Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Átadták a Sófi-ösztöndíjakat

Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, Makk Károlytól vehették át idén a tehetséges egyetemisták a Sófi-ösztöndíjakat. Az összesen másfél millió forint értékű elismeréseket vasárnap, a TTIK diplomaosztóján adták át művészeknek, kutatóknak, és lapunk munkáját is megköszönték.
Az Év Szponzora: a Délmagyarország

A Sófi-díjátadón lapunk főszerkesztője, R. Tóth Gábor szintén adott át elismerést, sőt kapott is. Az alapítvány lapunkat Az év szponzora díjjal jutalmazta, hiszen a Délmagyarország kiemelt ügynek tekinti a fiatal tehetségek támogatását, és évek óta együttműködik az alapítvánnyal.

A Szegedi Nemzeti Színházban is ünnepelt operaénekes, napkollektorok és robotok – egyébként filmezéssel is foglalkozó – fejlesztője, és rákkutató is akad a SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei díjazottjai között. A hagyományoknak megfelelően vasárnap, a Természettudományi és Informatikai Kar diplomaosztóján vehették át az összesen közel 1,5 millió forint értékű elismeréseiket az esemény díszvendégétől, Makk Károlytól.

– Korszerűnek és forradalminak kell lenni – mondta köszöntőjében a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész. – Jót tenni jobb, mint rosszat, ezért segíteni a többieket, akiknek nincs meg a megfelelő, akár családi hátterük, ez egy gyönyörű feladat – fogalmazott, majd hozzátette: bizalmunk sok mindenkiben van, leginkább saját magunkban.

A Sófi-ösztöndíjakat idén 14. alkalommal adták át, eddig összesen 15 millió forint értékben. Az idei tanévben a 200 ezer forinttal járó Sófi-ösztöndíjjal öt mesterszakos hallgatót jutalmaztak: Bali Krisztina vegyészhallgatót, aki a rákkutatás terén jeleskedett, Kálnay Zsófia opera-énekművész hallgatót, aki a Simándy József Nemzetközi Énekverseny I. és több különdíját hozta el, és többek között a Magyar Állami Operaházban is sikerrel bemutatkozott már, Kecsenovity Egon vegyészhallgatót, aki a hőlégmotoros napkollektorrendszer és a robotok fejlesztése mellett filmezéssel is foglalkozik, Schuszter Tamás pénzügy szakos hallgatót, aki az USA Aid for Trade politikáját kutatja, valamint Somogyi Anikó matematika-fizika tanár szakos hallgatót, aki az impulzuslézerek titkát vizsgálja.

A díjazottak és a díjátadók: Kálnay Zsófia (hátul, balról), Molnár Árpád, Bali Krisztina, Tölgyesi Csaba, Kecsenovity Egon (elöl balról), Somogyi Anikó, Makk Károly, Sófi József és Schuszter Tamás. FOTÓ: Frank Yvette (galéria)
Sófi-ösztöndíjas biológushallgató lett – amely szintén 100 ezer forintos elismeréssel jár – Molnár Árpád mesterképzés kategóriában, aki a nehézfémek okozta stresszhatásokat vizsgálja a növényekben, valamint a Doktori Iskola kategóriában Tölgyesi Csaba, aki a vegetációs határok dinamikáját vizsgálta a kiskunsági gyepközösségeken.

Az 50 ezer forint juttatással járó különdíjat öt hallgató kapta: Bozóky Benedek orvostanhallgató, Hursán Dorottya vegyészhallgató, Mátyus Ákos közgazdálkodás és közpolitika szakos hallgató, Pintér Tünde zeneművész tanár szakos hallgató és Radics Bence orvostanhallgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akkor is drága, ha ingyen van

A tavalyihoz képest 20-40 százalékkal több öntözővizet igényeltek a gazdák, miután az állam e szolgáltatás díját állja helyettük. Tovább olvasom