Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Atatürk gyermekei tüntettek Szegeden

Szeged - Mintegy hetvenen tüntettek hétfő délután a török kormány ellen. Magyar diákok szervezték a demonstrációt.

– Mondjon le a kormány! Átkozott Erdogan! Atatürk gyermekei vagyunk! Egység a fasizmus ellen! – kiabálta törökül délután Szeged belvárosában a török kormány ellen demonstráló 70 fős tömeg.

Atatürk gyermekei tüntettek Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A tüntetők között vegyesen voltak magyarok és törökök, főleg a városban tanuló egyetemisták. – Harmadéves török szakos hallgató vagyok, fél évet tanultam kint, sok barátot szereztem, értük is aggódom – mondta Dia, az esemény teljes nevét nem vállaló főszervezője. Hozzátette, több Törökországban élő ismerősével beszélt a kinti állapotokról, mindenki jól van.


Atatürk gyermekei tüntettek Szegeden. Videó: Horváth Attila

Ismert, Törökországban egy hete tüntetések kezdődtek, a miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan és pártja ellen. A demonstrációk egy ártalmatlannak tűnő ügy miatt kezdődtek, amikor egy Isztambul központjába tervezett bevásárló központ ellen, a zöldövezeti fák mellett álltak ki civilek, művészek, színészek, diákok. A munkálatok megkezdését egy napig sikerült megakadályozni, másnap reggel azonban fordulatot vettek az események, a munkagépek több száz rendőr kíséretében jelentek meg, mint az utóbbi időben Törökországban gyakran, a rendőrség könnygázt vetett be, a brutális és meghökkentő beavatkozásban sokan megsérültek. Az azóta több városra átterjedt kormányellenes tüntetések során több ezren sérültek meg, körülbelül ezer embert letartóztattak, nem megerősített hírek szerint ketten meghaltak.

Ankarai látogatók

Egy török asszony a Dugonics téren elmondta, itt tanuló fiához jött látogatóba a fővárosból, Ankarából. Saját édesanyja is elkísérte. Nurcan Kamis és Mesuk Sir reméli, hogy mire néhány nap múlva hazatérnek, megnyugszanak a kedélyek az országban. A legboldogabbak azonban akkor lennének, ha Erdogan lemondana.

A világon több helyen tartottak tüntetést, Szegeden a Dugonics téren gyülekeztek a demonstrálók, köztük Alptekin, gyógyszerészhallgató, aki három éve él Magyarországon.

– A miniszterelnök mindenáron az országra akarja erőltetni az iszlám szigorú nézeteit. Felrúgja Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítójának demokratikus elveit, fasiszta módszereket alkalmaz, elnyomja a népet – sorolta a fiatalember, aki egy Atatürköt ábrázoló török zászlóval vonult. Elmondta, hogy minden évben egyszer látogat haza, nagyon hiányzik neki az ország és ismerősei, most innen tudja támogatni őket.

A demonstrálók zászlókkal, transzparensekkel törökül hangosan énekelve, kiabálva meneteltek végig a Kárász utcán. Török, magyar, német, angol nyelvű transzparenseket vittek, például az „Átkozott Erdogan" vagy a „Magyarország veled van Törökország" mondatokat írták a táblákra. A tüntetők elmondták, Törökországban korlátozták a sajtót, az információkat visszatartják, ezért szeretnék, ha minél több emberhez eljutna szavuk.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Roland1000 2013. június 04. 21:47
  „Vélemény! Hát ez az! Nem tehetnek ők sem róla, és a ma élő magyarok sem tehetnek a hetven éve történtekről. Így hát, lehetne egy kicsit több az együttérzés.”
 • 30. vélemény 2013. június 04. 14:33
  „27. uborka
  ... ,ha nálunk a szesz kimérdéket, fogják újra pályáztatni ...
  - Aggódsz, hogy a törzshelyed helyett új, nemzeti kocsmát kell majd keresned? :)”
 • 29. Marci87 2013. június 04. 11:16
  „Ha mi is olyan szinten összefognánk mint a török nemzet, akkor kétségkívül más országok is mellénk állnának. De volt itt nálunk valaha is országos szintű összefogás? Most is otthon, gépről ülve osztjátok a népet, ti vitéz hazafiak! Ennyire telik? Legyetek büszkék magatokra. Ezért tartunk ott, ahol vagyunk. Aki még a saját népét sem szereti, az elveszett ember.A magyar nép igen jó példa erre.”
 • 28. haresz 2013. június 04. 09:36
  „Első két napban a legvéresebb összecsapások ki voltak szűrve nagy világ felé. Csak az ottani oldalakról lehetett tudni, hogy balhé van. Miután nem tudták titokban tartani azóta meg fröcsögnek róla. Tudtommal a török politikának vallás mentesnek kell lennie. Különben a hadsereg kellene megakadályoznia elvileg.”
 • 27. uborka 2013. június 04. 09:31
  „Nagyon kíváncsi vagyok,ha nálunk a szesz kimérdéket, fogják újra pályáztatni, mert való színű ez fog jönni????
  Akkor Törökországban ???? fognak az utcára vonulni??? S E N K I !!! Sajnos a mi hazánk már be mutatott sok áldozatot,más ország felé, és mi szívtunk egy nagyot, mert nem tudni kik állnak mögötte ez a <moderálva> fiatalok tüntetése mögött!!!!
  Hamarosan Magyarországon is a dzsihádot hirdetnek, aztán még az utcára sem lehet ki menni!!! Miért folyunk bele más ügyeibe ? A Török nemzet,hogy minket átvert a saját kormányunk, és az EU, a Bankok utcára kerültek a pici gyerekek is, anyjukkal. ezért melyik állam tüntet???? Senki!!!!!”
 • 26. limlom 2013. június 04. 08:41
  „Jól átverték őket.
  A közel-keletet felforgató hadjárat áldozatai csak nem vették észre.
  Hm...”
 • 25. Egyolvasó 2013. június 04. 08:02
  „Makón is kivágtak nem egy fát azért, hogy utána le legyen aszfaltozva azért, hogy legyen kerékpár út, mégsem tüntetett a fák megmentése érdekében senki.”
 • 24. vélemény 2013. június 04. 00:43
  „Aki 70-et számolt az duplán látott.
  Vörös, csillagos zászlóval vonultak a törökök.
  Az étkezdének is jó reklám volt.”
 • 23. vélemény 2013. június 04. 00:02
  „18. Roland1000
  Mit tehetnek ezek a diákok Szulejmán hódításairól?
  - És a ma élő Magyarok tehetnek a 70 évvel ezelőtt történtekről?”
 • 22. vélemény 2013. június 03. 23:59
  „,,Magyarország veled van Törökország" mondatokat írták a táblákra.
  - Milyen alapon?
  "Török gyerek megvágta, Magyar gyerek gyógyítja"?
  "A demonstrációk egy ártalmatlannak tűnő ügy miatt kezdődtek, amikor egy Isztambul központjába tervezett bevásárló központ ellen ..."
  Szegeden se legyen több Tesco?”
 • 21. vélemény 2013. június 03. 23:51
  „Csak 70 gyereke jött el?
  És a többiek?
  Szulejmánék szerda esténként szapulják a magyarokat a kereskedelmi tévében.
  Megint egy átverős cím. :(”
 • 20. SP 2013. június 03. 22:20
  „Magyar fiatalok nem azért tüntetnek,
  hogy fizessen örökös kárpótlást a Törökország izraeli mintára javunkra?”
 • 19. Commander-V2 2013. június 03. 22:04
  „11: Törökország 1925 óta nem iszlám állam, más kérdés hogy a vallás a legtöbb ember életének a része, de az államhoz semmi köze az egyháznak, helyesen.”
 • 18. Roland1000 2013. június 03. 21:49
  „Uborka! Mit tehetnek ezek a diákok Szulejmán hódításairól? Már bocs!”
 • 17. pachakuti 2013. június 03. 21:49
  „" Magyar diákok szervezték a demonstrációt."
  Helyesen: magyar állampolgárságú diákok szervezték...”
 • 16. Roland1000 2013. június 03. 21:48
  „A cikkből lejön, hogy miért tüntetnek, és a cikkben leírtak alapján jogos a két pont, és jogos a tüntetésük. Egy kis együttérzés nem ártana.

  Mellesleg, én is egyetértek a 7. kommenttel is.

  Commander! Magyarországon annyi szolgalelkű van, hogy el sem hiszed!”
 • 15. Roland1000 2013. június 03. 21:44
  „JungHeinrich! Előbb tanulj meg magyarul, aztán írj kommentet! Nálad nagyobb lúzer nem kell. És mi közöd a magyarokhoz?”
 • 14. uborka 2013. június 03. 21:39
  „Nem volt elég a 150 év???????? Ha kevés akkor ki lehet vonulni!!
  Nagy vezéreink, hazafijaink lebegjen előtettetek, hány Magyar embert családot öltek meg, mennyi anyát,fiatal nőt becstelenítettek meg, lehet,hogy a Ti véretek voltak..Most meg nem tudjátok, mi tévők legyetek????
  Tanuljatok, tanuljatok, tanuljatok!!!Hiszen ez a dolgotok !!!”
 • 13. bootscode 2013. június 03. 21:00
  „SP, én is erre gondoltam”
 • 12. queenmargareth1 2013. június 03. 20:43
  „viktor gyermekei vagytok ti...”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra divatba jön a kézcsók

A fiús szülőkben kell keresni a hibát, akik nem tanították meg a gyerekeiket alapvető dolgokra… Tovább olvasom