Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Tisza egyelőre medrében marad

A Duna mindig jön, ezt régóta tudjuk Pelikán Józseftől, de, hogy a Tisza is jön, és nem is akármilyen tempóban tud emelkedni, azt saját szemünkkel is láthattuk már többször. A Duna árad, de mi várható a Tiszán?
A Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, a Rábán a valaha mért legmagasabb vízállásra készülnek. Csehországban már több halálos áldozata is van a víznek, és Ausztriában és Szlovákiában sem javul a helyzet, a folyó falvakat vágott el a külvilágtól, házakat sodort el. A magyar fővárosban már megkezdték a csatornák zsilipelését, az árvízi kapuk zárását, mert a következő napokban további vízszintemelkedésre számítanak.

A Duna tetőzését vasárnapra várják Budapestnél, víz alá kerülhet a Római part, és könnyen lehet, hogy lezárják az alsó rakpartot is.

A Tisza legutóbb 2006-ban jött a biztonságosnál közelebb a városhoz. Akkor ebben komoly szerepe volt a dunai áradásnak is. A Duna magas vízállása miatt visszaduzzasztotta a Tiszát és a Marost, „megtámasztotta" a vizüket, mi pedig a temérdek homokzsákot nézve hetekig tördelhettük a kezeinket.

A Tiszán azonban most a dunai áradással egy időben komoly árhullámra nem kell számítani – mondta el a delmagyar.hu-nak Lázár Miklós, az ATIKÖVIZIG vízrajzi szakembere. Ennek oka az, hogy jóval kevesebb csapadék hullott a folyó vízgyűjtő területén, mint a Duna-völgyében. A Duna visszaduzzasztó hatása sem jelenthet komoly veszélyt, hiszen a dunai árhullám, bár északon még hármas fokozatú készültségben tartja a védelmi erőket, mire Mohácshoz ér, erejét veszti. A Duna és a Tisza találkozásánál így nem alakul ki az a félelmetes jelenség, amely miatt 2006-ban olyan forró volt a helyzet a Tisza mentén. Kisebb árhullám érkezik ugyan a Tiszán, de ez csupán pár méternyi emelkedést jelent majd, az ár a rakpart szintje alatt levonul, még csak le sem kell majd zárni a Huszár Mátyás rakpartot – nyugtatott meg mindenkit Lázár Miklós, az ATIKÖVIZIG vízrajzi szakembere, aki kérdésünkre hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a nyár teljes nyugalomban telik majd el, hiszen a klímaváltozás okozta változások miatt a Tiszán megszokott őszi-tavaszi árhullámok mellett, bár ritka a nyári áradás, bármikor elindulhatnak kisebb árhullámok.

Olvasóink írták

 • 7. Ukuku 2009. június 26. 07:59
  „Hello, a Tisza Szegednél kb. 145 cm- n van, és az előrejelzések szerint nem kell pánikolni.”
 • 6. flexsnake 2009. június 25. 17:36
  „Személyesseggi jogok? :D
  Remélem a hordozható árvízi védelmet is most akarják megcsinálni. Kíváncsi leszek mit fog meg az alumínium paraván :D Vettem gumicsónakot hogy át tudjak menni a boltig. Illetve közértig :D”
 • 5. varadipal 2009. június 25. 16:45
  „3., Köszi a gratulád, de megsértetted a személyiségi jogaimat, és felfedted a kilétem. Most aztán bújkálhatok a sok autogram kérő elől. Fizeted a parókámat meg a bajuszfestést, és szent a béke. K. Csaba sk./fikció/”
 • 4. maradando 2009. június 25. 14:26
  „A Tisza elnézést kér a szegedi strandolóktól az átmeneti kellemetlenségekért.Huszár Mátyásnak megigérte rövid időn belűl lehúzódik róla. Addig is a medrében marad !”
 • 3. grobar01 2009. június 25. 13:05
  „Nini. A képen Kazy Csaba cimbora látható. Ezúton gratulálok neked, hogy ismét kivívtad a veterán horgász VB-n való részvételt. Remélem jövőre ismét jól szerepeltek.”
 • 2. IVY 2009. június 25. 12:30
  „Vagy Pelenkás Pelikán:)”
 • 1. cselac 2009. június 25. 12:26
  „Talán maradjunk a Pelikánnál...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázz az utcára szabadult gyerekekre!

Szeged - Elsősorban a nagy számban biciklizőkre, és a szünidő miatt az utcára "szabadult"… Tovább olvasom