Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az FBI nyomoz egy szegedi cégtulajdonos ellen?

Szeged - Büntetőeljárást indított az FBI-nál egy szegedi informatikai cég a társaság egyik tulajdonosa ellen, aki a menedzsment állítása szerint létfontosságú iratokat semmisített meg az utolsó munkanapján. A társaság honlapján olvasható közlemény szerint több milliárd forint tűnt el, a cégvezetők többsége lemondott, a stratégiai igazgató Nizzába utazott.
„Nem akarunk nagyra nőni, mert amiben jók vagyunk, azt el tudjuk végezni így is" – nyilatkozta még 2005-ben a Napi Gazdaságnak Gál György. A szegedi Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője évtizedekig dolgozott a szegedi egyetemen, mielőtt 1990-ben önálló céget alapított társaival. Az egyetemen ismerkedett meg az IBM-technológiákkal, amelyek forgalmazása lett a vállalkozás fő profilja.

Idővel a Polygon az IBM legnagyobb magyarországi üzleti partnerévé vált. Jelentős bevétele volt szerverüzemeltetésből, hardverforgalmazásból, különleges szoftverek, bankok és bankkártyák informatikai rendszerének fejlesztéséből. A cég stabil, egyre bővülő ügyfélkört alakított ki a magyar bankvilágban, valamint az IBM-gépeket üzemeltető vállalatoknál és intézményeknél. Folyamatosan növelte árbevételét, amely 2006-ra elérte a 4,5 milliárd forintot. Az Opten céginformációs rendszerben fellelhető legutolsó adat szerint 2011-ben 2,3 milliárd forint volt a vállalkozás árbevétele.

Demján kártyázni kezd címmel 2007-ben arról adott hírt a Heti Világgazdaság, hogy DAIS Információtechnológiai Zrt. néven új céget alapított a multimilliárdos Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest Közép-európai Befektetési Zrt. A 20 millió forint jegyzett tőkéjű társaság kisebbségi tulajdonosa a Polygon Kft. A DAIS vezérigazgatója, Makszin Norbert akkor úgy jellemezte az üzletet, hogy a pénz találkozott a technológiai tudással, és a már létező WestEnd-kártyához hasonlóan egységes vásárlói kedvezményeket akarnak kialakítani és bevezetni a Demján-csoport által épített valamennyi plázában. A DAIS Zrt.-ben igazgatósági tag Osvárth Zoltán, aki tavaly ilyenkor váltotta a Polygon ügyvezetői székében Gál Györgyöt.

A Polygon székháza a Kálvária sugárúton. Fotó: Schmidt Andrea
A Polygon székháza a Kálvária sugárúton.
Fotó: Schmidt Andrea

Polygon itt, Polygon ott. A Polygon székházat építtetett magának az ezredfordulón a Kálvária sugárúton. Az Agóra főbejáratával szemben álló Polygon-székházon azonban nem olvasható a Polygon Kft. neve. Igaz, a cégtáblákon szereplő társaságokban is tulajdonos a Polygon. A BitLab Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek 75 százalékban, a Silverlake System Europe Kft.-nek pedig 49 százalékban tulajdonosa, de a céginformációs rendszerből kiderül, más társaságokban, például az InfoPólus 2009 Kft.-ben is van 14 százalékos részesedése.

A cég, amely tudomásunk szerint százmilliókat nyert uniós pályázatokon, komoly beszállítója a szegedi egyetemnek, amellyel pár éve közösen fejlesztett ki vállalati szuperportált. Az egyetemi számítóközpont optikai kábeleinek áthelyezésére kiírt közbeszerzési pályázatot, a több mint 1 milliárd forintos munkát a Polygon Kft. nyerte meg. 2011 júliusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közzétette azoknak a szállítóknak a listáját, amelyek 2012-ben összesen 25 milliárd forint értékben szállíthattak informatikai eszközöket és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat a központosított közbeszerzés alá tartozó intézményeknek. A hetvenegy udvari beszállító között ott volt a Polygon is.

Tiltólistán a szegedi egyetemen

Néhány napja Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója az intézmény szállítói, vevői tartozásának konszolidációja érdekében azonnali intézkedésként elrendelte, hogy 2013. december 31-éig az egyetemi vezetők közül senki sem kötelezheti el magát, senki sem köthet szerződést a Polygon Kft.-vel, mert a cég „szolgáltatás teljesítése ellehetetlenült".

Amerikai bérlő 2112-ig. Május vége óta csupán egy közlemény olvasható a társaság honlapján (polygon.hu). Ebben egyebek mellett az áll, „a társaság korábbi menedzsmentjének regnálása idején álláspontunk szerint több milliárd forint tűnt el, ezért az új befektető tanácsára válságmenedzsmentre volt szükség". Írnak még a közleményben „az OTP társasággal szemben alkalmazott gazdasági csapásáról", illetve arról, hogy „a társaságnál dolgozó egyik kolléga utolsó munkanapján létfontosságú iratokat semmisített meg a szegedi fejlesztőközpontban (...), ezen kolléga ellen büntetőeljárást indítottunk mind Magyarországon, mind az FBI-nál". Pár napig név szerint szerepelt ez a kolléga – aki egyébként a Polygon egyik tulajdonosa – a közleményben. Később törölték a nevét, és azt is, melyik üzletágat igazgatta. Azt is meg lehet tudni a tájékoztatóból, hogy a Kálvária sugárúti központnak 99 évig, 2112. május 21-éig egy amerikai tulajdonú cég a kizárólagos bérlője. Azt is közlik, hogy a társaság igazgatóinak többsége lemondott, a stratégiai igazgató Nizzába utazott, Osvárth Zoltán ügyvezető pedig, aki megadta elérhetőségét, türelmet kér.

Nem cáfol, nem erősít, csak fenyeget. Mi történt a Polygonnál? – kérdeztük e-mailben Osvárth Zoltántól, akitől egy, az interneten is keringő, Csányi Sándornak címzett levélről is érdeklődtünk, amelyen aláíróként az ő és Makszin Norbert stratégiai igazgató neve szerepel. Az ügyvezető lapunknak írt válaszában egyebek mellett azt írta, „a Polygon Informatikai Kft. a továbbiakban nem nyilatkozik semmilyen újságírói kérdésre, vagy megkeresésre, sem cáfolni, sem megerősíteni nem kíván semmilyen kétes vagy igaz híresztelést". Az ügyvezető még azt is írta, hogy „minden hamis vagy félreértésre, esetleges pánikkeltésre törekvő sajtóközleményt elutasítunk. Bárminemű valótlan állításra azonnali jogi válaszokat adunk." Másokat is megkerestünk a cégtől, de senki sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Olvasóink írták

 • 17. ötlettelen 2013. október 07. 20:54
  „Elég ciki, ha még nem kapták el a pasasokat.És ez a nagy és híres FBI ?Szánalmas. Ze kore, im ??? lo keszem, ve ???? hu lo mikcoi !!”
 • 16. Agáta 2013. június 28. 06:03
  „Tudok én más vidéki cégről is, amely nagyon jól működött egészen addig, amíg egy fővárosi cég be nem vásárolta magát többségi tulajdonosnak. Utána a vidéki igazgatót kirúgták - nem tetszett, hogy ő veszi fel a vezetésért járó lóvét - majd a tevékenységet szépen áthelyezték a fővárosba, a vidéki alkalmazottak meg munka nélkül maradtak.”
 • 15. Belváros50 2013. június 27. 18:38
  „A lényeg ebben a "k*r*va" országban csak is csak is milliárdokat szabad magánosítani - különben BÖRTÖN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. abai 2013. június 27. 16:33
  „Az FBI bárhol nyomozhat a világon, ahogy bármelyik rendőrség is megeheti. Csak éppen nyílt nyomozáskor szólni és együttműködni szoktak az ottani hatóságokkal.”
 • 13. Emberségetavilágnak 2013. június 27. 16:25
  „Sokszög.
  Az.”
 • 12. Blueman333 2013. június 27. 16:17
  „Az FBI-nak nincs is joga nyomozni, csak az usa területén!
  Tehát ez kamu, itt nem nyomozhat! :-)”
 • 11. pachakuti 2013. június 27. 12:09
  „Nem lepődnék meg, ha kiderülne erről a derék poligonosról, hogy aktív fideszes és támogatta a felcsúti fociakadémiát.”
 • 10. dömdödöm 2013. június 27. 10:41
  „mondjuk elég zagyva a honlapjukon megjelent szöveg is...”
 • 9. Alsóváros 2013. június 27. 10:30
  „Eleget mutyiztak össze, hát nyugdíjba mentek. Biztos, ami biztos, külföldre.”
 • 8. dömdödöm 2013. június 27. 09:50
  „Az irodaház emlékeim szerint nem az ezredfordulón, hanem már a 90-es évek elején megépült. Diákként sokat jártam arra és találgattuk mi a fenét művelhetnek odabent egy ilyen erődítmény-szerű házban...”
 • 7. geza 2013. június 27. 09:49
  „Az udvari beszállító cégekre kíváncsi lennék.
  Ferroép..és társai..”
 • 6. eternette 2013. június 27. 09:18
  „Most akkor a felsorolt nevek közül ki a "sáros"? Szövevényes a cikk...”
 • 5. papsajt 2013. június 27. 09:17
  „Nem semmi cikk.
  Első olvasatra: KFT-k itt-ott, egymásba, aztán Demján ,Egyetem, és eltűnt milliárdok, felelős sehol.
  Neki állok újra, mert nagyon kusza.”
 • 4. buhamama 2013. június 27. 07:56
  „Az a pénz soha nem lesz meg de a bűnös se.”
 • 3. yazz 2013. június 27. 07:51
  „Ingyen reklám ez is csak ezt senki nem tudja :)”
 • 2. KamuNeni 2013. június 27. 07:03
  „Kar volt a demjenel ossze szurni a levet. Meg mindig mukodne a ceg es novekedne.”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. június 27. 06:52
  „Nyugi emberek. Most még nagy a vihar szele de nem lesz semmi gond, hisz milliárdon felüli az elsinkófált összeg. Legalább is az ilyenekért a Magyar gyakorlat szerint pár milliós pénzbüntetés jár mondjuk 8-10 év múlva de mint a Kulcsár példa mutatja is mutatja egyszerűen a milliárdok után az ügy is eltűnik a nyilvánosság elől! minden. De a piti vastolvaj akinek a családja éhenhalása miatt kell a pénz az vesszen 3-4 évig is a böriben, mert így igazságos. Félreértés ne essen őt sem védem csak az igazság "állítólag mindenkit egyformán mérlegelő nyelve" néha néha nagyon kilendül, néha meg nem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holokauszt áldozataira emlékeztek

69 évvel ezelőtt történt a holokauszt tragédiája, amikor közel 9 ezer szegedi zsidót deportáltak. Tovább olvasom