Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Elárvultnak hitt őzgidák érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Szeged - Nem kellene, mégis sokan vesznek magukhoz elárvult őzgidákat ezekben a hetekben. A Szegedi Vadasparkba is jóhiszemű emberek vittek be nemrég néhányat.
Szakemberek szerint évről évre visszatérő problémáról van szó: a jóhiszemű emberek azt hiszik a patásokról, hogy elárvultak, pedig sokszor csak néhány percre hagyja az anyjuk magukra őket. A Szegedi Vadasparkba is jóhiszemű emberek vittek be nemrég őzgidákat. Az állatok felnevelik, és ha elég erősek lesznek, szabadon engedik őket.

A Szegedi Vadasparkban kecsketejen nevelik az őzgidákat, naponta háromszor kapnak tejet, már súlyuk is gyarapodott.

Szakemberek szerint az őzgidák csak nagyon ritkán maradnak hosszabb ideig magukra, ezért nem szabad őket azonnal állatkertbe vinni. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: az őznek van egy természetes reflexe. Amikor a kis gidát veszélyben érzi a suta, lefekteti a földre, és a gida nem áll fel addig, amíg nem kap erre utasítást az anyjától.

A magas fűben vagy a bokrok alatt meghúzódó őzgidákat jobb ezért békén hagyni. Simogatni sem szabad, mert ha az anyjuk megérzi rajtuk az emberek szagát, akkor valóban magukra hagyja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott rendőri akció zajlott Szegeden

Szeged - Fokozott közlekedésbiztonsági, közbiztonsági és bűnügyi akció zajlott Szegeden tegnap… Tovább olvasom