Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Elvesztette Büdös-széki otthonát az év madara is - A szikes tavak már áprilisra kiszáradtak

Csongrád megye - Emberemlékezet óta nem fordult elő olyan, hogy a védett és ritka madaraknak otthont adó Büdös-szék áprilisban kiszáradjon. A speciális élőhelyet igénylő madaraknak máshol kellene fészkelőhelyet találniuk, de a környékben sehol sem jobb a helyzet.
– Nagyon nagy veszély fenyeget. Önmagában nem az a probléma, hogy kiszáradt egy szikes tó a Szeri-pusztán, hanem az, hogy ez egy ijesztő folyamat kezdetének tűnik – mondta Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára.
A Büdös-szék egy 60 hektáros szikes tó, de most inkább sivatagi tájra emlékeztet. Fotó: Bálint Dénes
A Büdös-szék egy 60 hektáros szikes tó, de most inkább sivatagi tájra emlékeztet. Fotó: Bálint Dénes
Az egyesület a napokban osztotta meg Facebook-oldalán, hogy teljesen kiszáradt a Büdös-szék. A fokozottan védett madárrezervátumként számon tartott, Pusztaszertől keletre található 60 hektáros, sekély vizű tó átlagosan nyolcévente, és akkor is csak nyár végére szokott kiszáradni. Áprilisban, a védett és ritka madarak költési időszakában emberemlékezet óta nem fordult elő ilyen. A tó és környezete több mint 220 madárfajnak ad otthont, köztük olyan ritkaságoknak, mint a gulipán, a piroslábú cankó, a nagy goda vagy az idei év madarának választott gólyatöcs. A sekély vizű élőhelyeket kedvelő madarakat százas nagyságrendben érinti büdös-széki otthonuk elvesztése – tudtuk meg Tokody Bélától.

– Télen és tavasszal sem volt értékelhető mennyiségű csapadék, csapadék híján pedig nincs belvíz, a talajvíz szintje is erősen lecsökkent, azaz a speciális életközösségeknek helyet adó sziki vizes élőhelyeknek nincs vízutánpótlásuk. Nemcsak a Szeri-puszta gyepei, szikes tavai száradtak ki, sajnos ez a jellemző a teljes Duna–Tisza közére, sőt a kardoskúti Fehér-tóra is. Több tízezer hektáron szűnt meg ezeknek a madaraknak a költőhelyük. Emiatt a populáció jelentős csökkenése várható az egész Dél-Alföldön – magyarázta a szakember.
A gólyatöcsnek is másutt kell költőhelyet találnia. Fotó: Simay Gábor/ Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A gólyatöcsnek is másutt kell költőhelyet találnia.
Fotó: Simay Gábor/ Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület
A Szeri-pusztán élő madaraknak máshol kell átmeneti otthont találniuk: ha szerencséjük van, áttelepülnek a mesterséges vízborítású élőhelyekre, mint például a mórahalmi Nagyszéksós-tó. Így azonban ott nagyon megnő a sűrűségük, a lehetőségeik pedig korlátozottak.

– Helyreállhat a Büdös-szék és a többi szikes tó vízháztartása is, de ehhez kitartó esőzésekre lenne szükség. Idén már biztosan nem költenek azon a környéken sziki madarak – tette hozzá Tokody Béla.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Szeged 2030 program - Kubatov Gábor: Nyáron nevezzük meg a polgármester-jelölteket

Elkészült a Szeged 2030 program - Kubatov Gábor: Nyáron nevezzük meg a polgármester-jelölteket
Elkészült a Szeged 2030 program, ami egy átfogó városfejlesztési terv, több elismert szakember is dolgozott rajta - mondta lapunknak adott interjújában Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója. Tovább olvasom