körébe tartozik-e vagy sem.

  A kulturális javak körébe tartozó tárgyak részletesebb felsorolása és csoportosítása a Kövtv-hez kapcsolódó jogszabályok alapján

  14. Közlekedési eszközök (50 évnél régebbi): kocsik, hintók, szánok, kerékpárok, autók, vasúti kocsik, mozdonyok, repülőgépek, (evezős, vitorlás és motoros) hajók, stb.”
 • 25. SP 2012. április 20. 16:47
  „Van 1 pár
  béna kacsa ügy, lenne dolga a wikileaksnak:

  Szőke Tisza
  Vigadó
  Centrum gödör
  Virág cuki
  Etelka sori kocsmagarázs”
 • 24. bánki 2012. április 20. 12:19
  „Ma 9 óra magasságában Pistruj Laci ,,ezerrel" zúgott Pest felé az ötösön PPT rendszámú nem Suzukival !

  Ha értitek !”
 • 23. virág25 2012. április 20. 08:06
  „A tulajdonosok, (cégvezetők) magánvagyonából miért nem lehet kérni rá? Addig kellett nekik, amíg a pénzt kiszivattyúzták belőle, utána kidobták és rossz gazda módjára bántak vele!”
 • 22. Lackó50 2012. április 19. 20:24
  „A 70-es években még rendszeresen oda jártunk táncolni. Akkoriban még Apolló ült a zongoránál és valahonnan mindig volt pénz a karbantartására és a fenntartására is. Igaz, hogy akkoriban még többen voltak a szórakozó helyeken. A Tisza Szállóban, a Szeged Étteremben, a Csirkében, a Hágiban cigányzene volt, de sorolhatnám, mert volt választék bőven, ahova el lehetett menni. És abban az elnyomott világban nagyobb forgalmat bonyolítottak le mint a jelenlegiek. Akkor még a Hugáriát is fenn tudták tartani. Kíváncsi leszek, hogy majd annak és a Háginak mi lesz a jövője.”
 • 21. HUNNE 2012. április 19. 20:08
  „16. omg 2012.04.19. 16:21 Az valoban nagy baj hogy egy ilyen ritka öreg hajot igy engedtek tönkre menni de,,stadionokra meg a szutyok magyar sportra milliárdokat tudnak fordítani, meg a többi hasonszőrű haszontalan dologra."de a Magyar sport nem szutyok es haszontalan dolog.A mai vilagban büszkek lehetünk a sikeres spotoloinkra!”
 • 20. CsengeleMSN 2012. április 19. 18:10
  „Másik ötletem, hogy a száraz parton állítsák ki mint szobrot mint emléket, persze, úgy, hogy senki ne tudjon bemenni, csak esetleg felmászni a fedélzetére!”
 • 19. CsengeleMSN 2012. április 19. 18:07
  „Aki megveszi, üzenem neki, hogy csináljon belőle disco hajót!”
 • 18. macs 2012. április 19. 17:34
  „Nagyon nagy kár a Szőke Tiszáért. Nemrégiben egy hasonló, gyönyörűen felújított hajón voltunk osztálytalálkozón.
  Miért nem becsüljük meg az értékeinket?”
 • 17. öregferkó 2012. április 19. 17:27
  „Vérzik a szívem, hogy kohászai nyersanyag lesz belőle. Jómagam is tudom, hogy kik ezek a háttéri maffiózók !. Mind egy szálig "közeliek". ( Már csak a maradékot tudják vinni ! Antalltól 2010 -ig mondegyik lepusztította és hazavitte 1 Forintért a fél országot ! ( A teljes élelmiszer-ipart, a nagy gazdaságokat, a vasipar ment a MÉH -be, a bányászok meg ......, stb.

  Más : A hajótest lemezvastagsága mm -ben értendő. ( <moderálva> riportere ! )”
 • 16. omg 2012. április 19. 16:21
  „Szégyen és gyalázat, hogy egy ilyen kincset (sajnos már tényleg ócskavas) hagynak így elkallódni. Bezzeg stadionokra meg a szutyok magyar sportra milliárdokat tudnak fordítani, meg a többi hasonszőrű haszontalan dologra. A múltnak ezt a kis fikarcnyi darabját meg elsüllyesztik. Gratulálok Magyarország! Mert ugye nem ez az első olyan jó dolog amit tönkretesznek.”
 • 15. Lázárhelyi 2012. április 19. 15:46
  „Én inkább megbüntetném a tulajdonost azért amit a hajóval művelt.
  Nem érdemel egy forintot sem.
  Aki pedig "esetleg" lát benne némi fantáziát, annak lesz vele épp elég baja, költ rá épp eleget.”
 • 14. NP1 2012. április 19. 14:39
  „Szilágyi Árpád városvédő, itt a vissza nem térő alkalom, meg lehet menteni a hajót - hajrá!”
 • 13. gubanc 2012. április 19. 11:41
  „Bontott már valaki közülletek olyan ócskavas tömeget, amelyen a festék legalább egy cm vastag? Bontott már valaki olyan ócskavas objektumot, amely félig a víz alatt van? Sok a NAÍV MEGVEZETETT EMBER!”
 • 12. gubanc 2012. április 19. 11:05
  „O. D. B.-Duna Folyamszabályozási És Vízépítési Kft., Budapest ...
  Oltványi-Dávid-Baranyi =ODB
  SZEVIÉP???”
 • 11. kánaán 2012. április 19. 09:53
  „Ezeket az elszomorító képeket látva Magyarország elmúlt 22 éve jut az eszembe.
  Állapota azonos és áron alul felvásárolták...”
 • 10. mittaláltam 2012. április 19. 09:46
  „"A közjegyző által felbontott pályázatok közül döntöm el, kinek adom el a hajót" :-)
  Vagyis: a Mahart Tiszayacht adta be a felszámolási kérelmet - mint a legnagyobb hitelezője - a Szőke Tisza Nonprofit Kft. ellen. Ők is pályáznak a hajóra, és minő véletlen a hitelezett összeg épp eléri a hajó értékét!
  Tehát: "Én Döntöm El Úr" 7,5M-ért "eldönti", hogy a Mahart Tiszayacht megveheti, aki kifizeti a pénzt, majd rögvest vissza is kapja, ergo ingyen övé a hajó.
  De ki ez a Mahart Tiszayacht??
  A nyilvános cégadatok szerint APEH végrehajtás van a cég ellen (talán épp 7 millió forint?)
  A cég a Helinvest Halle Vagyonkezelő Kft-n keresztül a KÉSZ Holding Vállalkozásfejlesztő és Vagyonkezelő Zrt-é, illetve a MA-HARD Vízépítő Kft-n keresztül a Limassolban (CY-3036 Limassol, Cyprus, Pavlides Court 5. em.) bejegyzett Sencoland Limited offshore cégé :-)
  És még lehetne folytatni a sort. Érdekes nem? :-)”
 • 9. papika56 2012. április 19. 09:43
  „Ne értek hozzá, de ha kilóra adják el ezt a rozsdaboglyát --még akkor sem ér 7 millát.”
 • 8. kalkutta 2012. április 19. 09:41
  „A gőzgépet az Agórába! óriási élmény lehetne gyereknek, felnőttnek.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakációs programok

Tizenötezer példányban nyomtatták ki a Szegedi Vakáció 2012 programfüzetet. Tovább olvasom