Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

9 év után újra megnyílt a régi röszkei határátkelőhely

Röszke - Ünnepélyesen újranyitották a kilenc éve bezárt régi Röszke - Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet pénteken. Bővítjük azok lehetőségeiket, akik törvénytisztelő módon lépik át országunk határát – jelentette ki az átadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Akik törvénytisztelő módon érkeznek Magyarországra, azoknak kapukat nyitunk. Akik törvénysértő módon akarnak jönni, azokat ebben meg fogjuk akadályozni. Erre lesz alkalmas az ideiglenes biztonsági határzár. Felépítésének nincs köze a magyar-szerb kapcsolatokhoz, a két ország között az együttműködés még soha nem volt ilyen jó – jelentette ki Szijjártó Pétera régi röszkei határátkelő ünnepélyes újranyitásán pénteken.

Megnyílt a régi röszkei határátkelőhely. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A külgazdasági és külügyminiszter Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettessel adta át a kilenc éve bezárt régi Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet a személyforgalomnak. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az egymással szomszédos közép-európai országok komoly versenyhátrányban vannak amiatt, hogy nagyon messze, 40-50 kilométerre vannak egymástól közös határátkelőik. Nyugat-Európában 4-5 kilométerenként vannak ilyenek. Továbbra is cél, hogy a két ország között újabb átkelő nyíljon Kübekháza és Rábé, valamint Bácsszentgyörgy és Rastina között.

– Bővítjük azok lehetőségeiket, akik törvénytisztelő módon lépik át országunk határát. Az elmúlt időszakban azonban Szerbia és Magyarország is példátlan bevándorlási nyomás alá került. Idén a mai napig 100 ezer 959 határsértő érkezett Magyarország, közülük 100 ezer 258-an a magyar-szerb határon keresztül. Még idén tervezünk tartani egy uniós konferenciát Budapesten a közös európai megoldás megtalálására. Amíg ez a megoldás megszületik, addig Magyarországnak a határzárral kell megvédenie magát és az Európai Uniót – jelentette ki a külügyminiszter.

Megnyílt a régi röszkei határátkelőhely. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A határátkelő megnyitását az Európai Unió külső határának alapja támogatásával finanszírozták, ezért az Unió összes tagállamaiból érkezők és harmadik országból érkezők is igénybe vehetik minden nap 7 és 19 óra között. A beruházás fő célja az M5-ös autópálya határátkelő-hely tehermentesítése, a magyar és szerb határrendészek közös helyiségben ellenőrzik az okmányokat. A gépjárművek mellett kerékpárral, motorkerékpárral, gyalog és lovas kocsival is át lehet menni a határon. Az autóbuszokat azonban nem engedik itt át. A helyszínen bank, pénzváltó és mellékhelyiség is üzemelni fog. A gépjárműforgalom előtt az átkelő egyelőre csak nyáron lesz nyitva, szeptember 1-jétől autósok nem gurulhatnak át rajta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Vitamin Szalon nyílt Szegeden

A Szentháromság utcán nyitott újabb üzletet tegnap a Vitamin Szalon Szegeden. Tovább olvasom