Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Kiállítás és konferencia a Tragédiáról

Szeged - A 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóelőadása Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye lesz. Ehhez kapcsolódva kiállítást és konferenciát szervezett a fesztivál és a Varga Mátyás Alapítvány.
Dokumentációs kiállítás nyílik ma 17 órakor a Somogyi-könyvtárban Bánffy Miklós Dóm téri előadásai (1934, 1935) – „A rendezőpéldány" címmel. Tavaly avatták fel  gróf Bánffy Miklós mellszobrát a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban. A  Játékok 80. évfordulóján különösen felértékelődik a korábbi színháztörténeti kutatások révén  már sok szemszögből feldolgozott, jelentős Tragédia-rendezés. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Nádasdy-hagyatékában nemrégiben megtalált rendezőpéldány az előadás számos, máig ismeretlen titkát tárja fel. A kiállítás a rendezőpéldányba, valamint az előadások máig fennmaradt lenyomataiba, dokumentumaiba  enged bepillantást, amely Bánffy életművének kiteljesedett, jelentős állomása. A tárlatot és a „rendezőpéldányt" Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora mutatja be.

Szerda délelőtt 10 órakor Madách-konferencia kezdődik a REÖK-ben. Bene Kálmán A Tragédia és kora, Máté Zsuzsanna Napjaink filozófiai kérdései a Tragédiában, Kürtösi Katalin A Hont–Buday Tragédia és a kor színházi eszmevilága, Gyémánt Csilla Bánffy Miklós Tragédiája 1934, 1935, Sándor János Varga Mátyás és a Tragédia 1936–1939 címmel tart előadást. Délután 1 órától Kovács Ágnes Major Tamás a Dóm téren 1960, 1961 című előadásával folytatódik a konferencia, majd Koltai Tamás Vámos László Tragédiái 1965, 1966, 1969, Hegedűs D. Géza Ádám Szinetár Miklós Tragédiájában, 1976, Nikolényi István A centenáriumi Tragédia – Vámos László 1983, Demcsák Kata Egy szegedi Tragédia az ezredfordulón – 2000, valamint Vidnyánszky Attila A Tragédia embere – ma – 2011 című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A konferencia végén az egyetemistáknak kiírt esszépályázatot értékeli a zsűri, és kiosztják a díjakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modelleket keresnek EsélyNap 2011 programjához

Szeged - A Veled-Érted Egyesület és a Romani Design modelleket keres az EsélyNap 2011 programjának… Tovább olvasom