Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Megkegyelmez nekünk Medárd? Úgy tűnik, napsütést, és nem 40 nap esőt kapunk!

Az idei tavasz idén is melegebb volt az átlagosnál, viszont az évszakos csapadékösszeg is jelentősen felülmúlta az 1981-2010-es normált. A hetek át tartó esőzésnek vége, nyárias időnk lesz a hosszú hétvégén.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint a március meglehetősen meleg volt, a havi átlaghőmérséklet 8,5 Celsius volt, ami több mint 3 fokkal haladta meg a sokéves átlagot, és ezzel az ötödik legmelegebb március lett 1901 óta. Az áprilisi középhőmérséklet mintegy 1,3 Celsius-fokkal múlta felül a normálértéket, a május azonban már jóval hűvösebb volt, a felmérések szerint 2,5 fokkal maradt el az országos átlag az 1981-2010-es sokévi átlagtól, ezt a csapadékos időjárás eredményezte. Az évszak elején az 1981-2010-es átlag alig 27 százalékát mérték, április elejére pedig már aszály sújtotta főként az ország déli részét. A gazdák akkor azért aggódtak, hogy nem győzik majd a locsolást, nem lesz jó a termés, májusban viszont már a rengeteg csapadék miatt panaszkodtak. Országos átlagban mintegy 129 milliméter hullott, ami a sokéves átlag több, mint duplája.
Megkegyelmez nekünk Medárd? Úgy tűnik, napsütést, és nem 40 nap esőt kapunk. Fotó: Török János - GALÉRIA
A mai Medárd nap miatt szintén van aggódni valója mindenkinek, hiszen a régi mondás szerint ha ezen a napon esik, akkor negyven napig tart majd. Megkérdeztük Tóth Tamás meteorológust mire számítsunk, hogyan látja az elmúlt heteket. – Az eddig beérkezett adatok alapján májusban nem tudunk olyan helyet a megyében, ahol ne esett volna legalább 100 milliméter csapadék, többnyire 115-150 milliméter közötti mennyiséget mértek, de a lokális felhőszakadás intenzitású esőzések következtében helyenként még ennél is több eshetett. Az átlagos májusi összegek nagyjából 2,5-3-szorosa esett a megyében, ami bőven túlkompenzálta a korábbi időszak csapadékínségét, ráadásul a június is igen csapadékosan indult. A pünkösdi hosszú hétvége azonban pozitív fordulatot hoz a nyarat kedvelők részére: a légkör kiszárad, a korábbi heves zivatarok elmaradnak, a hőmérséklet pedig 30 fok körül alakul, azaz igazi strandidőre számíthatunk a következő napokban. Hűsítő zápornak, zivatarnak is minimális lesz az esélye – tájékoztatott. Medárdus napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza – tartja a mondás. Úgy tűnik, ez beigazolódik, ugyanis a most ismert évszakos előrejelzések szerint országos átlagban a nyári hónapok melegebbek lesznek az 1981-2010-es átlagnál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tiszta otthonról rajzoltak a gyerekek az IKV-nak

A tiszta otthonról rajzoltak a gyerekek az IKV-nak
A szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek és családjaik hogyan tartanak rendet, milyen… Tovább olvasom