Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Frittmann János első alföldiként lett az év borásza

Szeged - Aki mindig a saját borát issza, előbb-utóbb megszereti azt – ismerteti a bortermelők egyik aranyszabályát Frittmann János. A 49 éves soltvadkerti borász az első alföldi termelő, aki elnyerte Az év borásza címet. Sokat küzdött érte: a 90-es évek elején a híresebb termelők, multi áruházak jó része nem is hitt az alföldi borokban.
Mintha csak szőlőszemet morzsolgatnánk nyelvünkkel, úgy terjed szét a friss, gyümölcsös, ropogós íz szánkban – a Frittmann-féle ezerjót kóstoljuk, azt a nedűt, amely nagyban hozzájárult a történelmi sikerhez: először nyerte el alföldi termelő Az év borásza díjat. Frittmann Jánossal szerdán a szegedi Alabárdos étteremben beszélgettünk, az öt év után újra megnyíló vendéglátóhely ugyanis vacsorával köszöntötte a soltvadkerti borászt.

Frittmann Jánost (jobbról) Nagy István, az Alabárdos tulajdonosa köszönti az étterem megnyitásakor. Fotó: Schmidt Andrea

– Nem baki, nagyon jó helyre került a díj – kommentálta a döntést Polgár Zoltán, aki 1996-ban már megkapta ezt az elismerést – amelyet 16 éves története alatt még sosem adtak alföldi borásznak.

Nem volt könnyű az út. – Az első borfesztiválon, amelyen részt vettem, híres termővidék ismert borásza háborodott fel azon, hogy mellette állították fel a standom – érzékelteti Frittmann János, milyen nehéz volt a 90-es évek hamisítási botrányai után az alföldi borok és termelőik helyzete.

Névjegy

A 49 éves Frittmann János 25 éve főállású borász. Bátyjával, Istvánnal közösen menedzselik közel 110 hektáros családi pincészetüket. Ahol már ott az utánpótlás is: 21 éves lánya ugyan a siófoki főiskola szálloda- és vendéglátó szakára jár, a 23 esztendős fiú azonban – hasonlóan testvé-
rének gyermekéhez – borásznak tanul. Frittmann János kedveli a sportot, hiszen korábban kézilabdázott. Mostanában pedig leginkább a tenisz köti le: földijéért, Szávay Ágnesért, egyik jó barátja lányáért szorít. A szőlőtőkék mellől olykor moziba, színházba szabadul ki, muzsikában pedig a rockzenét favorizálja.

– „Ki fogja ezeket megvenni tőletek?" Ilyeneket kérdeztek tőlem. A multi áruházak olyan alacsony árat kínáltak a borainkért, amit nem fogadhattunk el – ad választ Frittmann János arra a rejtélyre, miért nem lehet kapni a mai napig nedűiket a nagy bevásárlóközpontokban. – A borok magukat adták el – meséli, hozzátéve: ma sem dolgozik kereskedő a pincészetnél. Borai jó hírét fogyasztói terjesztik itthon és a nagyvilágban.

Ennek is köszönhetően mára megváltozott a nedűk megítélése: a szakmán belül becsülik egymás borait, elismerik érdemeit. Egri, balatonboglári vetélytársa is volt a szavazáson – a különböző magyar tájak borai szerinte mégsem ellenfelei egymásnak.

Frittmann kifejezett elismeréssel szól a többi soltvadkerti termelőről. Felhívja a figyelmet: hazánk legjobb rozéiból három is Soltvadkerten készül. A város rendelkezik hazánkban a harmadik legnagyobb termőterülettel, 2960 hektárral.

A szőlő és az időjárás idén különösen feladta a leckét a termelőknek.

– Sokkal inkább borásznak kellett lenni, a nagy meleg miatt nem volt mindegy, mikor, s mit szüretelünk – meséli Frittmann János. Megosztva velünk a borászok aranyszabályát: „aki mindig a saját borát issza, előbb-utóbb megszereti". Ez pedig szerinte hiba lenne, ezért más hazai és külföldi borokat is megkóstol, tudnia kell ugyanis, hol tartanak a többiek, mik az aktuális trendek.

Mi már 2001-ben felfedeztük

Lapunk munkatársa, Kovács András már 2001-ben „felfedezte" a Frittmann-pincészetet. A második dél-magyarországi bortúra állomásai közül az egyik ugyanis a testvérek soltvadkerti pincészete volt. „Ha van borvidéke az országnak, amely pozitív hírverésre szorul, akkor ezek egyike a soltvadkerti... Talán nem sértem meg a többi vendéglátót, de a házigazdák Soltvadkerten fektettek legtöbb energiát a borbemutatóba, pedig ide a tervek szerint inkább csak beugrott volna a társaság. Véletlenül még birkapörkölt is akadt egy rendes bográccsal" – emlékezik meg Frittmannék vendégszeretetéről a szerző.

Olvasóink írták

  • 2. monyo 2007. december 25. 15:30
    „Az svse pályánál az 5 emeletes aljában vagy egy borkimérö ott van frittman bor.”
  • 1. Elmönt Boré 2007. december 24. 15:25
    „Szép dolog, hogy nem kereskednek a multikkal, de Szegeden hol lehet belőle venni? Vagy rendeljek postán? :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám gyermekkarácsony

Szeged - Felhővadászat, bábszínház, ajándékkészítő alkotóház, valamint Thomas, a gőzmozdony várta szombaton a kicsiket az újszegedi sportcsarnokban, a Százszorszép Gyermekház gyermekkarácsonyán. Tovább olvasom