Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kékesi: Hazafias kötelesség a plakátfestés

Szeged - Bűncselekménnyel gyanúsítja a rendőrség azt a két szegedi fiatalt, akik szerdán lefestettek 7 nemzeti konzultációs óriásplakátot Szegeden. Szalai Balázst és Kékesi Márkot előállították, a hatóság szerint 210 ezer forintos kárt okoztak.
– Szerda délelőtt tizenegykor kezdtünk neki és délután fél egy felé végeztünk. Kemény munka lefesteni 7 óriásplakátot – mondta csütörtökön jókevűen az egyik megrongált kormányzati plakát előtt Szalai Balázs, aki barátjával, Kékesi Márkkal festett fehérre hét bevándorlásellenes üzenetet. A fiatalokat a rendőrök némi keresgélés után szerda este előállították, ujjlenyomatot vettek tőlük, majd elkészült életük első rendőrségi fotója.

– A Saul fia díszbemutatóján ültem, amikor édesanyám hívott, hogy keresnek a rendőrök. Abban maradtunk a rendőrökkel, eljönnek értem a moziba. A helyszínen közölték, előállítanak, de sem bilincselés, sem kényszerítés nem volt – mesélte Szalai Balázs. A fiatal férfi még a rendőrök kiérkezése előtt értesítette Kovács Tímeát, a Helsinki Bizottság önkéntes jogászát. – A vallomástételt követően panasszal éltünk, mert úgy véltük, a plakátfestés nem graffiti, ami bűncselekmény, hanem egyfajta véleménynyilvánítás. Ezt jegyzőkönyvezték. Közölték: gyorsított eljárásban állítanak bíróság elé – mondta Szalai, akit szerda este 11-kor engedtek el a rendőrök. Megjegyezte, újabb plakátokat már nem rongálnak meg.

Szalai Balázs és Kékesi Márk a lefestett plakát előtt. „Hazafias kötelesség
Szalai Balázs és Kékesi Márk a lefestett plakát előtt. „Hazafias kötelesség" – mondta Kékesi az akcióról.
Fotó: Segesvári Csaba

Kékesi Márk elárulta, a Tescóban vásároltak 14 liternyi fehér festéket, ezzel vágtak neki a polgári engedetlenségnek. – Amikor nekiálltunk festeni, az emberek dudáltak, nem szidtak. Annak ellenére, hogy sokat voltunk az utcán, nem „ugrottak" ránk a rendőrök. A kihallgatásnál az egyenruhások azt mondták, sem a plakát tulajdonosa, sem az állampolgárok nem tettek feljelentést, az eljárást észlelést követően indították meg – mondta Kékesi Márk. A netadó-ellenes tüntetésben is aktív fiatalember úgy véli, a plakátfestés legitim – ezt támasztja alá az emberek, többek között a delmagyar.hu olvasóinak a visszajelzése. A fiatalok a festés után Facebookon tették közzé „művüket", erről portálunk is beszámolt szerdán. – A kormány közpénzből vezeti félre a választókat, a mi átalakításunk valójában hazafias kötelesség – tette hozzá Kékesi. A fiatalember bízik benne, hogy a rendőrök akkor is előállítanák, ha Orbán Viktort és a kormányt éltetné a plakáton.

– A Szegedi Rendőrkapitányság rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt két ember ellen indított eljárást. Mindketten szabadlábon védekezhetnek – közölte a rendőrség. A büntető törvénykönyv szerint a rongálás falfirka esetében bűncselekmény, akár egy év börtöt is lehet kapni érte.

Plakátot ragasztott le a DK

Nemzeti konzultáció helyett ivóvíz-ellátási biztonságot szeretnének a makóiak! – reagált a szerda reggeli vízhiányra tegnapi sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció. Mucsi Tamás választókerületi elnök és Török Miklós önkormányzati képviselő elmondta, szerintük az üzemzavar összefüggésbe hozható a rezsicsökkentéssel, ugyanis azóta nincs éjszakai ügyelet a városi vízellátásban. A sajtótájékoztató után takarófóliával ragasztották le az egyik bevándorlási témájú plakátot az Aradi és a Kertész utca sarkán, mondván: megrongálni nem akarják, de óvni szeretnék a makóiakat a vizuális környezetszennyezéstől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete furgonból szóltak a lányra: de mit látott a térfigyelő kamera?

Fényes nappal ragadott meg két, fekete furgonos férfi egy fiatal lányt Szegeden. Két piaci árus sietett a segítségére, így szabadult meg tőlük. Mit láttak a piaci kamerák? Tovább olvasom