Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

A hang című kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját - galéria

A hang című kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját - galéria
Szeged - Szombaton ért véget a négynapos 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegeden. Az operatőri munkára koncentráló rendezvény fő célja a fiatalok támogatása, Zsigmond Vilmos szellemiségének ápolása. A fődíjat a hang című film kapta.
Közel 400 film érkezett a 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra. Az elő zsűri által beválogatott több mint hetven filmet színes programokkal körítve vetítették le a Belvárosi Moziban szerdától szombatig. A hétvégi díjátadón Szabó Gábor, Balázs Béla-díjas operatőr, a fesztivál zsűri elnöke összegezte észrevételeit a rendezvény és az operatőri munka kapcsán.

– Idén jóval több film érkezett, mint a tavalyi szemlén. Zsigmond Vilmos szellemében szerettük volna ezt a fesztivált létrehozni, és a jövőben folytatni kívánjuk ezt a hagyományt – mondta Szabó Gábor szombaton a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében. – Fiatal kezdő operatőröket szeretnénk támogatni, hiszen Zsigmond Vilmos egyik fő céljának tekintette azt, hogy pályakezdőknek adjon kezdőlöketet – magyarázta a zsűri elnöke. – Sokan úgy képzelik el, hogy az operatőrök fő feladata az, hogy szép képeket készítsen. Valójában az operatőrnek azt kell tolmácsolnia, ami a film üzenete, a rendező fejében megszülető gondolat, és ez nem mindig szép képeket jelent – hangsúlyozta Szabó Gábor. – Az operatőri munkát nem tudjuk, és nem is akarjuk elválasztani a film értékétől, hiszen az operatőr mindehhez hozzájárul, és hozzáteszi a saját részét – fejtette ki a zsűri elnöke.

Az ünnepségen számos díjat adtak át a szervezők, köztük Szeged Város Díját Az egér, aki egér akart lenni című magyar kísérleti film nyerte, melyet Helstáb Martin rendezett. A legjobb nagyjátékfilm kategóriában Albert Serra rendező és Jonathan Ricquebourg operatőr filmje, a XIV. Lajos halála című francia, spanyol, portugál film győzött. A zsűri legjobb kisjátékfilm díjjal jutalmazta a Földiek című magyar rövidfilm rendezőjét és operatőrét, Freund Ádámot és Gyuricza Mátyást.
Átadták Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjait. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A fesztivál egyik különlegessége, hogy diákzsűri is értékelte a filmeket. Az általuk legjobbnak választott film a Vasfej című kínai-német dokumentumfilm, melynek rendezője Tian Dong, operatőre Christian Mario Löhr.

Életműdíjat kapott Ragályi Elemér, Kossuth- és Balázs Béla- díjas operatőr.

A 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját A hang című film operatőre, Joe Cook nyerte. A díjat a film rendezője, Antony Petrou vette át, aki a díjátadó után fejtette ki, mekkora öröm számára ez az elismerés.

– Fantasztikusan érzem magam, a fellegekben járok, és nagyon büszke vagyok. Ez egy remek fesztivál, ahol nagy elismerés fődíjat nyerni – nyilatkozta Antony Petrou. – A film témaköre a mentális problémák. Szerettük volna bemutatni, milyen a küzdelemmel és szenvedéssel járhatnak a pszichés betegségek, és hogy éli meg ezt egy család – mesélte a rendező. - Nagyon keményen dolgoztunk a színészekkel, az egész stábbal, sokat fektettünk bele ebbe a munkába, és örülök, hogy ennek meglett az eredménye – mondta Antony Petrou.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Formabontó alapkőletétel a Karolinában: minden jó kicsiben kezdődik - galéria

Formabontó alapkőletétel a Karolinában: minden jó kicsiben kezdődik - galéria
A szombati Majális rendezvényükön tették le az udvarukon épülő új óvoda alapkövét a Karolina Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Tovább olvasom