Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Lemezmotortól a bűvös kockáig

Csongrád megye - Agrártörténeti emlékek gyűjtésével kezdődött Pálfi György tudománytörténészi szenvedélye. A nyugdíjas tanár célja, hogy a magyar tudósok felfedezéseit, teljesítményeit bemutató tablók helyet kapjanak az iskolák folyosóin, segítve az ismeretterjesztést.
Tömlő nélküli gumiabroncs, irányítható Zeppelin, lemezmotor és lemezautó, a világ első talajmaró gépe, sugárhajtású repülőgép, poroltókészülék, lapos képcsövű tévé, golyóstoll, sportiskolai repülőgép, az elektronikus számítógép elve és persze a „bűvös kocka". Mind olyan találmány, amelyet magyar mérnökök, tudósok adtak a világnak.

– Kötelesség is, nemcsak kegyelet dolga szellemi-kulturális örökségünket megőrizni és továbbadni – vallja Pálfi György. A nyugalmazott egyetemi tanár, tudománytörténész, szakmúzeum-igazgató a Magyarok a tudományok, felfedezések élvonalában a 20. században című kiadványában fölsorolja és röviden jellemzi azt a teljesítményt, amellyel 271 alkalommal jegyezték nemzetünk tudós fiát valamely világranglistán.
A vásárhelyi Pálfi Györgyöt a szegedi tanárképző főiskoláról 1956-os forradalmi bizottsági szerepe miatt „száműzték". Ám kétegyházi új munkahelye, a Mezőgazdasági, Középfokú Szakoktatási, Továbbképző és Szaktanácsadó Intézet új irányt adott a szakmája és pedagógus hivatása iránt egyaránt elkötelezett igazgatónak.

– A mezőgazdasági munkát segítő találmányokat 1978-ban kezdtük gyűjteni. „Agrártörténeti emlékhellyé" minősített intézményünk gyűjteménye 1983-ig fokozatosan bővült, 1989-ben több mint 11 ezer látogatója volt. De a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépfejlődési gyűjteményének összeállítását is fölvállaltam – utal missziója kezdetére Pálfi György. Szenvedélye erejét egy anekdota példázhatja: amikor megtalálta a magyar traktorok egyik ritka példányát, saját pénzén hozatta haza – Afrikából.

Tablókat, kiadványokat készít Pálfi György. A nyugdíjas tanár missziójának érzi a magyar tudománytörténet eredményeinek megismertetését. Fotó: Schmidt Andrea
Tablókat, kiadványokat készít Pálfi György. A nyugdíjas tanár missziójának érzi a magyar tudománytörténet eredményeinek megismertetését.
Fotó: Schmidt Andrea

Rajzol, ír, de ha kell, kasíroz és tablókat gyárt Pálfi György, aki tanító édesapjától kapta örökül a „tablós módszert". Szerinte az ismeretterjesztés legolcsóbb formája az iskolai folyosó, a tanterem falára kitett plakát. Például az általa összeállított, a Magyar származású Nobel-díjasok című 22 oldalas kiadvány alapján elkészíthető tablósor.

– Érdemes megismerni a 14 Nobel-díjasunkat. Ők a világnak adtak – az orvostudományban nélkülözhetetlen röntgensugárzás alapját jelentő katódsugárzástól kezdve a pillanatragasztó és a mosószerek alapját jelentő „rendhagyó oldatok" vizsgálatára alkalmas ultramikroszkópon át a C-vitaminig és az ólommentes benzinig – számos felfedezést.

Gyümölcsből kiállítások

Gyümölcsöt, szőlőt termel, ennek bevételéből finanszírozza Pálfi György a nyugdíjas éveit is bearanyozó munkát: az elmúlt évtized közel 30 kiállítását és 30 tanulmányát. Közte A magyar mezőgazdasági ismeretterjesztés 1100 éve című könyvet, amelynek most készül tablósorváltozata. Ezt a kiállítást először egykori iskolájában, Hódmezővásárhelyen szeretné bemutatni a tudománytörténész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmidt Andrea kiállítása

Szeged - Emlékezetes felvételek láthatók fotóriporter kollégánk, Schmidt Andrea kiállításán, amelyet… Tovább olvasom