Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A külföldi páciens 30-50 százalékkal többet fizet

Szeged - Minden ötödik-hatodik beteg külföldi, aki a szegedi idegsebészeti klinika műtőjébe kerül. Tízszer ennyi is jöhetne, ha a gyógyításukat végző szakembergárdát érdekeltté tenné az egyetem vagy a kormányzat.
A kormány az egészségügy jövőjét a külföldi páciensek ide vonzásában látja, s szabad kapacitással a Szegedi Tudományegyetem klinikái és Csongrád megye kórházai is rendelkeznek. A VIP-beteget az orvos híre-neve és az ellátás ára motiválja, az intézményt pedig a plusz bevétel lehetősége löki az egészségturizmus irányába. Csongrád megye kórházai közül a legtöbb külföldi beteggel a Makón foglalkoznak, míg Szentesen tavaly egyetlen ilyen pácienst gyógyítottak.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szombati Délmagyarországban és Délvilágban!

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. odysseus 2010. június 20. 20:30
  „két rettentő érdekes dolog van. Az egyik, hogy ha van egy vitára alkalmas téma - na, végre, találtatok egyet! - akkor varázslatos gyorsasággal leveszitek a főoldalról.
  A másik pedig a buschdriver felfogása: az orvosok dolgozzanak látástól vakulásig, igaz, hogy az egész világon egyetlen országban se dolgoznak minden nap - érdekes is lenne - ezen kívül a foglalkozások túlnyomó többségében az ügyeleti munkát - ami persze nem csak hétvégén szükséges(...) nem is ismerik. Ez jellegzetes szocreál brosuraszöveg, kis szoci paranoia az ugrifüles és léhűtő értelmiség beszaratására.
  Megnézhetnéd magad édes komám, ha senki se dolgozna hétvégeken a kórházakban és klinikákon!”
 • 30. Busdriver 2010. június 20. 14:36
  „A kórházakban 7végén nincs munka, nincs orvos. 1-2 ügyeletes van csak. Ezt sajna tudom, mert jártam eleget látogatóba. Nyilván az ambulancián, ügyeleten van munka, hisz ezért van. De a kórházakban nincs. Sőt, a háziorvosi rendelőkben sincs.
  Az orvos pedig ha hibázik, általában nincs nagyon súlyos következménye rá nézve(főleg, ha belgyógyász..). Eltussolják, és házon belül rendezik. Olyat mondj, akit műhibáért letöltendőre itéltek.”
 • 29. adamantium 2010. június 20. 14:04
  „Busdriver, jobb lett volna ha meg se szólasz, akkora marhaságokat írsz, hogy neki lehet támaszkodni. heti 4*8 óra munka meg mondjuk 2 hétköznap meg egy hétvégi ügyelet egy héten, ami nem ritka az mennyi is? 40+16+16+24=96 óra, nem is 80. hétvégén nem folyik gyógyító munka???? hát az ambulancián mi folyik? betegítő munka? az osztályon fekvő betegek azok szombat vasárnap a hozzátartozók által vannak ellátva? ha péntek este beállítasz a traumatológiára egy késsel a hátadban akkor csak hétfő reggel 8 kor műtenek meg?
  várólista? de észlény vagy, azt nem az orvosok határozzák meg hanem az állam korlátozza az ellátható betegek számát, ha éjjel nappal dolgoznának akkor se láthatnának el több beteget mert TILOS.. rengeteg orvost ítélnek el csak utána kellene olvassál, most is több mint 100 mehetett saját pénzén továbbképzésre, mert nektek betegeknek túl jó és drága gyógyszert mert felírni. a buszsofőrt ne hasonlítsuk már össze az orvossal, annyit keres mint egy főorvos, negyedannyi iskolával, és míg egy sebész mondjuk 10 ezer embert operál meg, és ment meg életében addig a buszsofőr ennyit nem öl meg, nagy különbség, akkor ha én new yorkban NEM robbantok fel egy atombombát és NEM ölök meg 10 millió embert akkor egy hős vagyok mert megmentettem 10 millió ember életét, ugyan gondolkozz, hibás az elméleted de nagyon, azokat számold csak be akik rosszul lettek a buszodon és te újraélesztetted sikeresen őket”
 • 28. Busdriver 2010. június 20. 11:48
  „Na azért nem kell agyonsajnálni az orvosokat.. Milyen heti 80 óra? Hétvégén nem is dolgoznak. Én egyébként ezt megdöbbentőnek tartom, hogy 7végén effektíve nem folyik gyógyító munka. Sztem legalább havi 2 szombatra be lehetne rendelni őket(lehet nem is lenne akkora a várólista?). Ehhez képest bent van 1 ügyeletes, azt helo, az is általában lófütyit csinál. A másik a sokat emlegetett felelősség. Kérdem én, ki hallott már olyanról, hogy egy orvost effektíve elítéltek műhibáért, gondatlanságért, letöltendőre? Én nem nagyon.. Általában kivédik egymást, a kórház fizet, az orvost meg max leminősítik. eltiltják. Jó, ez se kicsi bünti, de hol van ez a sittől? Aztán, ha egy idősebb beteg, vagy akár fiatalabb, de nagyon beteg ember meghal, simán rá lehet fogni, hogy ja, hát öreg volt nem bírta, vagy nagyon beteg volt stb. Sajna van családi példa, hogy ha jobban odateszi magát az orvos, akkor nem hal meg, vagy tovább él a beteg.
  Míg egy buszsofőr átlag 40 ember épségéért, életéért felel járatonként, és ha hibázik, meg a sittre..
  Az ok, hogy az orvosokat meg kell fizetni, a tanulást meg kell fizetni. De én sem engedném el külfödre, ha állami pénzen tanul. Vagy fizesse ki. A fizetésüket emelném, a hálapénzt pedig büntetném, gyk korrupciónak minősíteném. Ellenben lehetőséget adnék ennek szabályozott keretek között, ha a beteg akar, akkor fizessen be egy keretbe, számlára, minden ápolónak, orvosnak legyen egy kerete névre szólóan, ahova számla ellenében fizethet a beteg. Legyen minden kórházban egy hálapénz-elfogadó pont :) Gyk pénztár. Illetve a betegek pontozzák a személyzet munkáját. Ezzekkel versenyhelyzetet lehetne kikényszeríteni a kórházakban, a személyzet érdekelt lenne a minél jobb ellátásban. ÉS még pénze is lenne belőle :)”
 • 27. odysseus 2010. június 20. 11:26
  „itt most két különböző dologról beszélünk (folyamatosan és igen álszent módon). Az egyik az orvosok - tanárok, mérnökök, stb. - megfizetettsége, ha már az állam kitaníttatta őket, tessék meg is fizetni, a másik pedig az elvégzett munka minősége. Micsoda butaság az, hogy ha már mást is ellát az orvos, mint a magyar beteg, akkor tömeggyilkos?!? Akkor az is tömeggyilkos, aki munka után másik munkát vállal - igen sokan igen sokat - csak azért, hogy el tudja tartani magát/családját?
  Az álszentség ott mutatkozik, hogy nem jelenti ki kerek-perec a magyar nép, hogy a paraszolvenciából nem kér, ott van az az európai modell, ami működik Ausztriában, Németországban stb., az tud ám működni Magyarországon is! Tessék ezt a gondolatot szorgalmazni, nem pedig folyamatosan és sandán egymást baszogatni!”
 • 26. lingua 2010. június 20. 09:34
  „Adamantium, látszik, hogy ilyen munkakörben mozogsz..teljesen egyetértek veled mindenben..Akik nem tudják, hogy mennyire nehéz orvossá válni és utána nap mint nap helytállni, egyetlen percig sem lehet lazítani, mert az esetlegesen egy ember életébe is kerülhet, azok soha nem fogják ezeket a dolgokat megérteni..az a baj, hogy az emberek sajnálják a pénzt az orvostól..pedig sokkal jobban megérdemelnék, mint azok a vezetők akik havi 2 milliót tesznek el a semmiért..”
 • 25. adamantium 2010. június 20. 00:41
  „exdeus, csak annyi a különbség, hogy te 40 órában járod végig a szamárlétrát, míg az átlag kezdő orvos 80 órát dolgozik hetente (nem dupla fizetésért) és nem is ugyanazok a veszélyek leselkednek rá mint valakire a számítógép, a tervezőasztal vagy a katedra mögött”
 • 24. exdeus 2010. június 19. 21:49
  „Léni, na igen, biztos kellett nekünk másik párt, egyik se jobb mint a másik, habár tapasztalatból tudom, hogy az EBF csak nyűg volt, nekünk két ügyünk volt nemrég, mindet elutasították, pedig valósak voltak a panaszok. És az elutasítás indokai, hát azokhoz no comment. (Nem volt jelezve a beutalón, hogy sürgős - adott szakrendelésre nem is kell beutaló, de ez csak egy példa.)

  Szóval igen is nem jó ez a rendszer. Azért az nonszensz, hogy most fáj valamid, de egy hónap múlva mehetsz csak orvoshoz. És még a leletre is ráírják, hogy PANASZ esetén (is) ELŐJEGYZÉS szükséges. Ergo, menj a sóhivatalba.
  Biztosan van abban is igazság, hogy a kezdő orvosok keveset keresnek, na de mindenhol végig kell járni a szamárlétrát. Én sem keresek annyit, mint a főnököm, mégsem menekülök külföldre. Talán itt kellene kezdeni a dolgot, hogy itt próbáljanak meg boldogulni az itt diplomát szerzők, mert az mind a szüleik, nagyszüleik, egyéb rokonaik finanszírozzák, finanszírozták, még ha közvetett módon is.”
 • 23. adamantium 2010. június 19. 12:17
  „Léni, ne haragudj de ha te és az ismerősöd olyan bugyuta vagytok, hogy egy 50 ezer forintos számlára 100 ezret kifizettek akkor meg is érdemlitek. egyébként szerintem mivel ennyire hülye nem lehet senki értelmezési probléma lehet a háttérben, ugyanis sok vizsgálatnak az értékét német pontban tüntetik fel a papírokon ami ugye nem egyezik a forintbeli árral”
 • 22. adamantium 2010. június 19. 12:14
  „deszkás, neked és neki kellene tájékozódni, én a rendszerben dolgozom. először is nem kellene keverni a szezont a fazonnal, a sürgősségi meg az előjegyzéses ellátást, az első az alapvető civilizált országokra jellemző, ahogy írtam azt te is megkapod külföldön. ez a cikk azonban az előjegyzett betegekről szól ahol pedig előre kell fizetni, szóval tájékozódni aztán kommentálni”
 • 21. achilleus 2010. június 19. 09:39
  „13. hozzászólás adamantium 2010.06.18. 22:38
  "(...) azt is aberránsnak tartom, hogy az ebből befolyt pénzt az állami biztosítottak ellátására fordítsák. hát hol van olyan a világon, hogy a magánbiztosított fizesse a saját meg az állami biztosított ellátását is?"

  Véleményem szerint, miután a "magán"biztosított kifizette a kezelése /műtét, beavatkozás, vizsgálat/ - jó előre ismert - árát, utána már semmi köze ahhoz, hogy azt mire használják. Ha az intézmény fenntartója úgy gondolja (vagy jogszabály kötelezi), hogy bizonyos /nem túl magas/ %-ot a TB-biztosítottakra kell fordítani, akkor az intézmény arra fordítja.”
 • 20. Léni 2010. június 19. 09:12
  „Ameddig az egészségügyben nem változik a felfogás, addig nem változik az anyagi helyzetük sem!
  Ők belülről hordják szét az eü. vagyonát! Olyan módszereik vannak, hogy kideríthetetlen, csak
  ők és a beteg tud róla. A közelmúltban csináltatott egy külföldi ismerősöm olyan vizsgálatot,
  amit Ő úgy ítélt meg, hogy nálunk jobban csinálják mint saját hazájában! Minden rendben is
  volt, a vizsgálat elkészült, csak a számla adását bundázták meg úgy, hogy egy lényegesen olcsóbb
  vizsgálat van feltüntetve, kifizetni viszont a valós vizsgálatot kellett!
  A különbözet feltételezem az eü.személyzetnél és az orvosnál maradt, nem jótékonysági célra
  ajánlották fel! Orbán első dolga az Egészségügyi Felügyelet megszüntetése volt! Ők voltak azok,
  akiknek ha tudomásukra jutott ilyen, vagy a gyógyítással kapcsolatos szabálytalanságok, léptek,
  vizsgálódtak, büntettek is..........eddig! A Fidesznek erre nincs szüksége!”
 • 19. deszkás 2010. június 19. 08:01
  „ADAMANTIUM! Tájékozódj először mert az EGYOLVASÓnak van igaza! Sőt nemhogy kifizetetlen számlával távoztak hanem még csecsemőt is "felejtettek" itt.”
 • 18. mikkviktor 2010. június 19. 06:56
  „10, 13!
  És a jogász, közgazdász, informatikus, bölcsész?????Nekik is röghöz kötést!”
 • 17. palimadar 2010. június 19. 06:54
  „Normális esetben a várólista azért van, hogy az egyenetlenül rendelkező betegszámot időben kiegyenlítse.

  Hasonlóan egy hivatalhoz: ha a 30 nap ügyintézési határidőt 5 napra csökkentenék, lennének időszakok, amikor éjjel-nappal dolgozhatnának, hogy betartsák, míg máskor alig lenne valakinek megoldandó ügye.

  Az itt emlegetett volumenkorlát ezt hivatott kikényszeríteni.

  Azonban az embertelen, hogy (időben) milyen hosszú várólisták vannak. Mivel a beteg addig szenved, amíg sorra nem kerül, addig gyakran több gyógyszert kell szednie, vagy éppen mozgásában jelentősen korlátozott, igen nagy probléma, hogy a várólista nem csupán a kapacitás folyamatos kihasználását biztosítja. Ennek csupán két oka lehet: a) reménykednek, hátha eltávozik az élők sorából, mire sorra kerül b) hátha kifizeti a műtétet.
  Eldönthető, hogy mondjuk egy csípőprotézisre váró kisnyugdíjas esetében melyik a valószínűbb.”
 • 16. joy 2010. június 19. 06:53
  „Miért, most nem eléggé motiváltk a dokik?
  Hát igen, lehet, túl sok hálapénzt kapnak az sztk-s betegektől.
  :o/”
 • 15. online 2010. június 19. 06:46
  „8.odysseus. De magánál van, mert amíg az asztalos ha nem dolgozik, max asztal nincsen, addig ha ezek nem dolgoznak akkor meghal/lebénul a beteg. Na ezért van magánál klj_54, bár kissé erős...”
 • 14. Falcao 2010. június 18. 23:02
  „Fizetnék én ha lenne miből...”
 • 13. adamantium 2010. június 18. 22:38
  „Egyolvasó, beteg vagy te, a betegek nagy része előjegyzett, azok előre fizetnek, ha előre fizettél akkor nehéz fizetség nélkül lelépni asszem. a sürgősségi ellátás meg kölcsönös, ha te töröd ki a nyakad külföldön akkor ott is ellátnak. a második hozzászólásoddal nem tudom mire gondoltál? magyarországon mindenkinek jár az állam pénzén egy egyetem, ingyen, az orvosoknak is, a mérnököknek, az informatikusoknak és még sorolhatnám szintén ingyenes az egyetemük. az egészről meg az a véleményem, hogy külföldön a magánbiztosított mindenben előnyt élvez, az állami biztosított meg szépen vár a sorára, ez a világ rendje. ha valaki maga fizeti a kórházi költségét akkor ugye a saját maga biztosítottja, tehát magánbiztosított, azt is aberránsnak tartom, hogy az ebből befolyt pénzt az állami biztosítottak ellátására fordítsák. hát hol van olyan a világon, hogy a magánbiztosított fizesse a saját meg az állami biztosított ellátását is?”
 • 12. hehe 2010. június 18. 22:35
  „ROMÁN PÁCIENS . A NAPFÉNYFÜRDÖ IS NEKIK ÉPÜLT.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Szegedre érkezett a politológus vándorkonferencia

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg idén a Magyar Politikatudományi Társaság éves találkozóját a városunkban. Tovább olvasom