Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kelemen Zoltánt ötödször jelölték a Dömötör-díjra

Szeged - Pályafutása legnagyobb sikerét aratta a szegedi Otello-előadásokon Jago szerepében bemutatkozó Kelemen Zoltán. A fiatal baritonistát ötödik alkalommal jelölték a Dömötör-díjra, amit eddig még egyszer sem sikerült elnyernie.
– Átélhettem már nagy sikert, amikor Dulcamara szerepét énekeltem az Operaházban és Veronában, de ilyen zajos elismerésben, mint most Jagóként, még sohasem volt részem. Már az első két alkalommal is fantasztikus közönség volt, az igazi vastapsos siker azonban azon a két előadáson volt, amit José Cura vendégszereplésével játszottunk. Amikor Cura lépett a függöny elé, több volt a hangos sikítozás, azaz elsősorban a női közönséget hódította meg, nálam a határozott bravózásból volt több. Úgy érzem, a tudásom legjavát sikerült adnom kiváló partnerekkel egy olyan szerepben, amiben meg lehet mutatni, hogy mit tudok, hol tartok a pályán tizenöt évvel a hátam mögött. Önmagam számára is bizonyítani akartam, hogy a teherbírásom is jó: kilenc nap alatt hat előadást és egy főpróbát énekeltem végig – mondja Kelemen Zoltán, aki ma este énekli legközelebb Jago szerepét.

– José Cura nagyszerű partner volt, nagyon impulzív és expresszív, jó volt vele énekelni, mint ahogyan a másik Otellóval, az egészen más típusú, statikusabb színjátszást képviselő Wendler Attilával is – hangsúlyozza a baritonista, akiről köztudott, hogy megszállottan gyűjti az operafelvételeket. Az Otellóból különösen sok lemeze van, az egyik kedvenc darabjának tartja. Így jó néhány régi és mai énekessel, Leonard Warrentől Piero Cappuccillin át Justino Díazig meghallgatta és összehasonlította Jago szerepét. A próbák kezdetére már saját elképzelése volt, ami tetszett Pál Tamás karmesternek és Anger Ferenc rendezőnek, így már csak alakítgattak rajta.

Kelemen Zoltán Jago szerepében Fotó: Miskolczi Róbert
Kelemen Zoltán Jago szerepében.
Fotó: Miskolczi Róbert

Kelemen Zoltán úgy tartja: alapvetően mindig a partitúrából, a zenéből kell kiindulni, de azért a legtöbb énekes – ha titkolja is – meghallgatja a nagy elődök felvételeit. Még akkor is, ha nem cél a másolás.

Az utóbbi években óriási fejlődést mutató baritonistára a színház új vezérkara is számít, az operatagozatot is irányító leendő főigazgató, Gyüdi Sándor azt nyilatkozta: főszerepek sora vár rá. – A konkrét feladataimat még nem tudom, a következő szezonban bizonyára éneklem majd régi szerepeimet, a Toscában Scarpiát, A trubadúrban Luna grófot és persze Jagót. Az új bemutatók közül az Adriana Lecouvreurben játszanék szívesebben, Berlioz operáját, a Faust elkárhozását nem ismerem, és a francia nyelv sem tartozik az erősségeim közé. Bár nem az én fachom, az olasz vígoperák buffo szerepeibe is jó volt kirándulni, mert színészi szempontból nagyon sokat profitáltam belőlük, színpadi rutint szerezhettem általuk, felszabadultabb lett a játékom.

Bérelt helyen a szavazólapon

Kelemen Zoltánt idén is jelölték a Dömötör-díjra, ami nem számít újdonságnak, hiszen az elmúlt években a Rigolettóért, a Lammermoori Luciában, A végzet hatalmában és A trubadúrban énekelt szerepéért is felkerült már a szavazólapra. Azonos volt az eredmény: végül egyik alkalommal sem sikerült elnyernie a díjat. – Amikor részt tudtam venni a díjkiosztó gálán, mindig nagyon izgultam. Bevallom, nem volt kellemes érzés tavaly már negyedszerre is lemaradni róla. A döntés mint mindig, idén is a közönség kezében van.

Olvasóink írták

  • 1. zsoly 2008. május 08. 15:43
    „BRAVO!
    Szavazzatok Kelemen Zoltánra! Jagója egészen rendkívüli volt, le minden kalappal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rúzsos ajkak üzennek

Szeged - Egy nő élete során közel kétkilónyit használ belőle. A szépítészeti fegyvertár egyik alappillére megalkotása után évekig tiltólistán szerepelt, manapság viszont a világon évente mintegy 600 millió dolláros üzletet jelent. Tovább olvasom