Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hazaengedték a balesetet okozó vadászpilótát

Szeged, Pusztaszer, Kecskemét - Ő vezette azt a motoros vitorlázó repülőgépet, amellyel súlyos balesetet okozott a tulajdonában levő pusztaszeri repülőtéren. Egy hónap alatt tíz kilót fogyott.

A védelem és az ügyészség egybehangzó indítványára megszüntette a Szegedi Járásbíróság T. János előzetes letartóztatását csütörtökön. A volt vadászpilóta még bilinccsel a kezén érkezett a tárgyalására, majd már e nélkül kísérte vissza a börtönőr a Dorozsmai úti előzetesbe, hogy holmijait összeszedje, majd érte érkező gyermekével hazatérhessen kecskeméti lakásába, ahol házi őrizetben lesz.

Az egykori vadászpilóta vezette azt a motoros vitorlázó repülőgépet, amellyel – ahogy írtuk – július 2-án délelőtt okozott súlyos balesetet a tulajdonában levő pusztaszeri repülőtéren. Manőverezés közben elveszítette az uralmát a gép felett, és elsodort egy 18 éves kecskeméti lányt, aki súlyosan megsérült. A pilóta a rendőrség gyanúja szerint szándékosan okozott veszélyhelyzetet – július 4-én a tanúk befolyásolásának veszélye miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

Bilincsben érkezett, szabadon távozott T. János. Fotók: Frank Yvette
Bilincsben érkezett, szabadon távozott T. János.
Fotók: Frank Yvette

A tragédia után értesüléseink szerint több diák azt vallotta, hogy T. János megpróbálta rávenni a diákokat és tanáraikat arra, mondják azt, hogy Éva engedély nélkül szaladt be a repülőtér területére. – Az egyik tanú szerint János azt kérte tőle, mondja azt, egy másik repülő okozta a balesetet: ez nonszensz, utóbb kiderült, hogy a tanúk is olyan sokkos állapotban voltak az első kihallgatáskor, hogy az elhangzottakhoz képest teljesen másra emlékeztek. Védencemtől a „Nem szaladt ki elém valaki?" kérdés hangzott el, amit akkor és ott többen befolyásolásként értelmeztek – mesélte lapunknak Kovács István meghatalmazott ügyvéd.

A védő elmondta, hogy ügyfelét nagyon megviselte az elmúlt hónap, legalább tíz kilót fogyott a rácsok mögött. Kovács István az előzetes alatt hetente többször kereste fel T. Jánost. A pilóta az ügyvéd elbeszélése szerint úgy emlékszik a baleset előtti percekre, hogy a születésnapos lány már a felszálláskor sírdogált, de ezt ő akkor örömkönnyeknek tudta be.

A bíróság folyosólyán
A bíróság folyosóján.

– A tánctábor tagjai kérték, hogy úgy repüljenek felettük 8-10 méterre, hogy a felszállást és a repülést is tudják fotózni a földről. Az első forduló után sem nyugodott meg a szülinapos, védencem azt hitte, hogy epilepsziás rohama van, mert hiába kérdezgette, nem tudott kommunikálni vele. Ezért már a második fordulónál le akarta tenni a gépet, de nem mindenki állt a légzsákok vonalában: rosszul mérte fel a helyzetet, egy légáram is meglökte, így következett be a baleset – mondta Kovács István.

Levelet írt T. János még a rácsok mögül írt egy hosszú levelet Évának, amit ügyvédje kézbesített a lány anyjának. Az anya a levelet még idő előttinek tartotta, így nem adta át. T. János és G. Éva családja jól ismeri egymást, mindannyian kecskemétiek, és ugyanannak a néptánccsoportnak a tagjai. G. Évát sokáig ápolták az intenzív osztályon, ahonnan az arcsebészeti klinikára szállították át, de információink szerint már hazaengedték. T. János a házi őrizet elrendelése után megkönnyebbülten lépett ki a tárgyalóteremből, de nyilatkozni nem kívánt lapunknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látni a partfal végleges szerkezetét

Az Árvízi emlékműig készült el az új vízzáró köpenyfal, és már látni az első két díszítőlenyomatot is. Tovább olvasom