Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

B. Nagy László a migráció veszélyeire figyelmeztet: Szabad vallás és kultúra - 50 év alatt eltűnhet

Sosem volt még ilyen szintű a szerb-magyar kapcsolat a megyében, mint most, de a nemzetiségek sem kaptak még ennyi támogatást, mint az elmúlt 8-9 évben - nyilatkozta B. Nagy László. Azt mondja, kulturális szabadság van, de a bevándorlással ezt elveszíthetjük.
2010 óta a négyszeresét költi a kormány a hazánkban élő nemzetiségekre és vallásokra, hiszen nálunk mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, akár saját anyanyelvén. A gazdaság erősödésével egyre több jut itthon a kultúrára, a vallásra és a kapcsolatépítésre határon belül és túl, hiszen a magyar külpolitika fontos része a külföldön élő magyarok és a hazánkban jelen lévő nemzetiségek jó kapcsolatrendszere – hangsúlyozta B. Nagy László országgyűlési képviselő. 

A politikust a május 21-i kulturális fejlődés és sokszínűség napja alkalmából kértük interjúra. Rámutatott, a megyében főként a szerb–magyar kapcsolat érzékelhető, amely minden idők csúcsán áll, ilyen baráti kapcsolatrendszer még sosem volt a két ország között, de nemcsak a Vajdaságban élő magyarok helyzete jobb, hanem az országunkban élő etnikum is több támogatást kap.
B. Nagy László: Vasárnap a kultúránkat és a vallásunkat kell megvédeni.
B. Nagy László: Vasárnap a kultúránkat és a vallásunkat kell megvédeni.
– Templomokat újíthatnak és építhetnek, kulturális és oktatási intézményeket hozhatnak létre, jó példa erre Szegeden a tavaly jelentős kormányzati támogatással elindult szerb általános iskola, vagy a mórahalmi Szerb Kulturális Központ, amelyet a tervek szerint még idén átadhatunk – részletezte. 

B. Nagy László azt mondja, társadalmunknak fontos, hogy a körülöttünk lévő országok nyelvét a magyar gyerekek is megtanulják, mert a későbbiekben ennek jelentős szerepe lesz a gazdasági és társadalmi kapcsolatok építésében. – Komoly átalakulás alatt áll a világ, a közép-európai térség unikummá válik a gazdasági teljesítményében és a migráció elleni védekezésben is, ez a térség nagyhatalmi tényezővé vált mára, amiben hazánknak nagy szerepe van. Elemi érdek, hogy a Balkán fejlődjön, de a bevándorlás nélkül, mert úgy is meg lehet oldani a problémát. Ráadásul az iszlám vallási céljaiban is ott van, hogy minden területet elfoglaljanak, és az ő kultúrájuk szerint éljen mindenki. Ez néhány nyugat-európai országban már most jól látszik, mint ahogyan az is, hogy nem hajlandók elfogadni az Európában jelen lévő kultúrákat és vallásokat. És ha beengedjük az amúgy is csökkenő népességű hazánkba őket, akkor néhány generáció múlva ők lesznek az uralkodó nemzet – magyarázta a képviselő. 

B. Nagy László figyelmeztetett, ezt csak egyszer tudjuk elrontani, nincs rá orvosság, ezért fontos, hogy határozott döntést hozzunk vasárnap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi baktériumból hozták létre a világ első mesterséges élőlényét

Szegedi baktériumból hozták létre a világ első mesterséges élőlényét
Egy baktérium teljes örökítőanyagát szintetikusra cserélték cambridge-i kutatók, ráadásul az egész… Tovább olvasom