Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Három éve csúfítja a gödör a szegedi belvárost

Szeged - Egészségügyi centrumot álmodtak a tulajdonosok a József Attila sugárút nagykörúttal alkotott kereszteződésébe, de nem kapták meg az építési engedélyt. Három éve fekszik parlagon az egyre szemetesebb terület. Most társasházat terveznek a helyére.
Nem csak a Centrum-gödör csúfítja a városképet Szeged szívében. Lapunkban másfél évvel ezelőtt már foglalkoztunk a József Attila sugárút és a Brüsszeli körút kereszteződésében lévő elhanyagolt területtel.
A belvárosban levő hatszáz négyzetméteres sarki épületet még 2005 elején bontották le. Az ingatlan többségi tulajdonosa a vásárhelyi székhelyű Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. volt. A céget akkor nem tudtunk elérni, s tegnap is csak a titkárságig jutottunk. Csak annyit közöltek, hogy tényleg az övék volt a telek egy része, de azon tavaly túladtak.

A környékbeliek a múlt év nyarán láttak egy áramszekrényt az ingatlanon, ami azt jelezte: adott az építkezéshez szükséges energiaforrás, de tavaly szeptemberben ezt is elszállították.
Megtudtuk: a terület tulajdonosa két szegedi magánszemély. Ők együtt birtokolták a telket a vásárhelyi céggel. Az építészmester nekik adta el tulajdonhányadát.

Nincsen szerencsés helyen a telek: a sugárút felől villamossín, a körút felől a nagy forgalom határolja. Fotó: Segesvári Csaba

– Egy egészségügyi centrumot terveztünk ide, de végül nem kaptunk meg rá az önkormányzati engedélyt – mondta az egyik tulajdonos, aki elmondása szerint az évek során belefáradt a hatóságokkal való csatározásba. Nevét ezért sem akarja viszontlátni. Az új terv: társasházat szeretnének ide felhúzni. Tavaly decemberben jelezték is ezen szándékunkat az önkormányzatnak. – Reméljük, hogy egy városképet is gazdagító épületet tudunk felépíteni! – fogalmazott az egyébként egészségügyben dolgozó nő. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy mikor tűnhet el végleg a gödrös terület.

Lakóházudvar

A földhivatalnál lakóházudvarként tartják számon az ingatlan. Az adatlapon mindössze egy 2004-ben keltezett bontási engedélyhez való jegyzői hozzájárulás látszik. De hogy a bontás valóban megtörtént, arról semmi nem tanúskodik.

Az önkormányzat építési irodáján azt kérdeztük: miért nem lehetett megépíteni az egészségügyi centrumot? Kovács Béla, az építési iroda osztályvezető helyettese elmondta: a beruházóknak gépjármű várakozót kellett volna biztosítani a telken belül, de az ingatlan helyzete – a sugárút felől villamossín, a körút felől a nagy forgalom – miatt ez jelentős anyagi terhet jelentett nekik: ezért álltak el tervüktől. Parkoló egyébként társasházhoz is kell, de lényegesen kevesebb, mint egy egészségügyi centrumhoz.

Meddig csúfíthatja a gödör a városképet, ha a tulajdonosok a társasház felhúzásától is elállnak? – Az önkormányzat megteheti, hogy egy bizonyos idő után felszólítja őket: a telket egy megszabott határidőig be kell építeni. Ha ennek nem tesznek eleget, az önkormányzat kisajátíthatja a területet – magyarázta Kovács Béla. A 2005 óta pusztuló ingatlannal azonban ezt még nem tervezik. A városban mindössze a már említett a volt Centrum melletti gödröt sajátítják ki, ha 2009-ig nem kezdődik el a beépítése.

Olvasóink írták

 • 6. Laci 2008. február 13. 19:29
  „Simán elférne rajta egy társasház!!!”
 • 5. csanyiv 2008. január 28. 15:37
  „Seven: Magánkézben lévő telekre? Jól vagy?
  Az egy picike telek, még egy társasház is csak cipőkanállal fér el rajta...”
 • 4. czegus 2008. január 28. 13:07
  „Én reménykedem, egyszer csak csend és rend lesz a nagykörúton, és majd a villamos is halkan csenget, aludjunk egyett kis Balázs. Szép napot.”
 • 3. sevenof9 2008. január 28. 12:39
  „csak nem botka akar oda kurmanyzati nyolcadot?”
 • 2. bobca 2008. január 28. 09:28
  „Nekiugrottak, mint Floki a lábtörlőnek.Nem tudom ki akar az ott elzúgó kamionok, teherautók mellé költözni.A villamos sem kevés zajjal jár, amikor átrobog a kereszteződésen . Két utcávval beljebb is hallani nyári éjszakákon.”
 • 1. VCrash 2008. január 28. 08:18
  „"Szegednek népe nemzetem büszkesége" (?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kálvária tér kálváriája a kúttal

Szeged - Nem adta még vissza Szegednek lebontott benzinkútja helyét az OMV a Kálvária téren. A park… Tovább olvasom