Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Ha pisilnie kell, menjen le Margitkához!

Szeged - Ha nagyon kell pisilnie, menjen le Margitkához a Csomiba – ajánlotta az árus, amikor dolgunkat végeztük volna, de zárva volt a Szent István téren a nyilvános illemhely. Azt követően néztük meg a közvécéket, hogy közmeghallgatáson elhangzott, kevés van belőlük a városban.
Évek óta téma Szegeden a nyilvános vécék hiánya. Hét éve még úgynevezett budibizottság is alakult a városi közgyűlésen azzal a céllal, hogy kategorizálja a meglévő illemhelyeket, felmérje a lakossági igényeket, illetve a lehetőségeket. Egyetértés volt abban a jobb- és baloldali pártok között, hogy több nyilvános vécére van szükség.

Helyszínelők

Az illemhelybizottság többször is „székelt", köztéri vécékben tartott helyszíni szemlét. A grémium 2008-ban azt javasolta a közgyűlésnek, hogy a szűkebb belvárosban nonstop, de legalább 20 órán keresztül nyitva tartó központi vécé üzemeljen – ingyen vagy legalább nagyon olcsón. Felvetették, az lenne a legjobb, ha az Árpád téren építenének egy új, korszerű illemhelyet. Az ötletek között szerepelt az is, hogy az egykori Zöld villamos „fedőnevű", Széchenyi téri toalett helyére újat építsenek nyugati mintára, a föld alá.
Idén ősszel az LMP és a 4K! (Negyedik Köztársaság) kampányának központi témája volt a nyilvános illemhelyek problémája.

A megoldást egy újabb budibizottság felállításában látták. Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy ez az egyik leggyakoribb lakossági panasz, amivel hosszú évek óta találkozni Szegeden. A közelmúltban a lakosság számára meghirdetett önkormányzati közmeghallgatáson is előkerült a téma. Szalontai Csaba elmondta, arra panaszkodtak neki az ismerősei, akik a városba látogattak, hogy kevés a nyilvános illemhely. Az idős szegedi férfi az ingyenes és nonstop nyitva tartású közvécéket is hiányolta.

A 2011-ben bezárt nyilvános vécé helyett egy kávézó toalettjét használják a Dóm téren. Fotók: Kuklis István
A 2011-ben bezárt nyilvános vécé helyett egy kávézó toalettjét használják a Dóm téren. Fotók: Kuklis István

Hirdetmény az ajtón

– Ha nagyon kell pisilnie, menjen le Margitkához a Csomiba – ajánlotta a mézet és csokit áruló idős férfi péntek délután a Szent István téren, amikor a nagy vécétesztünk első állomásán zárva találtuk a téren a nyilvános vécét.
A Csomi egy kocsma, ahová nem mentünk le, hogy elvégezzük a dolgunkat, hanem továbbálltunk. A Károlyi utcai nyilvános illemhelyet a város cége, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzemelteti. Szerencsénk volt, mert hétköznap reggel 8 és délután 4 óra között tart nyitva, hétvégén viszont bezárják. A toalett használatáért 100 forintot kérnek. Az illemhely tiszta volt, hipószag terjengett, papír is volt minden vécében.

A Roosevelt téri közvécé zárva volt. Az ajtókon nagy lakatokat és egy hirdetményt találtunk, amelyen az állt, hogy „a Pajta (a híd alatti kocsma – a szerk.) nyitvatartási ideje alatt a Roosevelt téri halászcsárda illemhelye ingyenes használható".

Lifttel vécére

A Dóm téri nyilvános vécét 2011-ben lebontották. A helyén egy kávézó nyílt, amelynek a toalettje már nem nyilvános illemhely, de 150 forintért lehet használni. Ha iszik egy kávét, ingyen végezheti a dolgát, és lifttel mehet le a luxusvécére, ahol minden ragyog, halk zene szól, egymás után gyulladnak fel a mozgásérzékelő lámpák, ahogy a trón felé közelít.

A Bartók téren és az Aradi vértanúk terén is volt egykor nyilvános illemhely, de ezek már évek óta bezártak. Előbbi helyén most autósiskola, utóbbi helyén büfé működik. A Széchenyi téri karácsonyi vásárba mobil vécét telepítettek, ami ingyenes. Olyan is: rendetlen és ammóniaszagú.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EHF-kupa-győzelem, érettségi és bravúr a klinikán

A május egyértelműen a kézilabda hónapja volt: EHF-kupa-győztes lett a Pick Szeged. Utánanéztünk, melyik cikkünk és gallériánk érdekelte még olvasóinkat a legjobban az év ötödik hónapjában. Tovább olvasom