Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Ezrek ünnepelték a húsvétot Ópusztaszeren

Ópusztaszer – Két napos húsvétot tartottak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban vasárnap és hétfőn. A szikrázó napsütés és a különböző programok sok embert vonzott ki.
Ezrek látogattak ki húsvétkor az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, különösen hétfőn volt sok a látogató, akik a kalácssütés fortélyait éppúgy végigkövethették, mint a hús-, tojás-, és kalácsszentelést, valamint a húsvéti locsolkodás régi hagyományait. Andrea két kislányával és párjával érkezett hétfőn az emlékparkba.

Ezrek ünnepelték a húsvétot Ópusztaszeren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Ez az első alkalom, hogy húsvéthétfőn nem otthon várjuk a locsolkodókat. A szegedi lakásunk amúgy is felújítás alatt van, addig falura költöztünk ki. Azért végigtelefonáltuk az ismerősöket és barátokat az ünnep előtt, de mind azt mondták, hogy hétfőn nem mennek sehova, csak pihenni akarnak. Már faluhelyen sem olyan a húsvét, mint régen: a lányok nem várják szép ruhában, saját maguk által készített hímes tojással a locsolkodókat. Ezen a szép napon nem akartunk otthon maradni, ezért jöttünk ki. Azért nem esik rosszul, hogy nem kellett erre a napra is sütni-főzni. A húsvétfíling azért megvolt a lányokkal: reggel együtt megkerestük a lakásba tojt nyuszitojásokat és apának is odaadtuk a húsvéti tojást a locsolásért – mondta Andrea.

Ezrek ünnepelték a húsvétot Ópusztaszeren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A történeti emlékparkban számos műsort és bemutatót tartottak: volt rackaterelés, zene és tánc, kalácssütés és szentelés, de a legtöbben a hagyományos húsvéti locsolkodást várták, hiszen az ünnepre nem sok minden emlékeztetett a parkban. Nem láttunk élő nyulakat, nem volt feldíszített tojásfa, hiányoztak az elrejtett piros tojások, a hagyományos húsvéti portékákat áruló kereskedők és vendéglátósok. A húsvéti locsolkodástól így mindenki sokat várt, de nem sikerült igazán látványosra. Mindössze három danolászó legény kopogtatott be három lányos házba, és egy-egy locsoláshoz csak két vödör tiszta vizet használtak fel. Persze akire ez rázúdult, annak ennyi is bőven elég volt, de nekünk azért maradt némi hiányérzetünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet fial a nyugati anyakoca

Nem csak húsként, élve is jön Magyarországra külföldről sertés. Az új hizlalótelepek tulajdonosai… Tovább olvasom