Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A Tiszába ömlött a Partfürdő szennyvize

Szeged - Mobil szennyvíztárolókkal oldják meg a szezont és a SZIN-t is a Partfürdőn és a szabadstrandon. A medencékben a fesztivál alatt sem lehet majd fürödni, bár lesz bennük víz. Ez tűzvédelmi kötelesség.
Megoldatlan a szennyvízkezelés a Partfürdőn, ezért az idei szezonban – a Szegedi Ifjúsági Napok idején is – mobil szennyvíztárolókkal és mobil szociális blokkokkal működik majd a létesítmény. A meglévő mosdókat, tusolókat nem lehet használni. Ez érvényes a szabadstrandra is. A mobil létesítmények beszerzése néhány hetet vesz igénybe, ezért a szabadstrandot várhatóan június második felében nyitják ki. A Partfürdőre nem érdemes várni: megírtuk, a medencékben nem lehet fürödni.

A problémákról és a megoldási lehetőségekről Sódar István, a fürdőt kezelő IH igazgatója, és Virág Mónika, a fürdő igazgatója beszélt csütörtökön a helyszínen. Virág Mónika elmondta: mivel a szennyvízhálózattal problémák voltak, az IH feltárást végeztetett, és a jelentésből kiderült: a szennyvíz közvetlenül a Tiszába folyik. Ez a medencék vizét, és a kommunális szennyvizet is jelenti. Hangsúlyozta: csak a medencék túlfolyójának folyóba vezetése szabályos, tehát a fennálló gyakorlat szabálytalan. Megnéztük a rendszert: a Lapos mögött folyt ki a Partfürdőn használt víz, egy darabig saját medrében csordogált, majd a dómmal szemben torkollott a Tiszába.

Szeged megyei jogú város polgármesteri kabinetjének sajtóközleménye

Sódar a Belvárosi Mozi után a Partfürdőt is be akarja zárni?!
Érthetetlen Sódar Istvánnak az Ifjúsági Ház Fidesz által kinevezett jobbikos igazgatójának mai sajtónyilatkozata, melyben bejelentette, hogy a Partfürdő medencéit az idén nem akarja működtetni.
A „sikeres" cégvezető 2011-ben a Belvárosi Mozit akarta bezárni és tönkretenni, idén pedig a Partfürdőt akarja ellehetetleníteni.
A Partfürdő medencéi a korábbi években – és tavaly is – működtek. Az önkormányzat városüzemeltetési bizottsága utasította az igazgatót, hogy indítsa el a Partfürdőn található termálkutak vízének rövid, ásványvízzé minősítési eljárását, hogy a medencék a nyári szezonban továbbra is használhatóak legyenek vízforgató berendezések nélkül.
Az igazgató által említett gyógyvízzé minősítés hosszadalmas engedélyezése nem megoldás, ugyanis a gyerekek nem tartózkodhatnának a gyógyvízben és kiegészítő gyógyászati tevékenységet is kellene végeznie az Ifjúsági Háznak, amire nem képes.
Felszólítjuk, Sódar Istvánt: hajtsa végre a tulajdonos döntését, hogy a szegediek csakúgy, mint a korábbi években idén is használhassák a Partfürdő medencéit és a szabad strandot!


Az önkormányzat megkeresésünkre úgy reagált: a Partfürdőnek korábban volt arra engedélye, hogy a kommunális szennyvizet a medencés vízzel 1:71-es keverési arányban a folyóba juttassa. Mivel azonban nincs medence kieresztés, így már a vécék, tusolók szennyvize sem engedhető oda.

A problémákat tovább sorolva Virág Mónika közölte: a medencék vízének kémiai vizsgálata során megállapították, hogy a gyógyvizes medencében nem gyógyvíz volt. A Dóra-kút (amiből elvileg, és a máig is látható kiírás szerint a víz származik) nincs is rákötve a medencére. Mindezekről tájékoztatták az önkormányzatot, a város pedig arra kérte az IH-t, készíttessen megvalósíthatósági tanulmányokat.

A szennyvíz problémát a már említett mobil szennyvíztárolók telepítésével oldják meg erre a szezonra. Ilyeneket tesznek a vendégházak alá, és a hálózati vízszolgáltatást is biztosítani tudják a kempingezők számára. Az üdülőtulajdonosok viszont csak abban az esetben kaphatnak hálózati vizet, ha vállalják és igazolják, hogy üdülőjüket a mobil szennyvíztárolóra kötik és azt üríttetik – ennek költségeit kompenzálandó az IH tárgyalni fog a tulajdonosokkal a bérleti díj csökkentéséről. A szennyvíz-elvezetés hosszú távú megoldása komoly beruházást jelent, ezt – az önkormányzat szerint – a város költségvetéséből fogják fedezni.

A medencék használhatatlanságáról korábban már írtunk. Ami újdonság: az IH álláspontja szerint semmiképp nem jelentene megoldást, ha az önkormányzat javaslata szerint a területen lévő termál kutak vízét ásványvízzé minősíttetnék és ezzel töltenék fel a medencéket, mert akkor sem úsznák meg a vízforgató beszerelését. Felmentést a beruházás alól csak a gyógyvizes medence adna.

Rákérdeztünk a területen lévő Dóra kútra is – ennek vize gyógyvíz – , de a kút az Aquapolist látja el, és a vízhozama másra nem is elég. Sódar István hangsúlyozta: a medencék a korábbi formában nem üzemeltethetők. A hosszútávú, gazdaságos megoldáson dolgoznak, de ez idén nem tud megvalósulni.

A medencéket tehát a Szegedi Ifjúsági Napok idején sem lehet használni. Problémát okozhat a szervezőknek, hogy a medencékben lesz víz – erre a tűzoltóság kötelez. A strandon nincs tűzcsap, ha kell, a medencékből oltanak. A fürdőben tartott fesztiválon tehát a szervezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy a fesztiválozók ne fürödjenek a vízzel teli medencében. Kárpótolni szeretnék a fiatalokat, ezért tárgyalnak a Napfényfürdővel a lehetséges kedvezményekről.

Olvasóink írták

 • 17. feri37szeged 2012. április 28. 10:55
  „Ez tetszik: A Dóra-kút (amiből elvileg, és a máig is látható kiírás szerint a víz származik) nincs is rákötve a medencére. Akkor honnan jött a melegvíz??... végül megmagyarázzák, hogy a partfürdő alkalmazottai lábosokkal hordták bele a melegvizet...
  Sajnálom ezeket az embereket, ilyen hülyeségeket kitalálnak...
  A partfürdő vize a Tiszába folyik...... hova folyjon? Balatonba? Idiótizmus! A medencék állaga... Ha azt nézzük közepes, de használható, Vízforgató? mi a ráknak? Gyerekkoromban egész nyáron a partfürdőn voltam, és még élek.. és akkor sem volt vízforgató, viszont volt csúszda vaslépcsőkkel... és nincs vas a lábomban...

  Virág Mónika elmondta: mivel a szennyvízhálózattal problémák voltak, az IH feltárást végeztetett, és a jelentésből kiderült: a szennyvíz közvetlenül a Tiszába folyik. Ez a medencék vizét, és a kommunális szennyvizet is jelenti.

  Hatalmas felfedezés! Maónika nem szegedi? Szerintem mindenki tudja, hogy ártérből eléggé nehézkes szennyvizet, és bármilyen folyadékot a védett oldalra juttatni... MEGAKADÁLYOZZA A TÖLTÉS!!! Mennyit fizettek a szakértőnek aki ezt elmondta Maónikának??? A negyedéből megmondtam volna ugyanezt...”
 • 16. nemjogasz 2012. április 27. 19:46
  „a szikin pont olyan szociális helyiségek vannak, mint a partfürdőn!!! sőt szerintem a partfürdőn jobb és tisztább.. amúgy ugyanaz a beton épület, csak a Tisza áradásai után rendbe teszik a partfürdőn lévőket, így azok jobb állapotban vannak”
 • 15. ditta79 2012. április 27. 18:21
  „Miért a szabadtéri nem zavarja a klinikán lévőket?vagy a rakparti rendezvények?
  SZIN igen?
  Voltunk kint, és nem kaptunk el betegségeket...”
 • 14. szegénység 2012. április 27. 17:07
  „Már annyiszor írtam és kértem az illetékeseket,hogy a szegedi ifjúsági napokat rendezzék meg Sziksóston !Ott bőven van hely is és nem zavarna senkit szinte !!!! Fürdésre ott a tó !
  1.A part szegedi oldalán végig klinikák vannak ahol sok súlyos beteg fekszik és nincs nyugalmuk a nagy hangzavar decibelekkel szemben.Ez egy embertelenség az amúgy is embertelen világban.
  2.A partfürdő már réges-rég leamortizálódott medencéi higénés szempontból is egészségtelen!
  3.A SZOCIÁLIS HELYISÉGEK KRIMINÁLISSAK!”
 • 13. Yucca 2012. április 27. 15:27
  „"A fürdőben tartott fesztiválon tehát a szervezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy a fesztiválozók ne fürödjenek a vízzel teli medencében." -- Na, erre kiváncsi leszek! Kizárt, hogy meg tudják oldani, főleg ha az úri közönség bepiált része kíván majd lubickolni.”
 • 12. öregvegyész 2012. április 27. 15:21
  „Bocsánat, de nekem úgy tűnik a két igazgató a semmit igazgatja. ( és a beosztottak?)”
 • 11. bodnar.gabben 2012. április 27. 12:24
  „Dobjuk bele Botkát és Solymost! Most én akkor már egy évtizede a partfürdő fekáliájában pancsoltam? Vécsey már lassan Szíjjártói magasságokban repked a városháza felett.”
 • 10. öregvegyész 2012. április 27. 10:42
  „Nem gondoltam volna, hogy ez így van azok után is hogy a büdös árkot megszüntették. Szégyen a városra hogy egy ilyen centrális rekreációs területtel nem törődik. MÉG nem mindenki milliomos!. Ugyanez a helyzet egyébként a ligettel is, de ott a takarásban majd lehet szerte szarni, vizelni.az ünnep idején. Eszement dolog, hogy a ligetnek időről-időre mit kell elviselnie. Valamikor egy kultürált szórakozóhely volt különleges rózsák ligetével, ma Gumipartfal, vizibástya :csak ráció nincs sehol. Kedves toronyalattiak! Mindig mondom nem tudtok szegedi szívvel és ésszel gondolkodni, csak röppentyűket eregettek és az Unió kebleit nyaldossátok! Elvárható lenne,hogy néha arra is gondolnátok, hogy nem csinálunk bele a város közepébe!”
 • 9. jordache 2012. április 27. 09:53
  „Követeljük, hogy nyisson ki a Partfürdő. Oldják meg bárhogyan, de nyisson ki.”
 • 8. alfoldi 2012. április 27. 09:00
  „Idén nyáron is kell a partfürdő, fürdőként is!

  Gyors megoldás kell.”
 • 7. Kircsi 2012. április 27. 06:13
  „A fidesz által kinevezett jobbikos igazgató, mondja fröcsögő nyállal az mszp által kinevezett, klimaxos rinya. Igyál a tiszából majom!”
 • 6. Logaritmus 2012. április 26. 23:03
  „Hogy valamiért ez a Sódar koma mindig a legdrágább megoldásokat erőlteti... :D”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2012. április 26. 20:56
  „Most már nyugodtan elárulhatom, hogy a 70-es években egyszer a partfürdőnél a szabad strandon belepisiltem a Tiszába. Azóta is marcangoló lelkiismeret furdalásom volt egészen a mai napig. Hisz amikor a budiba tettem ugyanezt akkor is a Tiszába ment! Köszönöm e lelki teher alól felmentő igazságot. :)”
 • 4. eleonóra 2012. április 26. 20:43
  „Jó , hogy van ez az EU. mindent a nyakába lehet varrni.Hogy a város Partfürdő nélkül maradjon , több mint vérlázító.”
 • 3. evike67 2012. április 26. 20:17
  „Érdekes téma miért nem az előző vezetők oldották meg a problémát akkor is tudták hogy hova folyik a víz,itt minden kés csak Sódar Úr nyakának van szegezve,nem ő akarja,hogy Szegednek ne legyen fürdője neki is szíve ügye minden megoldás azon van,hogy a problémákat megoldja!!!!!!”
 • 2. Herli 2012. április 26. 18:15
  „Irány a Sziki, még nincs elkésve a kiszervezés!”
 • 1. quky 2012. április 26. 17:51
  „Érdekes dolgok ezek hogy csak most jöttek rá ezekre :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladásra hirdetik a Szőke Tiszát

Megjelent a Cégközlöny csütörtöki számában a Szőke Tiszáról szóló árverési hirdetmény. Tovább olvasom