Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Gigantikus méretű a pollenterhelés

Szeged - Ablakon kidobott pénz volt idén az adófizetők által parlagfűirtásra felajánlott egymilliárd forint. Szükség lenne pedig rá, mert katasztrófahelyzet van.
Közel egymilliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők az egy százalékokból parlagfű-mentesítésre tavalyelőtt. Ezt a pénzt költötte el idén a feladatra kijelölt tárcaközi bizottság. Tavaly kivették a parlagfüvet a támogatható célok közül, így ez a pénz jövőre hiányzik a keretből.

A pénz hatékony felhasználását kérdőjelezi meg a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, amely hónapok óta kongatja a vészharangot. – Katasztrófahelyzet uralkodik az országban parlagfűvirágzás idején. Gigantikus méreteket ölt a pollenterhelés. Parlagfűország vagyunk, nem hiába figyelmeztetnek az utazási irodák, hogy jobb elkerülni hazánkat augusztusban – fogalmazott Kelen Andrásné alelnök. – Minden negyedik ember pollenallergiás az országban, és az amúgy is tragikus helyzet évről évre fokozódik. 25 ezer hektár kényszerkaszálásról szólnak a hivatalos jelentések, holott az semmi, mert 5 millió hektár fertőzött.

Mire megy el a temérdek pénz? A civilszervezet vezetője úgy látja, sokszor állami feladatok finanszírozására költik: például több mint százmillió forintot herdáltak el gépi kaszák vásárlására. Kifogásolta a pénzelosztást az Állami Számvevőszék és az ombudsmani hivatal is, mégsem történt érdemi változás. Csak annyi, hogy megszűnt az eddig koordináló tárcaközi bizottság.

12 kényszerkaszálás

8,2 millió forint bírságot szabott ki gyomos területek miatt megyénkben 595 ingatlantulajdonos 590 hektárnyi földjére a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vásárhelyi növényvédelmi igazgatóság. 354 esetben rendeltek el kényszerkaszálást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőpréselés és mustkóstolás a szegedi múzeumban

Szeged - Csongrád megye tanyavilága őszi hangulatban elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeumban… Tovább olvasom