Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

˝Ha vannak aranytojást tojó tyúkjaim, dolgoztatom őket˝

Szeged - A szegedi közönség egyik kedvence, a hatszoros Dömötör-díjas Szilágyi Annamária állítja színpadra a városháza udvarán Thuróczy Katalin Pastorale című vígjátékát, amelynek aktualitása is van: 250 évvel ezelőtt, 1765-ben halt meg Mária Terézia férje - a fergeteges, pikáns komédia pedig az özveggyé lett királynőről szól, akit a színész-rendező maga kelt életre. Játszótársai a szegedi társulat népszerű művészei.
 Névjegy

Szilágyi Annamária Csengeren született 1973. május 27-én. 1996-ban felvették a Békéscsabai Jókai Színház színészképzőjébe, 2001-ben a társulat tagja, a következő években az egyik legnépszerűbb színművésze lett. 2004- ben szerződött a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol az Anconai szerelmesekben mutatkozott be. Azonnal megszerette a közönség, már az első évad végén elnyerte a legjobb színésznőnek járó Dömötör-díjat, azóta még ötször kapta meg a publikum szeretetét jelző elismerést. 2007-ben és 2013- ban az egyetem közönségdíját is elnyerte. Néhány emlékezetes szegedi szerepe: Stephanie (A kaktusz virága), Jente (Hegedűs a háztetőn), Dulszka asszony, Volangesné (Veszedelmes viszonyok), Dorine (Tartuffe), Susan (Beszélő fejek), Aldonza (La Mancha lovagja).
– Hogyan találtak erre a habkönnyű komédiára?

– Sokat gondolkodtunk azon, melyik az a történelmi időszak, amit fel lehetne eleveníteni, és még a nézőket is érdekelhetné. Szerintem nincs ilyen. Nyáron az emberek szórakozni szeretnének. Thuróczy Katalin vígjátékát színházunk dramaturgja, Varsányi Anna – aki egyben a „látványfelelősünk", és producerként is társam – ajánlotta figyelmembe. Roppant szórakoztatónak találtam, bár szakmai szempontból picit nehéz, hogy párhuzamosan zajló, fésűs jelenetek vannak benne. Arra törekszünk, hogy vígjátékként állítsuk színpadra, hiszen a darab műfaji megjelölése: „könnyed nyári játék, amelynek az égvilágon semmi tanulsága". Felhőtlen másfél órát ígérhetünk a nézőknek.

Nem futotta rendezőre

– Először rendez, és egyben a főszereplőt, Mária Teréziát is játssza. Nem sok ez így egyszerre?

– Így kell indítani. Nagy falat, de a kollégáim biztosítottak: tök jó lesz! Olyan pici költségvetésből kellett kiállítanunk a produkciót, hogy rendezőre már nem futotta volna. Azt gondolom, először a színészeket kell megfizetni, és róluk kell szólnia egy ilyen nyári produkciónak, mert elsősorban miattuk jön be a közönség. A szerző elmondta: felkérésre, kifejezetten színészeknek írta a darabot. Molnár Piroska főszereplésével mutatták be pár éve a Kőszegi Várszínházban.

– Haydn is felbukkan a darabban – zene is lesz benne?

– Az egyik jelenetben Corát, az olasz opera-énekesnőt alakító Márkus Judit előad egy operarészletet. Én mint Mária Terézia meghatódom ettől, boldoggá tesz, hogy milyen ügyesen énekel, de aztán megmutatom neki, hogy valójában hogyan is kellene csinálni. Vajda Júlia a zenei vezetőnk, amikor előadtam neki, hogy mit szeretnék énekelni, nagyon nevetett. Azt mondta: ezt fel kell tenni a YouTube-ra. A Csordul a könnyem – Lascia ch'io pianga – című híres Händel-áriát énekeltem el. Júlia szerint a kasztrált sztárokat lesöpörtem volna a pályáról. Remélem, a közönség is szórakoztatónak tartja majd, ahogyan ezt az áriát elővezetem. Én is meglepődtem, hogy ilyen magas hangokat tudok kipréselni magamból. Sok-sok nevetést, pici huncutságot ígérhetek, és a szexualitást sem lehet egy ilyen nyári produkcióból kihagyni, de azért a 18-as karikát nem kell kitennünk. Semmi olyat nem teszünk, amihez Kovit is le kellene hívni, hogy ellenőrizze, jól csináljuk-e. A főpróbával együtt három előadást tartunk a szegedi városháza udvarán: július 13-án, 14-én és 15-én. Mivel a darabban különböző étkeket és süteményeket is elfogyasztunk, a Brnói étterem és a Kati cukrászda sokat segítenek azzal, hogy ezeket biztosítják számunkra. A színházunknak is köszönettel tartozunk, hogy bérelhettünk a jelmeztárunkból rokokó kosztümöket.

˝Sok-sok nevetést, pici huncutságot ígérhetek, és a szexualitást sem lehet egy ilyen nyári produkcióból kihagyni.˝ A szerző felvételei
˝Sok-sok nevetést, pici huncutságot ígérhetek, és a szexualitást sem lehet egy ilyen nyári produkcióból kihagyni.˝ A szerző felvételei

– Hogy érzi mostanában magát a szegedi színházban?

– Az évzárón büszkélkedtünk azzal, hogy valaki 90 előadást teljesített. Régen ez volt az alja. Emlékszem, hogy 150-170 előadást is játszottam egy szezonban, és akkor valóban örülhettünk annak, hogy sokat dolgoztunk. A színész életében mindig van fent és lent, nem biztos, hogy minden évadban ugyanannyi feladatot kaphat. Azt gondolom, kicsi odafigyeléssel ezen lehetne változtatni. Ha vannak aranytojást tojó tyúkjaim, akkor dolgoztatom őket. Persze a kevés munkának is van haszna. Az is jól áll nekem, ha kint ülök a szatymazi otthonunk teraszán. Bár ennél azért picivel többre hivatottnak érzem magam. Sok néző szólít meg az utcán: „Művésznő, maga miért nem játszik? Sehol sem látjuk." Mindig magamban keresem a hibát. Én lettem alkalmatlan? Elmúlt a varázs? Mi történhetett? Szerencsére épp jókor kaptam remek lehetőséget a Pinceszínháztól, ahol bemutattuk Ephraim Kishon Házasságlevél című darabját, ami nagy siker lett, imádják a nézők. Ez megnyugtatott kicsit. Lehet, hogy mégsem bennem van a hiba?

– Nem tart attól, hogy a koránál idősebb szerepeket is játsszon?

– Kortalannak érzem magam. Székhelyi József mindig azt mondta: „Dajka Margit követe vagy a Földön". Múltkor hallottam egy történetet róla, Psota Irén mesélte, hogy Dajka Margit, amikor tanulta a szöveget, egyszerűen kihagyta azokat a mondatokat, amelyek nem jöttek a szájára. Én ugyanezt csinálom. Kihagyom, ha úgy érzem, az úgy nem lesz őszinte, vagy nem értem, miért kellene azt mondanom. Boldogság, hogy megtudtam: Dajka Margit is ugyanilyen volt.

Gyógyító távolság


– Volt évad, amikor minden létező díjat begyűjtött a szezon végén, mostanában viszont alig játszik. Nem gondolt változtatásra?

– Úgy érzem, én ma is jó helyen vagyok. Sok mindenen kellene persze változtatni. Öt éve kiköltöztünk Szatymazra. Vettünk a párommal svájci frankos hitelre egy kis házacskát. Az azóta már kineziológiával foglalkozó rendezőasszisztensünk, Gáspár Erzsébet azt mondta erre: „Mariskánk gyógyító távolságra lakik a színháztól". Húsz perc alatt, amíg a kis Piaggiómmal hazarobogok, tényleg kiszellőzik az agyam.

Kedvenc Piaggio robogóján.
Kedvenc Piaggio robogóján.

– Néha a Rádiókabaréban is hallhatjuk, hogy került a csapatba?

– Békéscsabai csoporttársam, Kertész Richárd stand-upozik, megcsinálta a saját figuráját, a Ricsi fiút. Engem is meghívott az egyik műsorba, majd miután elégedettek voltak, visszahívtak. A kabaré alapvetően férfiműfaj, jó kirándulásnak tekintem, mert remek a csapat, és sokat bohóckodunk. Pindroch Csabi azzal fogadott a múltkor: ha már máshol nem, legalább itt dolgozhatunk együtt.

Gatyaletolás nélkül


– A következő szezonban milyen szerepek várják?

– Venyige Sándor Veresegyházon saját színházat csinál, ahol bemutatja a Furcsa pár női változatát, abba hívott egy szerepre. A Pinceszínházban megy tovább a Házasságlevél. A Rózsa és Ibolyában én leszek a Vasorrú bába, majd az Übü királyban játszom Übü mamát, ami nagy lehetőség.

– A párja is a teátrumban dolgozik, otthon is a színház a téma?

– Sohasem. Nemigen beszélgetünk a munkánkról. Ő nem foglalkozik a színházi pletykákkal sem. Ez egy kicsit rosszul érint, mert ha otthon vagyok Szatymazon, nem tudok semmiről. Egyszer boldogan jött haza, hogy van egy jó infója: X és Y kolléga együtt vannak. Mondtam neki: De már egy éve!


– Őszibarack-ültetvényük is van Szatymazon?

– Semmilyen ültetvényünk sincs. Tökéletesen alkalmatlanok vagyunk rá. Félórás kerti munkánk eredményét három órán át csodáljuk. Hallgatjuk, ahogy nő a fű. A szatymazi homokot kicsit nehéz parkosítani, de mi nem adjuk föl. Sok virágunk is van, mert anyukám nagy virágszakértő. Áttelelteti a muskátlit, és minden évben elhozzuk tőle. Próbálta nekem is megtanítani a teleltetést, de az én virágaim valamiért nem úgy néznek ki. Van két csodaszép fehér pulink is, a kőművesünktől kaptunk ajándékba.

– Vissza a színházhoz: milyen típusú rendezővel szeret dolgozni?

– Olyannal, amilyen én vagyok. És legjobban a monodrámát szeretem. A partnerek kicsit zavarnak, de megpróbálok ezen felülemelkedni. Félre a tréfával: olyan rendezővel, akivel közösen lehet megalkotni egy elő-
adást. Aki meghallgatja az én véleményemet is, akivel együtt lehet ötletelni, igazi alkotófolyamatban lehet részt venni.

– Hogyan képzeli az életét egy évtized múlva?

– Ezen eddig nem gondolkodtam, csak tettem a dolgom, megcsináltam, amit rám bíztak. Most, hogy kezd benőni a fejem lágya, és kinyílni a szemem, rájöttem: egy életem van, helyettem senki sem találja ki, hogy merre induljak. Talán a Pastorale-produkciónk új utat is jelenthet. Biztosan sok tapasztalatot szerzünk belőle. Megtanuljuk egy előadás menedzselését is. Attól függetlenül, hogy ez egy vígjáték, jól megizzasztom a kollégáimat, mert nem engedek az elképzeléseimből. Szeretnénk megmutatni, hogy komédiát eleganciával, gatyaletolás nélkül is lehet játszani.


Komédia a városháza udvarán

Mária Terézia (Szilágyi Annamária) és udvartartása az Esterházy-kastélyban vendégeskedik. A királynőt megsértik gyászában, ugyanis szeretett hitvese elvesztése után rendeletet adott ki: a hölgyeknek kötelességük tartózkodni a cicomázkodástól. Haydn (Gömöri Krisztián) magával hozta a kastélyba a tűzrőlpattant olasz énekesnőt, Corát (Márkus Judit), aki azzal okoz botrányt, hogy az audiencián kifenve-kikenve jelenik meg. Cora attól sem riad vissza, hogy előmenetele érdekében intim helyzetbe keveredjen befolyásos urakkal. Mária Terézia viszont a fiatal lakájra, Lajosra (Rédei Roland) vet szemet, aki szüzességét Corának tartogatja. A királynőnek sikerül meggyőznie az ifjút, hogy bőven elég lélekben szűznek maradnia az esküvő napjáig. A további szerepekben is népszerű színészeket láthatunk: Kaunitz kancellárt Jakab Tamás, Esterházy Miklós herceget Borovics Tamás alakítja. A látvány Varsányi Anna munkája.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toledo és Szeged 25 éve testvér

Az óceánon innen és túl sok száz önkéntes idézi fel emlékeit abból az alkalomból, hogy Szeged és Toledo idén ünnepli a testvérvárosi kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját. Tovább olvasom