Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megszűnik 73 postaláda a 120-ból

Szeged - A postahivatalok környékén újra cserélik a postaládákat, mert abba dobjuk bele a legtöbb magánlevelünket. Jó néhányat áthelyeznek, de a szegedi gyűjtőpontok többségét végleg leszerelik.
Cserélik a postaládákat országszerte. A posta 9, kelet-magyarországi régiót alkotó megyéjében mindenütt elkezdték telepíteni az új levélszekrényeket. László Márta, a Magyar Posta Zrt. kommunikációs menedzsere elmondta, 19 településen állnak még érintetlenül a régi piros gyűjtőszekrények. Csongrád megye 4 településén – Fábiánsebestyénen, Vásárhelyen, Makón és Szegeden – nem vonták még ki a forgalomból a régi fémszekrényeket. Jelenleg a megyeszékhelyen 120, Csongrád megyében 342 postaláda működik. Tavaszig Szegeden 47 újat szerelnek fel, ebből 33-at a régi helyére, 14-et új helyre.

A többségét – 73 levélgyűjtőt – végleg megszünteti a társaság. A Royal Szálló előtti régi postaládát is leszerelik, tegnap még elcsíptük az egyik utolsó itt bedobott levelet és feladóját. Az elöl bedobós, alul ürítős régi fémládika elbúcsúzik a Rengei utca 25. szám elől is. A küldeményeket begyűjtő címlistájára hamarosan olyan új gyűjtőpontok is felkerülnek, mint a Csongrádi sugárút és a Rózsa utca sarka. Az új ládák a megszokotthoz hasonlóak, csak az oldalán lehet bedobni a borítékokat, a postások meg az elején lévő ajtón át tudják kivenni.

Elment az utolsó levelek egyike a Kölcsey utca sarkáról. Fotó: Schmidt Andrea
Elment az utolsó levelek egyike a Kölcsey utca sarkáról. Fotó: Schmidt Andrea

Megcsappant az utóbbi időben a magánlevelek száma, ez a telefon és az e-mail elterjedésével világjelenség. Átlagosan hazánkban – a csecsemőket is beleértve – egy ember évente 1,2 levelet ír a Magyar Posta Zrt. felmérése szerint. A borítékok száma összességében nem csökkent, de a tartalma megváltozott: a nagy többség számlalevél és hivatalos értesítő. Ezeket nem postaládába dobják a küldőik. A legtöbb magánüzenetet a postahivatalok környékén dobják be a feladók. Ezért az összes kis- és nagyposta körül felszerelt ládát új piros doboz váltja. Az egyes gyűjtődobozok forgalma nagyon eltérő. Szeged 120 levélgyűjtőjéből 50-be egy nap alatt 20-nál kevesebb, a másik ötvenben 5-nél is kevesebb küldemény gyűlik. A maradék 20-ban 20 és 50 között ingadozik a szám.

Hivatalos levélszekrénytörvény

A postaládák telepítésekor az az előírás, hogy légvonalban mindenkitől legfeljebb 1 kilométerre elérhető legyen, és mozgáskorlátozottak is megközelíthessék és elérjék.

Olvasóink írták

 • 4. savos 2009. február 11. 08:54
  „Jól hitted, tényleg megszűnik! Tegnap küldték az utolsó felszólítást.”
 • 3. Kasza 2009. február 10. 20:40
  „Azt hittem az APEH.......................szűnik meg...”
 • 2. török 2009. február 10. 19:29
  „Szerintem Szegeden ez OKÉ, legalább nem mászkál a Postás autó feleslegesen annyit, csökkenek a költségek, és remélhetőleg nem fogunk a mostaninál többet fizetni a szolgáltatásokért. Remélhetőleg.”
 • 1. kekeczke 2009. február 10. 16:48
  „kistelepülésen jó ha van 1, azaz egy postaláda, ott ahol írogatnak még”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvtanfolyam a fertőzőkórházban

Szeged - Kezdik belakni a pár éve még lepusztult, majd felújított, mégis sokáig üresen álló egykori… Tovább olvasom