Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

A piros arany rossz éve

Szeged - A híres magyar paprika történetébe a 2013-as az egyik leggyengébb esztendőként vonul majd be: a tavalyi termésnek csak 40 százalékát takarították be a termelők a nagyon rossz időjárás miatt. Tetszik, nem tetszik, behozatalra szorulunk paprikából.
– 1963 óta vagyok a szakmában és a pályán, de ebben az 50 esztendőben csak egyszer tapasztaltam egy, a mostanihoz hasonlóan rossz évet – mondta Molnár Albert, a röszkei Paprika Molnár Kft. tulajdonosa. – Az előző év termésének csak a 40 százalékát takarították be idén a termelők az országban, és sajnos a minőség sem a legjobb.

A paprikaszezon idén a hóviharos március 15. miatt nem kezdődhetett el időben: ez azért fontos dátum, mert e hónap közepéig, utolsó harmadáig általában elvetik a paprikamagot. Most azonban egy hónapos csúszással, csak április végére kerülhetett a talajba a mag. Utána a július és az augusztus, a nyári kánikula kedvezett a növénynek, ám jött egy kifejezetten hideg és borongós szeptember, majd október 2–4. között, 2 éjszaka alatt elfagyott a paprika. A szeptemberi szedés még jól sikerült, de a második nekifutás, az októberi elmaradt: nagyon nagy mennyiség egyszerűen kint maradt a földeken.

A röszkei feldolgozóba is kevesebb paprikát szállítottak, mint a korábbi években. Fotó: Karnok Csaba
A röszkei feldolgozóba is kevesebb paprikát szállítottak, mint a korábbi években.
Fotó: Karnok Csaba

– Magyarországon a becslések szerint 1500 tonna paprika termett, holott a hazai fogyasztás 2500–3000 tonna – folytatta Molnár Albert. – Veszteség érte a termelőt, a forgalmazót, a fogyasztót.

Szegedi piros arany

A zacskókon lévő Szegedi paprika elnevezés legalább 80 község termőhelyét fedi le, nemcsak Csongrád, hanem Békés megyéből is. A szegediesség másik kritériuma, hogy itt szárítsák és őröljék meg.

A Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.-nél a tavalyi mennyiség 20–30 százaléka esett ki, de nem azért, mert termelőiknél jobb volt az időjárás. Szokol Lajos ügyvezető igazgató elmondta: olyan helyekről pótolták a hiányt, amelyekkel nem álltak szerződésben. Szokol Lajos abban bízik, hogy legalább 10 százalékkal feljebb megy majd az őrölt paprika ára, hiszen drágább volt a nyers, valamint a szárított paprika is. – Ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árainkban, akkor gondban leszünk – tette hozzá a szakember.

Molnár Albert pedig az idei gyenge termés ismeretében már most arra figyelmeztet: vigyázni kell a magyar paprika jó hírére, becsületére, „most igazán fontos, hogy ami a zacskóra rá van írva, az valóban a paprika termőhelye legyen". Az előzmények ismeretében nem kell majd azon csodálkozni, hogy import-, igen gyakran kínai paprikát lehet majd kapni az üzletekben.

Közmunkások is paprikáznak

A Baranya megyei Nagydobsza, a borsodi Alsóberecki, a Pest megyei Újszilvás, a Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánás, valamint Mórahalom és Csanytelek önkormányzata is termeszt paprikát, a földeken közmunkások dolgoznak. A termést Röszkére hozzák szárítani és őrölni. A fűszerpaprika a települések intézményeinél és nyugdíjasainál „landol".

Olvasóink írták

 • 11. X_Y 2013. október 28. 04:51
  „A paprikás krumpli luxuscikk lesz. Meg is adóztatják :)”
 • 10. dodoni 2013. október 26. 21:55
  „"Mindig a sírás!"

  És ezt megint azok írják, mondják, "akik kapát még éltükben se fogtak".

  Van a cikkekben túlzás, meg vészmadárkodás, de amit tény, az tény: a fagy takarított. A fűszerpaprikát nem fóliázzák. Palánta neveléssel azonban lehet időt nyerni, még olyan évben is, mint az idei, amikor is nagyon kihúzódott a tél. Én annyi palántát neveltem, amennyi nekünk elég fűszerpaprikát ad. Most szárítgatom és őrölgetem.”
 • 9. entreri 2013. október 26. 18:24
  „Tesómnak 19.000 tő fűszerpaprikája volt tavaly és idén is.
  Mindent ugyanúgy csinált (természetesen az időjáráshoz igazodva), mégis a tavalyi elsőszedési 27 mázsa helyett idén 6 (!) mázsát szedtek. A második szedésnél szintén a töredékét találták a növényeken, a harmadik szedés pedig elfagyott!
  Pedig tényleg nagyon figyelt. Sajnos egyszerűen a hűvős szeptember "betette a kaput". :(”
 • 8. bozozoli 2013. október 26. 18:18
  „Dadogós - ne haragudj, de nem tudok mit kezdeni a szavaiddal - a paprikatermesztést nem a panelház 7. emeletének teraszán csinálják!
  Milyen technológiaváltásról beszélsz?
  A paprikát a nap érleli - nem a te hülyeséged! Ha szélsőséges az időjárás, akkor a termés is kevesebb lesz.
  Én pl. boltban csak magyar/magyar paprikát vennék, de nem teszem, mert inkább háznál veszek ismerősöktől, amiben tudom, hogy tényleg paprika van.
  Én már nem hiszek a csomagolásnak.
  Magyarország jobban teljesít, legalábbis az áremelésekben - az felülmúlja a teljese euróai átlagot, de a bérekben nem.
  Kellett nekünk az e-útdíj - amiatt emelkedtek az árak nagyrészt az utóbbi időben, csak nem egyszerre, hanem apránkáént, hogy a vásárlőknak ne tűnjön fel.”
 • 7. Qllancs 2013. október 26. 17:11
  „Mindig a sírás!
  Most kevés a burgonya ..60.- --helyett : 140.- , rengeteg búza termett..60 % több , a liszt még is 109.- ről....199.- lett, v. a kenyér ára : 320.- tól..560 .- / kg. ??? NEM lett olsóbb !, v. sok a takarmány, kukorica : miért lett drágább a hús mégis ???? 3--400.- / kg ?? tojás: 25.- ről..40.- ft ?? Ott az alma ! Na az is kevés ! Olcsóbb a banán..mint a saját almánk ! A paprika..első szedés ..jóóó volt, a 2. lefagyott. Én pl. ma vettem : Csomagolás : Magyarország, Származási hely : Szerbia ! Máshol nem volt fagy !”
 • 6. seawasp 2013. október 26. 13:38
  „Egyszer, volt Szőregen is paprika szárítás, és örlés! A kertem végében álltak - esőben-hóban álltak a paprikával teli zsákok -, a megrothadt paprikát túlpörkölték, hogy elvegyék a keserű ízt!
  Olyan kellemes égett paprika illat terjenget a környéken, hogy a zsírosdeszka járt az ember agyában! :-D”
 • 5. Moon 2013. október 26. 13:06
  „A bolti paprikaörleménynek nevezett "terméket" vagy ki minek nevezi, eddig is import silányminőségü termékkel keverték, időjárástól függetlenül. Csak összekell hasonlítani a csicsás csomagolásba forgalombahozott "minőségi" terméket a házi paprikaörleménnyel. Nem lehet egylapon említeni a két terméket!”
 • 4. X_Y 2013. október 26. 11:40
  „Magyarország jobban teljesít...

  Majd a burgonya árán is meg fognak lepődni a "zemberek"...”
 • 3. grafika88 2013. október 26. 11:08
  „Feljebb megy az ára. Most pl. 2800.-/kg. HOVA megy már fel??
  Mikor az infláció..orbán szerint..ilyen alacsony sehol a világon. No meg a 2 x 10 % os rezsicsökkentésből vígan megvehetjük majd a drága paprikát is. Nem számít már..hogy minden élelmiszer : 3...4...500.- al lett drágább !
  Magyo. jobban teljesít !”
 • 2. dadogós 2013. október 26. 09:04
  „Megint a sírás. Ahelyett, hogy technológiát váltanának.Molnár is csak 50 éve van a szakmában és nem volt elég, hogy rájöjjön hogyan kellene ezt manapság csinálni.A paprika termesztés csak sodródik a természettel, az időjárással-ami tudjuk nem kiszámítható előre-és úgy sikerül, ahogy. Ideje lenne szétnézni a világban. Lehet, hogy több kell, mint 50 év tapasztalat? Vagy a begyöpesedést kellene kigyomlálni?”
 • 1. buhamama 2013. október 26. 08:06
  „Akkor drága lesz majd.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették az új vérellátó alapkövét

Napelemes, háromszintes új vérellátó központ épül Szegeden, a Földváry utcában. Az alapkövet pénteken tették le, júniusban a tervek szerint át is adják. Tovább olvasom