Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Lepukkant Fiat keresi gazdáját a Diófánál

Szeged - Nem sokat ér a hatósági felszólítás azoknak az autótulajdonosoknak, akik már egyszer elhatározták, hogy forgalmi nélküli autójukat Szeged egyik eldugott parkolójában hagyják az örök enyészetnek. Ha lejár a türelmi idő, és nem jelentkezik a tulajdonos, a közterület-felügyelet autóbontóba viszi a kocsit.
Hónapok óta áll egy piros színű, rendszám nélküli Fiat a Diófa kispiac előtti ingyenes parkolóban: a jármű kerekei leeresztettek, a kocsi hátulján egy CH, azaz svájci felségjelzésű matricát hagyott tulajdonosa.

– Hogy ilyen matrica van egy autón, az még nem jelenti egyértelműen azt, hogy valóban külföldön forgalomba hozott kocsiról van szó – mondta Nagy Sándor, a RoncsAutó Kft. ügyintézője. A szegedi vállalkozás többek között gépjárműbontással és forgalomból kivonással foglalkozik. – Teljesen díjmentesen vesszük át a kivonásra és bontásra ítélt autókat, amiket ingyen be is szállítunk a telepünkre. Csak a tulajdonos nemtörődömségén múlik, hogy egy parkolóban hagyja elpusztulni járművét. Még az okmányirodai ügyintézést is vállaljuk helyette, így az összes költsége annyi, hogy kijön a telephelyünkre, ahol fél óra alatt elvégezzük a szükséges papírmunkát – magyarázta Nagy Sándor.

Az ügyintéző a külföldi rendszámú autókkal kapcsolatban közölte: ha valaki az unió területén belül a továbbiakban nem kívánja használni járművét, azt kötelező leadnia egy helyi, a szükséges papírokkal rendelkező autóbontóban, ahol bontási és átvételi igazolást adnak ki, ennek birtokában elszállíttathatja járművét abba az országba, ahol azt forgalomba hozták. A külföldre való szállítás ugyanakkor már pénzbe kerül a tulajdonosnak.

Elhagyott autó a Diófa előtti parkolóban. Szegedről évi 20-25 sorsára hagyott autót szállítanak a járműbontóba. Fotó: Schmidt Andrea
Elhagyott autó a Diófa előtti parkolóban. Szegedről évi 20-25 sorsára hagyott autót szállítanak a járműbontóba.
Fotó: Schmidt Andrea

Molnár László, a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: az önkormányzat közterület-felügyelete illetékes az ilyen ügyekben, évente Szegedről 20-25 sorsára hagyott autót szállítanak a járműbontóba. Egy érvényes forgalmi nélküli autót a KRESZ és a közterület-felügyeletről szóló törvény értelmében főút mellett egyáltalán nem szabad hagyni, mellékúton a KRESZ szerint 10, a közterületi törvény szerint 30 napig tárolható. Az önkormányzat Szegeden az utóbbi, megengedőbb törvényt alkalmazza. – A 30 nap lejárta után a közterület-felügyelők egy sárga csomagban hagynak figyelmeztetést a tulajdonos autóján, hogy szállíttassa el járművét. A felszólításnak csak nagyon kevesen tesznek eleget, sok vidéki is Szegedre hozza elhagyásra ítélt járművét – mondta Molnár László.

Ha nem viszi el a tulajdonos az autót, a közterület-felügyelők a kocsit a bontóba viszik, ahonnan még egyszer értesítik a gazdát járművének helyéről. Ha erre sem jelentkezik, megkezdődik a bontás. Bár a központi adatbázisból lehívható a tulajdonos neve és elérhetősége, a bontásra ítélt kocsik tulajdonosát végül nem büntetik meg, ugyanis a bontással megtérül a parkolóból a roncstelepre való szállítás költsége. A svájci címkével ellátott piros Fiatról Molnár László azt mondta: meglepődne, ha svájci tulajdonosa lenne. Az elmúlt 10 évben az önkormányzatnak csak egy külföldi tulajdonú elhagyott autóval szemben kellett intézkednie, és a kutatásba a nagykövetséget is bevonták.

Olvasóink írták

 • 10. seawasp 2013. június 22. 06:18
  „Felénk is - a sárgolyó másik sarka -, ha találnak a zsaruk egy nyilvánosan ellopott kocsit, akkor ráteszik a sárga címkét - felszólítás a tulajnak, vigye el kocsiját! - és a kocsit otthagyják! A kocsit a hiénák lecsontozzák, majd amikor már csak az alváz van, akkor elviszik a "dögösök" - az autómentősök!

  Azt nem értem, ha a zsaruk a megállított kocsiról - általános ellenőrzés jogán! - percek alatt minden infót le tudnak keresni a kocsijukban levő komputerről, és ezt miért nem dolgozik, amikor találnak egy kocsit?

  Kinek lehet biznisz, ha csak az alváz marad?”
 • 9. ikszy 2013. június 19. 22:30
  „Ha valamelyik rendőr belenézne a rendelkezésére álló rendszerbe, akkor valószínűleg megmondaná azt, hogy hol keresik ezt az autót! Lehet, hogy csak kényelmesek és csak a rendszámfelismerőben bíznak. nem tesznek arrébb egy szalmaszálat sem, ha a munkájuk szaporodása lehet az eredmény. Ha meg valakinek a neve csak néhány betűvel különbözik a keresett személyétől azt majdnem agyonlövik? Szolgálnak és védik a saját sejhajukat.”
 • 8. SZABÓPÁL 2013. június 19. 20:41
  „loposautó miért nem viszi el?????????????”
 • 7. szegarazs2 2013. június 19. 16:08
  „Elárverezni nem lehet?
  Pár ezer forintért még érdekelne is.”
 • 6. StencilAtya 2013. június 19. 14:20
  „1. papsajt 2013.06.19. 06:47

  Kanadai az az amerikai..nem mintha nem volna tök mindegy.”
 • 5. AlbertZ 2013. június 19. 13:09
  „Én inkább lemosnám, hogy ne tűnjön olyan elhagyatottnak. :D Az utcaképen ugyan nem ront, nem jobban, mint bármilyen másik jármű.”
 • 4. atomboy 2013. június 19. 10:22
  „Gazdatlan kerekparokkal mi a helyzet? Feketesas - Nagy Jeno utca sarkan mar vagy 1,5 honapja ott van a kemping bicaj egy U lakattal lezarva, a nyeregrol mar lehamoztak a boritast.
  KRESZ szerint nem csak gepjarmuvere, de mindenfajta jarmure ervenyes a 10 napos limit.”
 • 3. roxper 2013. június 19. 09:36
  „Nem rég láttam egy pár hónapig egy helyen parkoló autót, amire lecsapott a nagyokos közterületes csapat, ami röhej volt, hogy 3 autóval 6 ember vonult ki és vontatták el, ill írtak valami nagyon komoly papírt, mosolyogtam magamban, hogy ekkora pénzkidobást, ketten a lopós autóban, 3-an egy ilyen céges kocsiban és még egy jegyzőkönyves tag egy másik autóval...”
 • 2. Igrek 2013. június 19. 08:04
  „Van olyan város, ahol a helyi kiadványokban rendszeresen tájékoztatják a lakosságot a közérdekű telefonszámokról, köztük az elhagyott autók bejelentési lehetőségéről is. Megalapozott bejelentés illetve járőrözés során tapasztaltak alapján a közterület felügyelet piros öntapadós matricát helyez el az ilyen autók szélvédőjén és oldalablakain, melyben felszólítja az autó tulajdonosát a szabálytalan parkolás megszüntetésére. Amennyiben ennek nem tesz eleget 30 nap után a gépjárművet elszállítják.
  Biztosan elkerülte a figyelmemet, de én ilyen szegedi rendszeres tájékoztatásról és eljárásról nem tudok.
  A cikkben leírtak alapján a gazdátlan autók elszállítása működik Szegeden is, de a hatékonyságát megkérdőjelezi ha több éve állnak az utcákon .”
 • 1. papsajt 2013. június 19. 06:47
  „A Szivárvány utcai óvoda mellett 5 éve áll egy amerikai rendszámos csatahajó, a Tisza L. utcában pedig 7-8 éve áll egy piros kisautó, amire valaki felrakott egy német export rendszámot.
  Külföldi rendszámmal meddig lehet megúszni az elszállítást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész az átjáró: ma visszaáll a forgalmi rend a Kálvárián

A tervezettnél hamarabb elkészült az 55-ös főút vasúti átjárójának felújítása a vadasparknál. Tovább olvasom