Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Erőss Zsolt nem félt a haláltól

Szeged - Hét éve Erőss Zsolttal mászta meg a Mont Blanc-t Makrai László, aki állítja: a hegymászó nem félt a haláltól. Erőss Zsolt és Kiss Péter a május 21-ére virradó este tűnt el a Kancsendzönga-expedíción.
Erőss Zsolt vezetésével, négy társával együtt mászta meg 2006-ban Makrai László a 4810 méteres Mont Blanc-t. Az extrém sportokat kedvelő Makrai szerint Erőss mindenre felkészült, a halál is csak egy lehetőség volt.

– Barátaimon keresztül találkoztam Erőss Zsolttal, egy közös túra vezetésével bíztuk meg 2006-ban. Heten vágtunk neki Európa legmagasabb csúcsának, 5 nap alatt tettük meg 1000 méterről oda-vissza a csúcsot. Erőss Zsolttal heteken át terveztük az utat, pedig neki csak edzésnek számított a háromnapos hegymenet – elevenítette fel a 6 évvel ezelőtti útját Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ma már úgy véli, nem vágna neki 5000 méter feletti csúcsoknak.

Erőss Zsoltot kedves, szótlan, ám nagyon fegyelmezett vezetőnek ismerték meg Makraiék. – Zsolt a hóhatárig könnyű saruban jött, ott, ahol mi már nehéz bakancsokban is csak botorkáltunk, ő föl-le szökellve terelgette a csapatot: úgy pattogott a sziklákon, mint egy zerge. A havas-jeges lejtőkön már összekötött minket, felkerültek a bakancsokra a szöges hágóvasak. Megnyugtatott, ha kicsúszunk, akár két-három embert is meg tud fogni – mondta. A volt atléta arról is beszámolt, hogy a Mont Blanc csúcsához vezető 30 centiméter széles „ösvényt" kétszáz méteres szakadék határolja, viharos széllel.

Kolozsváron is gyertyát gyújtottak a Kancsendzönga megmászása után eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére. Fotó: MTI/Biró István
Kolozsváron is gyertyát gyújtottak a Kancsendzönga megmászása után eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére. Fotó: MTI/Biró István

– Erőssön mindig látszott, hogy a hegy az élete. A sík vidéki élettől szenvedett. Monotonitástűrése elképesztő volt. Elmesélte, hogy egy-egy csúcstámadásnál olyan is előfordult, hogy két hétig egy sátorban kellett várnia. Minket az is érdekelt, hogy mit lehet 7000 méteren csinálni. Azt mondta: várni. Ezt sokan nem bírják, egyszerűen belebolondulnak a várakozásba, vagy vaktában elindulnak. Soha nem láttuk rajta, hogy félne, semmi sem zavarta, a halál számára mellékes volt. Egy érdekelte, hogy fent legyen a hegyei között – tette hozzá Makrai.

A cégvezető úgy véli, Erőss mindenre felkészült, tisztában volt vele, hogy 8000 méter felett el fogja veszíteni tisztánlátását. – Badarság, hogy elszámolta magát, volt már fent többször, pontosan tudta, mi várja ott. Kitűnően felkészültek voltak fizikailag, ezért is vágtak neki a csúcs támadásának, ami valamiért sokkal hosszabbra sikerült. Azt tudni kell, 8000 méter felett egy perc alatt jó, ha egy métert megtesz a hegymászó, az oxigénhiány miatt eluralkodik a teljes közöny.

A Kancsendzöngára tartó expedíció magyar tagjai, Kiss Péter (balról), Erőss Zsolt és Kollár Lajos, az expedíció vezetője Jaroslav Dutka szlovák hegymászóval az alaptáborban. Fotó: Magyarok a világ nyo
A Kancsendzöngára tartó expedíció magyar tagjai, Kiss Péter (balról), Erőss Zsolt és Kollár Lajos, az expedíció vezetője Jaroslav Dutka szlovák hegymászóval az alaptáborban. Fotó: Magyarok a világ nyolcezresein

„Tiszta, nemes lelkű embernek ismertem meg Kiss Pétert"

Együtt utazott Moszkváig a vásárhelyi Horváth László Kiss Péter hegymászóval, amikor a Kancsendzönga meghódítására indult Erőss Zsolttal. Egymás mellett ültek a repülőn, beszélgettek. Azt mondta, Péter semmi másra nem tudott gondolni, csak a mászására. Társára, Zsoltra istenként tekintett, életét adta érte a 27 éves gyöngyösi fiatalember.

– Tiszta, nemes lelkű embernek ismertem meg Kiss Pétert, aki visszament társáért, Erőss Zsoltért. Életét adta érte, igazi hősként – mesélte a vásárhelyi Horváth László, aki a Kancsendzönga meghódítására indult két hegymászóval utazott Moszkváig a repülőn. A tragédiába torkollt – leereszkedés közben eltűntek a hegyen – expedícióra mentek.

Kiss Péter fotója a szülővárosában, Gyöngyösön tartott megemlékezésen. Fotó: MTI/Komka Péter
Kiss Péter fotója a szülővárosában, Gyöngyösön tartott megemlékezésen.
Fotó: MTI/Komka Péter

– Egymás mellett ültünk a repülőn. Több órát beszélgettem Péterrel. Semmi másra nem tudott gondolni, csak a 8586 méteres hegy megmászására. Erőss Zsoltra istenként nézett fel, és ilyenként beszélt róla. Nagyon várta az expedíciót, hiszen eddig csak Európában mászott. Elmesélte azt is, hogy korábban, 2011-ben a 26. Budapest Nemzetközi Maratont barlangászfelszerelésben futotta végig. Nem hiszem, hogy túl jó anyagi körülmények között vágtak neki az expedíciónak, Péter a repülőn is hegymászóruhában utazott. Mondta is, hogy fillérre ki van centizve a költségvetésük. Valószínűleg segítőkre sem nagyon futotta. Nagyon szerény volt, még azt sem tudta, hogy a sajtóban cikkek jelentek meg az expedíciójukról. Elkérte az újságokat, és mint egy kisgyerek, úgy örült az írásoknak – mondta a vásárhelyi férfi, akit a rövid ismeretség ellenére is megrázott a 27 éves gyöngyösi fiatalembernek és társának a tragédiája.

Kétszer lett az év teljesítménytúrázója

Kiss Péter gyerekként ismerkedett meg a hazai teljesítménytúrázással. Kétszer érdemelte ki Az év teljesítménytúrázója címet. 18 évesen váltott, hazai mászóiskolákban, majd a Magas-Tátrában gyakorolt. Expedíciós barlangászként mintegy 15 kilométer járat felfedezése kötődik a nevéhez. Első magyarként érte el az Alpok összes 4000-es csúcsát, és egyedül végigmászta a Magas-Tátra főgerincét.
László tavaly Tibetben járt, ahol szent helyeket keresett fel – 5600 méter magasan. Azt mondta, bár ők vízszintesen mentek, mégis megviselte a csoportot az oxigénhiány – elképesztő fejfájásuk volt, és 5 lépés után úgy érezték, mintha jó néhány métert futottak volna. Gyötrelmes állapotba kerültek, akadt olyan a csoportból, aki nem is ment tovább.

– El tudom képzelni, hogy 3000 méterrel magasabban milyen emberpróbáló körülmények között mászott a két hegymászó. Péter azt mondta, hogy a csúcs meghódítása kevesebb mint feleannyi teljesítmény, mint lejönni. Pontosan Erőss Zsolt mondta korábban, hogy 8000 méter felett mindenki magára számíthat, ha nem, akkor ketten halnak meg. Péter visszament érte, nem hagyta magára, ahogy megismertem a fiatalembert, kétségem nem volt afelől, hogy esetleg máshogy döntött volna – jegyezte meg.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Smerdis 2013. június 04. 18:17
  „még itt sem bírjátok ki? itt is az észt kell osztani? miért nem tudtok csendben megemlékezni két nagyszerű emberről? miért nem fogjátok már fel, hogy nem csak az lehet jó ember, aki a Ti normáitok szerint éli az életét? Miért nem fogjátok mer fel, hogy sosem fogjátok őket megérteni? Miért nem fogjátok fel, hogy ők sosem itéltek el Benneteket, mert azt az életet élitek, amit választottatok? Miért nem fogadjátok el, hogy ők ezt választották?”
 • 40. notebook 2013. június 03. 20:57
  „Maradt volna otthon a családjával, kiskorú gyermekével. Nem tanult az előző hegymászásból, a fél lába ottmaradt. Most pedig egészen. Én ezt felelőtlenségnek tartom, ha az ember családos.”
 • 39. vadfarkatlan 2013. június 03. 16:08
  „34. Deadman 2013.06.03. 11:07

  Ne olvasd, hanem hallgasd. Két részletben kb. 70 perc. Utána mondj véleményt. :)
  A hozzászólásodból egyébként semmi értelmeset nem lehet kihámozni.

  37. sajtardezso 2013.06.03. 12:45
  Mélyen tisztelt Vadfarkatlan!
  Szerintem a magyar társadalomnak nem halott emberekre van szüksége. :)

  Dezső, a magyar társadalomnak értékes emberekre van szüksége, nem kisszerű, rosszindulatú, tájékozatlan és buta gyűlölködőkre. :)”
 • 38. IVY 2013. június 03. 13:34
  „Nem félt a haláltól. Sőt! Még kereste is.”
 • 37. sajtardezso 2013. június 03. 12:45
  „Mélyen tisztelt Vadfarkatlan!
  Szerintem a magyar társadalomnak nem halott emberekre van szüksége. :)”
 • 36. jozkó 2013. június 03. 12:09
  „Egy szó sem esett a hozzászólásokban Makrai Lászlóról, aki a riportalany volt...
  A KHT /Fideszes/ igazgatója egyike /vagy inkább csak egy :) / az önkormányzati cégvezetők közöl, akiket nem zaklatnak politikai támadásokkal - pedig igazán nem irigylésre méltó a munkája és nem "sikersztory" amit elő kell adnia.
  Én személy szerint elégedett vagyok a munkájukkal.

  Nem ismerem és nem is ismertem korábban sem Makrai László sport-életét, de a sport nevelő hatására esküszöm - bár én csak "kispályásnak" számítottam és csak egészséges testedzésnek tekintettem.
  Korrekt embernek tartom - jó egészséget és sok sikert kívánok neki / mindannyiunk érdekében.../”
 • 35. almostevil 2013. június 03. 11:23
  „31. szandokán 2013.06.03. 09:23

  Ott a pont. Én is hasonlóan gondolom, csak kicsit durvábban írtam volna le.”
 • 34. Deadman 2013. június 03. 11:07
  „33. vadfarkatlan 2013.06.03. 10:31
  Elolvastam amiket beliinkeltél és egyértelműen az jött le belöle hogy megint mindenki hibás volt az expedicióban csak a Mieink nem..Hibásak a serpák mert "elfogyott a bátorságuk" Hibás a spanyol mert nem mond igazat igaz hogy 600 dollár helyett csak 400-at adtak a Magyarok de akkor is miért nem volt elég annyi ???

  Jellemzöen egy részlet Kollár Lajos interjúából kéretik FIGYELMESEN !! elolvasnii..

  Kollár kitért a spanyol Carlos Soria állításaira is, aki korábban azt mondta, a magyarok nem akartak fizeti a kötelezésért. Kollár szerint viszont korábban abban állapodtak meg, hogy ők is fizetnek 400 dollárt (a spanyolok eredetileg 600 dollárt akartak kéri tőlük hozzájárulásként). A hegyen derült ki azonban, hogy a serpák nem rakták ki a köteleket. Soria szerint azért, mert nem volt elég kötelük. Kollár Lajos szerint viszont nem a kötél fogyott el, hanem a serpák kedve és önbizalma a csúcs közelében, mert "hiába hívják magukat mászóserpáknak, hétezer méteren elfogy a bátorságuk".

  Kollár szerint ezután Soriáék "megrántották a vállukat, és a teljes udvartartással és operettlegénységgel levonultak a hegyről, aztán minket cseszegetnek, mert mi néhány szívességre megkértük volna őket, hogy Zsoltot és Petit segítség a táborban egy sátorral, amikor leérnek, ahelyett, hogy a serpákat cseszegették volna, hogy nem csinálták meg, amit kell".
  Én annyit füznék hozzá hogy NO COMMENT....”
 • 33. vadfarkatlan 2013. június 03. 10:31
  „24. B.G. 2013.06.02. 21:04
  A tragikusan végződött Himalája expedícióval kapcsolatban már hallottuk beszélni Erőss Zsoltot, Kiss Pétert és Erőss Zsolt feleségét is. Az expedíció másik két résztvevője azonban hallgat, mint <moderálva> a fűben.
  Miért nem próbálják őket megszólaltatni az illetékes szervek? Pedig volna mit mondaniuk bőven... Kérdezzék csak meg őket bátran, hogy miért engedték felmászni a csúcsra a két alpinistát, holott jól tudták, hogy Kiss Péter még soha nem járt a himalájában. Miért engedték elindulni a csúcsra a két alpinistát, miközben jól tudták, hogy már az induláskor nagyon kimerültek voltak? Miért nem húzták ki a sherpák a biztosítókötelet a csúcsig? Meglógtak? Nem kapták meg a kért összeget? Akkor viszont hova lett az alapítványokból és támogatásokból összegyűjtött pénz? Ha elsikkasztották, akkor ez nagyon súlyos bűncselekmény és a rendőrség és bírósági szervek ügye. Ha viszont nem történt semmilyen bűncselekmény, akkor el kell tiltani mindkét szervezőt mindenféle expedíció szervezésétől! Azonnal és végleg.
  Ha nem találnak más munkát, menjenek utcát seperni, vagy segédmunkásnak külföldre. A magyar társadalom majdcsak elboldogul valahogy nélkülük.
  Bendegúz

  Itt minden kérdésedre választ kapsz. Rá fogsz jönni, hogy minden, amit írtál téves.
  http://4bakancs.com/post/51819581534/telefonos-interju-kollar-lajossal-a-magyarok-a
  http://4bakancs.com/post/51878619810/telefonos-interju-kollar-lajossal-a-magyarok-a
  A magyar társadalomnak éppen olyan emberekre van szüksége, mint a magyar expedíció tagjai. Nem pedig olyanokra, akik rosszindulatúan és tudatlanul összevissza beszélnek. ;)”
 • 32. Hyppolit 2013. június 03. 09:31
  „30. bambulla, számomra humánus a hozzászólásod, de én nem érzem, hogy "kalkutta" bárkibe is belerúgna. Sajnos, a tények szerint Erőss egyfajta "kamikaze" szemlélettel bírt. Amit írnak róla, hogy: élete volt a hegy, a csúcsok meghódítása, a síkvidéki élettől szenvedett(!), stb. Egy cikkben sem olvasom, hogy "elismerést akart kivívni hazájának, népének, stb"., igen exhibicionista volt, ami önmagában nem baj, ha másnak kárt nem okoz. Viszont tudjuk, hogy két félárva gyermek maradt utána..
  Az viszont, hogy "Kiss az életét adta érte", véletlenül sem helytálló megfogalmazás. Akkor adta volna érte, ha Erőss ennek az árán megmenekül. Így viszont értelmetlenül ment a halálba Erőss után. Ha -állítólag- újra-meg újra nem megy vissza - ma már látszik- fölöslegesen, akkor Ő teljesítette volna a "feladatot", és ma is élne. Erőss mellett mindaddig öten haltak meg..Fordított esetben ő visszament volna segíteni?”
 • 31. szandokán 2013. június 03. 09:23
  „Mint hegymászó le a kalappal elötte,de mint apa,egy meggondolatlan ember.Neki többet ért a csucs meghóditása,mint a felesége,és gyermekei,viszontlátása.Az ilyen sport csak annak való aki halála esetén,másnak nem okoz fájdalmat.”
 • 30. bambulla 2013. június 03. 08:59
  „és "kallutta"-nak volt még egy gondolata, amiben még bele kell hogy rúgjon Erőss Zsoltba
  mert "kalkutta" nagyon szereti a sportot és valószínűleg ért is hozzá
  főleg a hegymászáshoz”
 • 29. boros56 2013. június 03. 07:29
  „Szolgáljon az okos ember számára példaként! Mit és hogyan nem szabad csinálni!!!!”
 • 28. smalltown 2013. június 03. 04:12
  „Nyugodjanak bekeben, hozzatartozoknak reszvetem! :(”
 • 27. kalkutta 2013. június 02. 23:03
  „Még egy. "Természetesen" oxigénpalackot sem vittek magukkal oda ahol a levegő oxigéntartalma kb. negyede a szokásosnak. Ezért nem dolgozik az izom, nem dolgozik az agy. Mi ez ha nem oktalan hősködés és magamutogatás?

  60 éve amikor Edmund Hillary (késöbb Sir) és társa Tenzing Norgay elsőként megmászták a Csomolungmát (akkor az utolsó hely ahova ember még nem tette lábát) ezt oxigénpalack segítségével tették. Ők nem becsülték le az emberi élet korlátait.

  Soha nem árulták el, hogy kettejük közül végül ki tette a lábát elsőként a csúcsra. Akkor és ott amikor együtt kockáztatták az életüket ez tényleg nem számított. Pedig Norgay fizetett serpa volt. De a halál torkában társak voltak. No, ők igazi hősök voltak. Igaz emberi tartással.

  Állítólag Erőss expedíciója a serpákat sem fizette ki rendesen. Ezért sem kaphattak annyi segítséget.

  Jut eszembe. Miért nem hallunk mostanában egy szót sem az óceánt állítólag egyedül átevező Rakonczayról? Hasonlóan értelmetlen cél és ráadásul csalt is. Ezért nem hagyta ott a fogát.”
 • 26. bambulla 2013. június 02. 22:45
  „na már megint sok a <moderálva> okos ember
  van aki úgy ír róla, mintha ismerte volna
  van aki meg a körülményekről ír úgy, mintha egyszer is felmászott volna a Kékesre
  könnyű bírálni másikat, hogy ezt kellett volna meg úgy kellett volna
  gondolom vacsora és egy sorozatfilm megnézése után kellemes itt okoskodni”
 • 25. kalkutta 2013. június 02. 22:39
  „Nagyon szeretem a sportot, elismerem a versenyszellemet és a kiemelkedő teljesítményt de ez egyik sem. Én már akkor abbahagytam volna amikor az első társamat mellőlem ragadja el a halál. Ennyit semmi sem ér.

  Igazából nem tisztelte a hegy és a természet erejét, nem tisztelte az emberi életet és annak korlátait. A maga életét mindenki kockáztathatja ha olyan ostoba de másét nem. Még azzal sem, hogy megengedi a fiatal és tapasztalatlan társának, hogy vele tartson. Rosszabb ez mint az orosz rulett. Még ott is több a túlélés esélye mint 50%.

  Részvétem mindkettőjük hozzátartozóinak.”
 • 24. B.G. 2013. június 02. 21:04
  „A tragikusan végződött Himalája expedícióval kapcsolatban már hallottuk beszélni Erőss Zsoltot, Kiss Pétert és Erőss Zsolt feleségét is. Az expedíció másik két résztvevője azonban hallgat, mint <moderálva> a fűben.
  Miért nem próbálják őket megszólaltatni az illetékes szervek? Pedig volna mit mondaniuk bőven... Kérdezzék csak meg őket bátran, hogy miért engedték felmászni a csúcsra a két alpinistát, holott jól tudták, hogy Kiss Péter még soha nem járt a himalájában. Miért engedték elindulni a csúcsra a két alpinistát, miközben jól tudták, hogy már az induláskor nagyon kimerültek voltak? Miért nem húzták ki a sherpák a biztosítókötelet a csúcsig? Meglógtak? Nem kapták meg a kért összeget? Akkor viszont hova lett az alapítványokból és támogatásokból összegyűjtött pénz? Ha elsikkasztották, akkor ez nagyon súlyos bűncselekmény és a rendőrség és bírósági szervek ügye. Ha viszont nem történt semmilyen bűncselekmény, akkor el kell tiltani mindkét szervezőt mindenféle expedíció szervezésétől! Azonnal és végleg.
  Ha nem találnak más munkát, menjenek utcát seperni, vagy segédmunkásnak külföldre. A magyar társadalom majdcsak elboldogul valahogy nélkülük.
  Bendegúz”
 • 23. bertife 2013. június 02. 20:27
  „Ferrer:
  Ha ő soha nem tudott segíteni másokon,akkor miért várta el a Kiss Pétertől,hogy segítsen neki?
  Miért jelzett neki a lámpájával?
  Meghallhatott volna egyedül is,ha ez a hobbija.
  De így magával rántott 1 fiatal életet is....”
 • 22. queenmargareth1 2013. június 02. 20:08
  „20. mazsolaszolo 2013.06.02. 19:39 bizonyítsátok az állításaitokat. Per pillanat egy halottat gyilkossággal vádoltok, nem gyanúsítjátok, vádoljátok!Mikor élt!!!nem tűnt fel az említett statisztika?!Nem?Miért nem?Mert egy halottal könnyebb vitázni?
  Én komolyan elgondolkoznék azon, kit vádolok gyilkossággal és még ki lehet elmebeteg!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akit Jimi Hendrix juttatott rendőrkézre

Ötven éve van Szeged színpadain Kelemen István. A 66 éves rocknagypapa a mai napig gond nélkül végignyom egy többórás előadást. Tovább olvasom