Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

A 100 éves Délmagyarország koncertjével nyit a szabadtéri

Ákossal is találkozhatnak a nézők, ha ellátogatnak a Szegedi Szabadtéri Játékok 2010-es nyitó előadására, a 100 éves Délmagyarország május 22-i koncertjére. A Dóm téren a My Fair Ladytől kezdve a Dózsán és a Carmenen át a Hairig igazi műfajok közti utazásban lehet részünk ezen a nyáron.
Tompos Kátya, Gálvölgyi János, Dolhai Attila, Peller Anna, Miklósa Erika – csak néhányan azok közül, akik 2010. nyarán fellépnek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. – Saját készítésű produkciókkal készültünk az évadra – mondta a hétfői budapesti sajtótájékoztatón Bátyai Edina, a fesztivált szervező kft. igazgatója.

A Délmagyarország a 100. születésnapját a Dóm téren egy szuperkoncerttel ünnepli május 22-én, a fesztiválévad nyitóprodukciójaként. – Igazi legitim, terpeszállós rockkoncerttel készülünk – árulta el Ákos, hozzátéve: egy koncertsorozat nyitóállomása lesz a szegedi fellépés. Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője elmondta: kuriózum, hogy egy vidéki napilap megéri a 100 évet, méltón szeretnénk ezt megünnepelni a Dóm téren. A szabadtéri történetében ez az első olyan előadás, amelynél nem lesz nézőtér, így a majd ötórás program résztvevői akár táncolhatnak is. Ákoson kívül fellép még a Tankcsapda és a Magna Cum Laude.

A műfaji utazást egy kuriózum, a My Fair Lady indítja (július 2., 3., 9., 10., 11.), amelyben olyan kedvelt és ismert hazai színészekkel találkozhatunk, mint Tompos Kátya (Valami Amerika 2.) vagy Gálvölgyi János, aki korábban már a Macskákban is fellépett Szegeden, a szabadtéri színpadán. Novák Eszter, a darab rendezője videóüzenetben ismertette elképzeléseit a musicalek klasszikusáról, az operett és musical határán mozgó darabról.

Dolhai Attila a Hairból adott elő egy részletet. Fotó: Segesvári Csaba
Dolhai Attila a Hairből adott elő egy részletet a sajtótájékoztatón. Fotó: Segesvári Csaba

A zenés-táncos színház szerelmesei Novák Péter szereplésével a Dózsa című előadást láthatják Szegeden (július 16., 17.). – Tüzes produkció lesz, mindig is a Dózsára készültem – mondta Zsuráfszky Zoltán rendező, koreográfus. Novák Péter Dózsával egykorú, a bemutató napján ünnepli negyvenedik születésnapját – tette még hozzá Zsuráfszky. A darabban nemcsak rendező együttese, a Honvéd Táncszínház látható, hanem a Szeged és a Bartók Táncegyüttes is, de hívott a csataképhez egy török katonai táncegyüttest, egy másik jelenethez pedig svájci zászlódobálókat is. Lesz pillanat - jegyezte meg -, amikor csaknem 300 táncos "dübörög" a színpadon.

A július 24-i operett-opera gálán a világhírű operadíva, Miklósa Erika is fellép, a hazai operettjátszás nagyjai mellett. Béres Attila rendezi az estet, amely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, Szeged és Pécs együttműködésében jön létre.

Az opera szerelmeseit Kerényi Miklós Gábor (KERO) kényezteti, aki a Carment viszi színre (július 30., 31.), nemzetközi szereposztással: Carment Schöck Atala alakítja, Don José szerepében a lengyel tenort, Arnold Rutkowskit láthatják a vendégek, Micaela Frankó Tünde lesz, Escamillot az amerikai Lee Poulis játssza. A Kossuth-díjas rendező 10 éve nem rendezett operát, hosszú pihenő után tér vissza a műfajhoz. – Drámai vonal, füstös erotikával – így jellemezte a neves rendező Bizet Carmenjét. Kerényi úgy gondolja, az opera a háttérbe szorított helyzetéből vissza fog térni a népszerű műfajok közé. Elmondta, operát akar rendezni mindenkinek – nem csak a sznoboknak.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2010-es évadát a nagy sikerű Hair musical zárja, Dolhai Attila főszereplésével (augusztus 13., 14., 15., 20., 21., 22.). – A Hair ma is aktuális, gondoljunk csak bele: Pakisztánban, Irakban ma is gyilkolják egymást az emberek – valamilyen ideológia miatt – mesélt a darabról Bagó Bertalan rendező. Bagó még elmondta: ha nem is gyújtják fel a színpadot, de látványos show-val készülnek Szeged csillagtetős színházába.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Rbar 2010. március 16. 21:03
  „Szögedi!

  Kicsit azok az adatok karcsúak, azt csak az előadó kapja.
  Van szerencsém idén egy Ákos koncertet szervezni, melynek a teljes költségvetése 21 900 000 ft lesz...
  Ja és korántsem olyan nagy volumenű mint a szegedi lesz.
  Csak a villany lesz 4 000 000, és így tovább.”
 • 28. flexsnake 2010. március 09. 11:44
  „25. aha, mindjárt a Kiss után :D”
 • 27. Pinaman 2010. március 09. 11:04
  „ugyan melyik igenytelen vendeglatoipari egysegben keszult az a foto?”
 • 26. erdeic 2010. március 09. 08:13
  „Ataqam! Ha én vagyok az a szomszéd, igen rosszul jársz!”
 • 25. franzvon 2010. március 09. 07:41
  „Slayer jön?”
 • 24. ráérő 2010. március 08. 22:57
  „Néhány kirakodóvásár megelőzi a nagy koncert csodát,ott mind három fellépő zenéje megvehető akár kilora is.Addig még jön Szegedre is 4-5 joval igényesebb zenét játszo együttes.Ezt kilehet hagyni.Azt tudom hogy vannak akik csak élőben,élőben vagy CD-röl is és csak CD-röl (Korda és Klári ajánlat 300ezer + utazás egy este 2-3 fellépés, nem koncert!) vállalnak koncertet az árak ettöl nagyban függenek.Egyek sem érdekel ingyen sem”
 • 23. Szögedi 2010. március 08. 22:50
  „Persze semmi gáz. Nincs szó sincs az ingyen koncertről, nem arról van szó csak Szuper koncert szuper áron-nal van a baj. Hogy ár érték arány hagyne vázoljam fel mégegyszer nem világsztárok fognak fellépni. Összehasollításképpen: Madonna koncertre már 15 000 ért be lehetett ülni Budapesten!! és volt ülőhely és basszus Madonna a világ talán ma élő legnagyobb sztárja!! 8000 Ákosért, Tanksapkáért??? Szuperáron??? MIndösszesen ennyiről szólt a hozzászólás kicsit hangosan gondolkodtam hogy az "ünnepi koncerten" jut a jutalmakra is a bevételekből a lapcom nál ennyi. Én nem sírok és nem is érdekel a dolog.”
 • 22. kowalsky 2010. március 08. 22:32
  „22. hozzászólás Szögedi 2010.03.08. 22:02
  Hm, egy szögedi 5-6 tagú zenekar sem megy el zenélni 200 alatt, a műmájer félplayback haknik kb. 3 kiló fölött vannak (Pákó mester 120 ezre viccesen olcsó. Lassan minden magyar középbanda 1 milla felé közelít, a Republic is már rég drágább. Tankcsapda sosem volt 1,4, ők is már az a kategória, miszerint megtehetik, hogy inkább nem lépnek fel, ha meg igen, akkor annak vastag a vége. Cuccot tuti pakolnak, majd a sajáton beállnak, tehát lesznek 30- 40 perces szünetek. Senki nem fog játszani a másik szerkóján, ha nagyon rugalmasak, akkor a dobszerkó 70%-a fenn marad. Na mindegy, én továbbra sem kampányolnék az ingyen koncert mellett, max. 5 ezerért sem megyek el, de nem sírok, hogy jajj én mekkora előfizető vagyok :)
  Azért további jó számolgatást, remélem a koncert vége az lesz, hogy a nézők is jól érzik magukat és a szervezők is jól jönnek ki a dologból. Peace.”
 • 21. flexsnake 2010. március 08. 22:10
  „Héló a mákos koncertre mutyizzatok már nekem két jegyet :D”
 • 20. Szögedi 2010. március 08. 22:02
  „Ki mennyit ér a magyar zenepiacon? idézet a CIKKBŐL
  "Ákos hat és az Omega nyolcmilliója a magyar csúcs. Bár a nyolc több mint a hat, az Omega esetében azonban jóval több a hang és fénytechnika költsége, mint Ákosnál.
  Lássuk néhány nagyobb magyar előadó szerződés szerinti nettó (azaz +áfa) gázsija:

  Hiperkarma 300ezer
  Beatrice 400-500ezer
  Bikini 560-600ezer
  Fekete Pákó 120ezer
  Tankcsapda 1.400ezer (hang, szinpad, minden nélkül)
  Ganxsta Zolee és a Kartel 300ezer (élő)
  Ganxsta Zolee és a Kartel 180ezer (playback)
  Heaven Street Seven 280ezer
  NEO 300ezer
  Quimby 980ezer
  Hobo Blues Band 600ezer
  Másfél 350ezer
  Edda 1.200ezer
  Republik 1.200ezer"

  ÁKOS szeintük mindent egybe vetve 6 milla. Tankcsapda 1 400 000 tehát + kamion hozza a cuccot jó még egyszer ennyi ok. De a színpad adott lesz ,wc meg minden ami hozzá tartozik nem ők hozzák. 3 milla Ákosra számoljuk a tripláját ok program arc mindent beleszámítja Magna kapjon még 3at az akkor 15 milla. De én továbbra sem tudom elképzelni hogy minden koncert előtt után egy óra átpakolási szünet lesz mert mindenki hozza a saját cuccát otthonról akkor másnap délig nem lesz vége a koncertnek valószínű a nagyját adni fogják helyi erőből ami meg max egy két milla wc vel őrrel oda-vissza szállítással benzinköltséggel de még rászámolok pluszba még egy két millát hátha még is nagyobb a költség akkor sem lesz 20 millánál nagyon több az egész hacacáré. És akkor jöhet a kasza...”
 • 19. kowalsky 2010. március 08. 21:46
  „18. hozzászólás Szögedi 2010.03.08. 21:20
  A 15 milla még mindig kevés. Számold bele, hogy Ákos nem hajráfideszezik bele bármilyen mikrofonba, csak a sajátjába, azaz minden cucc az övé, amit Tőle kell megvenni. Ha a DM elő tudna húzni egy szuper koncert technikát a pincéből, az akkor sem lenne jó.
  Az, hogy a magyar piacon ki mennyit ér, az más téma, én pl. nem fogok 5 rongyot kidobni ezekre mint előfizető, mert ugye akkor már nem egyedül megyek, egész nap enni és inni is kell stb. Ettől függetlenül a DM nem szállt el az árakkal. Értem én, hogy Te is és mindenki azt szeretné ha ez is mint minden az óhajok szerint, ingyen lenne. De ez ugye nem megy, onnantól meg már lehet vitatkozni, hogy sok-e az 5 és a 8 ezer egy 5-6 órás zenei csemegéért. (turné nyitó - gondolom új lemez bemutató, együtt zenélés stb.) Hamarosan kiderül :)
  Remélem a Móra Parkban lesz valami ingyenes, szeged napi alternatíva :)”
 • 18. Szögedi 2010. március 08. 21:20
  „Kowalsky!! Jó akkor nincs igazam legyen 15 milla a 3fellépő De technikát nyilván kapni fognak. Olyan sokmindent nem kell valsz pakolni egy este alatt 3szor átfogják rendezni a placcot??? Nyilván lesz egy frankó alap arra ráteszik a hangszereket. Ok Na de 30 000 000 bevétel lesz legalább. Fog itt csurranni cseppenni.
  A hozzászólás nak a lényege hogy a délmagyar ünnepel akkor legyen egy kicsit a miénk legyen egy kicsit ajándékba nem azt mondom hogy tökingyen de ne úgy hírdessék már hogy Szuperkoncert szuperáron. Egy napijegy kb.10 000 a Szigeten és azért annyi koncertet nézel amennyit akarsz azért a szuper szó nem feltétlen illik erre a jegyárra 4000 meg 8000 ftért és szerintem van különbség egy Magna és egy Prodigy vagy Fatboy slim között. A nagy szuper meg sztár szövegeket utálom úgy hogy közbe kicsit átérzem néha magam vágva ennyi”
 • 17. gedeon 2010. március 08. 21:08
  „16. ataqam
  Gratulálok hozzá! :)”
 • 16. ataqam 2010. március 08. 20:50
  „GEDEON TÉVEDSZ,NEKEM MINDEN INGYEN VAN!AZ INTERNET IS! MEGHEKKELTEM A SZOMSZED WIFIJÉT! :D”
 • 15. ataqam 2010. március 08. 20:49
  „KI AZ ..... AKI MÉG JÁRATJA A DÉL"MAGYAR"T ?”
 • 14. kowalsky 2010. március 08. 20:39
  „Te szögedi, valamit nagyon alá lősz az árakkal és fölöslegesen rakosgatod havonta újra ugyanazt a hsz-t. Szerintem Ákos ma már 10 milla fölött van - Váráshelyen megmondják, elvégre ott törzsvendég + itt zeneileg rendez, arca az egésznek, az sem 2 Ft. A Tanksapka sem RGO hakni árban méri magát, a legolcsóbb tétel egyértelműen a Magna, az kijöhet 1 - 1,2 millából útiköltséggel. Ehhez jön az összes technikai költség, fény, hang, marketing, logisztika, közterület bérlet, WC, őrzés stb.
  Én kb. 5 éve járatom a Dm-et, Te 90 éve fizeted felmenőid révén. Ha én az elmúlt 5 évben a pénzemért megkaptam magát a lapot, benne a tartalmat, híreket, magazint, bulvárt és az egyre nagyobb fost, akkor gondolom a Te nagyapád sem csak a vakvilágba fizette a lóvét, valószínűleg újságot is kapott. Tehát nem azt fizetted ki x év alatt, ami most lesz, hanem amit nap mint nap a kezedben veszel. Próbáld már meg a kettő dolgot különválasztani.
  De ha az boldoggá tesz ,sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a DM bukik a cirkusszal, mint, hogy a végén a Karib szigeteken számolják a suskát.
  Én is számolgattam, persze attól függ, mennyi előfizetős jegyet raksz be a képletbe, de szerintem 12-14 ezer közötti jegyet kell eladni, hogy kb. pozitív legyen a mérlegük. Ezért nem lesz nézőtér.”
 • 13. tarkan 2010. március 08. 20:29
  „OKÉ::))))LÁTOM HATOTT A KÁVÉ::)))Csak éberen::)))!!!!!”
 • 12. Szögedi 2010. március 08. 20:20
  „Ja még nézőtér se lesz a "szuperkoncerten? " Egy korábbi hozzászólásomat tudom beilleszteni:
  "Miért ennyi a jegy? Ennyi pénzért lehet kb megkapni a Szabadtérin is a jegyeket van amelyik előadásra még olcsóbban. És basszus nem világsztárt hívtak. Nem Plácido Domingo nem Madonna vagy Robbie Williams fog idejönni basszus. Ha csak 4000 db 4990 ftos jegyet eladnak az 19 960 000 ft. És nyilván többet fognak megkockáztatom hogy a 25 000 000 -ót is elérheti a bevétel. A 3 fellépő gázsija lesz kb 10 000 000 felszereléssel mindennel együtt. Nem hiszem hogy a tér bérleti jogáért fizetni kéne a délmagyarnak szóval vki megint nagyon jó fog járni. Nem mondom hogy nem lesz jó koncert de azért na...És tényleg lehetne egy kicsit ajándékba, mert az én családom bizony kb. 90 éve járatja minden felmenőt beleszámítva.
  Javítson ki valaki ha tévednék"

  És már megint Miklósa Erika nem unják már??? Miért kell ezt így beharangozni?? Más énekes nincs Magyarországon akivel el lehet adni vmit??? Miskolci operafesztivál legutóbb ott volt sztár most szegeden az Oryban sztár, Operettszínházban a Bajadérban, Varázsfuvolában a Vígben, Állandó Müpás sztár koncertek ilyen olyan lemez, a köztársaság ünnepén a Hősök terén most Szabadtérin "sztárkodik" ez kb egy év termése. Nem sok már hogy mindenütt Miklósa Miklósa!!! szépen énekel de vannak mások is talán még jobbak is mint ő. Azért sztár mert sokat szerepeltetik jó a management sajnálom hogy más magyar énekesnek nem jó a managementje. És aki életében nem hallott operát bemegy mert "híres"!! Na jó!

  Más. Miért nem tudjuk kik énekelnek a szabadtérin??? Carment miért nem árulják el?? 4 hónap múlva előadás. Mire vegyek jegyet?? Egy magára vmit adó színház évre előre megmondja kik énekelek itt meg ennyi ide előtt nem tudjuk. nemzetközi szereposztás?? Kik?? Komolyan nem értem. Erre a nagy sajtótájékoztató?? 4 nevet olvasunk, 2őt eddig is lehetett tudni mert volt róla cikk Ákost 3 hónapja tudjuk Dolhairól meg már volt itt cikk...”
 • 11. Hammada_Fleet 2010. március 08. 18:45
  „Ákossal a Délmagyar is elkezdte a helyezkedést, régi jó hagyományainak szellemében. Gratula! Sikerre vagytok ítélve, semmi kétség!”
 • 10. kartel 2010. március 08. 18:01
  „Szóval, minden csak nem fesztivál !
  6 produkció 16 előadás 3 hónap alatt! SZÉGYEN !”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ági és Szabolcs nyerte a megye párja játékot

A szegedi Kalocsa Szabolcs és kedvese, Tóth Ágnes 1183 szavazattal végzett az első helyen. Tovább olvasom