Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Bizniszlakosok Újszentivánon?

Újszentiván - 2000 fölé ugrott Újszentiván lélekszáma, 4 év alatt 274-gyel lettek többen. A polgármester nem tud bizniszlakosokról. Falubeliek szerint főleg az ő érdeke a gyarapodás.
Négy év alatt ugrásszerűen megnőtt Újszentiván lélekszáma, miközben az ország és a megye településeinek népessége fogyatkozik – erre az atlatszo.hu hívta fel a figyelmet.

A portál azt írja, hogy a polgármester ellenfelei szerint fiktív létszámgyarapodásról van szó. Azt állítják, tucatszám tesznek állampolgársági esküt a faluban magukat magyar identitásúnak valló szerb állampolgárok, akik utána bejelentkeznek egy helyi lakos címére.

Így mindkét fél jól jár: az állampolgársággal a szerbiai lakosok uniós belépőt váltanak, ennek fejében szavazópolgárként ősszel a polgármesterre szavaznak majd.

A faluban négy nevet és címet kaptunk, ahol állítólag fantomszerbek és bizniszmagyarok laknak. Révész Rozália óvodavezető, önkormányzati képviselő azzal utasította vissza a vádat, hogy dolgoznak ugyan a falu gyarapodásáért, de nem így, hanem például az új bölcsődével. Hozzátette, náluk három generáció él együtt, vagyis viszonylag sokan, hatan laknak.

Bérlakások Újszentivánon. Van hova kiköltözni. Archív fotó: Frank Yvette
Bérlakások Újszentivánon. Van hova kiköltözni. Archív fotó: Frank Yvette

Laczi Ferenc is tagadta, hogy bárki idegen bármelyik házába be lenne jelentve.

Egy idősebb asszony, aki a nevét nem vállalta, azt állította, őt és a szomszédját az alpolgármester győzködte, jelentkezzenek be a gyerekei és az unokái is hozzá, hogy többen legyenek.

A postást is megkérdeztük, ő a posta vezetőségéhez irányított bennünket.

A KSH adatai szerint míg 2000 és 2010 között 198-cal lettek többen az újszentivániak, addig az utóbbi négy évben 274-gyel, így 2019-re ugrott a lakosság száma. – Itt születtem Újszentivánon, mindenkit ismerek a faluban, négy éve a szavazóbizottságban is benne voltam. A belterületen új ház nem épült. Némelyik házba, ahonnan kihaltak, oda jöttek új lakók, de az is csak 50-60 ember, nem több száz. És sok ház eladó. Ilyen gyarapodás nincs. Ez csoda – fogalmazott Puskás Jenőné.

A véleményéhez csatlakozott Szögi Zoltán: a környező településekhez képest sokkal több a honosítás. Ballai Ferenc megjegyezte: létkérdés a polgármesternek, hogy 2000 fölé tornássza a lélekszámot, mert akkor újból önálló lehet ősztől a település, főállású faluvezetővel.

Nem hallott bizniszlakókról Mészáros Gáborné, aki férjével és öt gyermekével költözött tavaly önkormányzati bérlakásba. Nem bánta meg, mert komfortos a falu, minden elérhető. Jobban kijönnek anyagilag, mint eddig. Nem tud a fantomlakókról Putnik Lázár polgármester sem. Úgy látja, a megüresedő házak gyorsan új gazdára találnak, és gyakran jönnek négytagú családok.

Mert Újszentiván látványosan fejlődik: megépült a bölcsőde, jó az óvoda, kerékpárút létesült, új a templom. A Magyar és a Sport utcában közművesített telkeket alakítottak ki, amelyeket kedvező, 1200-1500 forintos négyzetméteráron árulnak.

A polgármester cáfolta azt a feltételezést, miszerint olyan szerb állampolgárok is náluk tennének esküt, akik nem magyar ajkúak. Szerinte azért népszerű a falu, mert náluk meghitt, ünnepélyes légkörű az eskütétel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este kilencig nyitva az ásotthalmi és a tiszaszigeti határátkelő

A választásnak köszönhető a hosszabbítás. Tovább olvasom