Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Emlékművet avattak az örmény népirtások áldozatainak Szegeden

Szeged - Egy 11 fős örmény küldöttség is eljött a szegedi dóm mellett tartott megemlékezésre, amelyen felavatták az örmény genocídiumok áldozatainak emlékére állított keresztes követ.
- Sok-sok évtizede már, hogy a világ örmény közössége április 24-én tart emléknapot, ilyenkor a világ összes országában gyertyát gyújtanak, imádkoznak az örmény közösségek a népirtások áldozataira emlékezve - mondta Levon Sargsyan nagykövet szombaton Szegeden, a dóm melletti Keresztény Szolidaritás Parkjában, ahol a Szeged-csanádi Egyházmegye és az Országos Örmény Önkormányzat szervezésében emlékművet avattak az örmény genocídiumok, vagyis népirtások áldozatai emlékére.

Felavatták az örmény népirtás áldozatainak emlékművét Szegeden. Fotó: Frank Yvette
Felavatták az örmény népirtás áldozatainak emlékművét Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

Levon Sargsyan emlékeztette a jelenlévőket: a Törökországban elhunyt több mint 1,5 millió áldozatra is emlékezünk. - Voltak nehéz pillanatok, de ezeket elviszi a szél, mint a hamut. Az örmény népirtás megtörtént valóság volt. Harcoljunk, hogy a világban több hasonló esemény ne történhessen meg - fogalmazott a nagykövet. Mint mondta, a Magyarország és Örményország közötti kapcsolatok megszakadtak, de a két ország történelmének több száz éves múltja van.

Az eseményre Martonyi János külügyminisztert is meghívták, aki halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni. Levélben osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel. "Különösen értékes minden olyan esemény, amely a két nép közötti rokonszenvet és bizalmat erősíti. Magyarország abban érdekelt, hogy tovább mélyüljön a magyar-örmény barátság és a két ország között erősödjön és szélesedjen az együttműködés az élet minden területén, beleértve a diplomáciai kapcsolatokat is. A sajnálatos módon jelenleg szünetelő politikai érintkezések ellenére Magyarország támogatja Örményország európai integrációját, és üdvözölné, ha a Keleti Partnerség és az Európai Unió ez év őszi, vilniusi csúcstalálkozójáig lezárulnának a társulási egyezményről és a szabad kereskedelemről folyó tárgyalások" - írta Martonyi János, aki azt kívánta, a keresztes kő legyen a magyar-örmény barátság újabb jelképe.

Emlékművet avattak az örmény népirtások áldozatainak Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A követ Kiss-Rigó László megyés püspök és Anusavan Jamkochyan püspök áldotta meg, majd koszorúzással zárult az esemény, amelyre egy 11 fős küldöttség érkezett Örményországból. A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola (Dóm tér 6.) Klebelsberg termében az örmény történelmet bemutató kiállítás nyílt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. tol 2013. április 21. 16:47
  „biztos ő fotózott...”
 • 20. Felhőfejes 2013. április 21. 13:47
  „Kövér Lászlót, a Szegedi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnökét nem találom a képeken.
  ("Civilben" a Kövér Béla Bábszínház igazgatója.)”
 • 19. tol 2013. április 21. 09:07
  „nem a büntethetöség a baj, hanem a kijelentés. Milyen káosz van egy ilyen koponyában?”
 • 18. Kircsi 2013. április 21. 06:59
  „16.
  Gondolom már rádtörtek a milliárdos orbán katonák. Ez a kijelentésed sajnos büntetendő a hazai "demokráciában".”
 • 17. tol 2013. április 21. 06:59
  „nem. Nem volt... "álom az élet, amman, amman..."”
 • 16. végbélrém 2013. április 21. 00:45
  „Nem volt holokauszt.”
 • 15. tol 2013. április 20. 23:47
  „meg kell figyelni a német nép viselkedését az ötvenes évektöl napjainkig. Aztán követni azt. Ld. még bicikliutak, csak hogy teljes legyen a kép...”
 • 14. _csutak_ 2013. április 20. 23:43
  „@ Kircsi:
  Musza dag 40 napja után ajánlom olvasd el;
  Kardos G. György: Avram Bogatir hét napja, Hová tüntek a katonák?, A történet vége című regény trilógiát.
  Akkor talán megérted az egész hátterét!
  Egy mondatba sűrítve:
  Anglia kiharcolta, hogy CSAK Izrael állam legyen, ezzel megteremtve az "oszd meg és uralkodj" légkörét a közel keleten!”
 • 13. Óperenciás 2013. április 20. 22:24
  „Örmény népirtás, Lenin népirtása és vérengzései, Sztálin vérengzései, népirtása Ukrajnában, Katyn, zsidó holokauszt, cigány holokauszt, Gulág, a kommunizmus népirtásai, hideg napok, a délvidéki magyarság megtizedelése, Kína,Kambodzsa, vörös khmerek, ázsiai-afrikai népirtások... és tanult belőle a világ?
  Még csak 18 év telt el a szomszédban elkövetett Srebrenicai mészárlás óta.
  Sajnálkozunk, azután lepörög rólunk, mint a távoli földrengések hírei.
  Nem tudom van-e lelkifurdalásuk a szerbeknek Srebrenica miatt?
  Ott a ma élő generáció felelőssége.
  Felelőssége?
  Felelős érte a szerb nemzet?
  Mi akik később születtünk felelősek vagyunk az országunkban történt deportálásokért?
  Kell, hogy lelkifurdalásunk legyen?”
 • 12. Rubicon 2013. április 20. 21:38
  „Szép és nemes cselekedet az emlékmű állítás, de kicsiny városunk egyetlen igazán szép terét nem ily módon kellene "beépíteni". Van még nagyon sok magyar hős és áldozat, akiket szívesebben látnék a Dóm kertjében.”
 • 11. Lackó50 2013. április 20. 21:17
  „Én egy ideje próbálom a családfámat kutatni és az én őseim között is vannak erdélyi örmények. Már az 1770 es évekig visszamentem. Akkoriban még azt a területet is Magyarországnak hívták. Ja és azok az örmények, akik ott tudtak letelepedni, szintén üldöztetés miatt kerültek el a hazájukból. Nekik se volt fenékig tejfel az életük. Nem véletlenül vannak a világban szétszóródva, mint mi is.
  Egyébként itt nem csak róluk van szó. Nagyon sok nép megérdemelné, hogy megemlékezzenek a halottaikról. Hogy itt Szegeden történt egy megemlékezés, ez csak az együttérzésünket bizonyítja.”
 • 10. kalkutta 2013. április 20. 20:46
  „No, végre. Ez egy szép dolog. Mindentől eltekintve.

  Igen, sok más népirtás is érdemelne emlékművet de valahol el kell kezdeni...”
 • 9. queenmargareth1 2013. április 20. 20:33
  „arról nem beszélve,hogy semmi rosszat nem írtam a népedre!de te lenézed a többi lemészárolt népet.Szégyelld magad és nézz utána Pol Potnak!”
 • 8. queenmargareth1 2013. április 20. 20:24
  „7. Nierda 2013.04.20. 20:11 EZ NEKED SZÓRAKOZÁS???
  HOGY NEM EMLÉKEZÜNK MEG A TÖBBI NÉPIRTÁSRA?Melyikünk a beteg?
  Örmény Erdélyből.Mindenkinek haza kellene menni és ott emlékezni!Te miért nem mégy HŐN SZERETETT HAZÁDHOZ BÜSZKE ÖRMÉNY?”
 • 7. Nierda 2013. április 20. 20:11
  „queenmargareth1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Figyelj csak szórakozz azzal akivel én gondolom...Én örmény vagyok és büszke rá úgyhogy ha nem tetszik mehetsz innen a pi***ba.....Ezzel ugyan mi a bajod???????Az örmény az egyik legnagyobb kisebbség Mo.-on illetve itt a dél-alföldön.Erdélyről nem is beszélve ahonnan én is származom.....Ennyit Mexikóról és az indiánokról,te beteg elme.....”
 • 6. queenmargareth1 2013. április 20. 19:45
  „Ma voltam ott, de ezek szerint ez kimaradt.

  Kambodzsa mikor jön?
  Indiánok kiirtásáért mikor avatunk szobrot?
  afrikai, Mexikói vérengzésekért mikor?”
 • 5. tol 2013. április 20. 19:19
  „a Musza Dagh negyven napja az egyik azon kevés regények közül, amely katarzist okozott nálam. Olvassátok el, megéri. És aki elolvasta, az megérti. Az emlékezést.”
 • 4. Kircsi 2013. április 20. 18:56
  „A kiirtott palesztínoknak állítanak-e emlékművet. Ja, hogy azt kaftánék nem engedik.”
 • 3. Lackó50 2013. április 20. 18:32
  „100%-ban egyetértek ezzel a megemlékezéssel! Orbán Holocaust-emléknapot vezetett be, kötelezővé tette az iskolákban a Holocaust oktatását, és büntethetővé tette a Holocaust-tagadást. Akkor miről beszélünk. Más népeknél is a történelem során szintén voltak nagyon komoly népirtások. Akkor őket is megilleti ugyan az a megemlékezés. Lehetne sorolni az igazságtalan és embertelen bánásmódot, amit más népek is elszenvedtek a politikusok jóvoltából. Mert ugye abban megegyezhetünk, hogy a háborúkat és az ezzel kapcsolatos borzalmakat nem a kisemberek kezdeményezték, ők csak szenvedő alanyai voltak a politikai csatározásoknak. A második világháborúban Kínában is milliók haltak meg, de a kínai holokausztról senki nem emlékezik meg. Pedig a japánok se tétlenkedtek, mikor a táborokba zárt embereken kellett orvosi kísérletek végezni. Ja, hogy az messze van?? Attól még megtörtént Ezért a japánok is megkapták a büntit rendesen két atombomba kíséretében (Az Észak Koreai átlag embernek nem hiányzik a nyomorúsága mellé még egy háború borzalma, de a dicső politikusai, az ország vezetői ezzel semmit nem törődnek. Majd ők eldöntik, hogy mi legyen. És ha ők úgy döntenek, hány ártatlan áldozata lesz majd azok között, akiknek a megélhetésért kell napi harcot vívni?) Talán inkább el kellene követni mindent, hogy ilyenek ne legyenek. Van itt baj éppen elég e nélkül is.”
 • 2. Minibusz 2013. április 20. 18:08
  „Valaki máshol említette, hogy megnézi, hogy erről megemlékeznek-e kicsiny hazánkban.
  Nos itt a válasz.
  Viszont az már érdekesebb, hogy hasonló eseményre, a héten elmentek Martonyinál is nagyobb emberek is.
  Ha értik mire gondolok”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borsos Beáta fotója a sztárfalon

Újabb portréval bővült a Szegedi Sztárok Fala a Brnói étteremben: Borsos Beáta színművész dedikált fotóját akasztották a díszfalra. Tovább olvasom