Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Migránsok az ártérben, határzár a Tiszán

Mórahalom - A Tiszán felállított határzár tervéről érdeklődött sajtótájékoztatóján Tóth Péter szegedi jobbikos önkormányzati képviselő a gyálaréti ártéri erdőnél.
A politikus és a szintén a helyszínen lévő polgárőrök eközben mindenhol szír menekültekbe futottak bele.

A Tiszán egy fából összeeszkábált kis ladik is ringatózott a sajtótájékoztató alatt, ez viszont nincs összefüggésben a folyóról érkező menekültekkel. Az árteret viszont halomnyi ruha és szemét borította: Tóth Péter szerint ez is bizonyítja, hogy már most is jönnek a folyón migránsok, amit szerinte lehetetlen lesz elzárni a pengés kerítéssel. A kivitelező szerint biztos van terv a vízi szakaszok lezárásra is, de ezzel kapcsolatban nem mondhatott semmit. A határzár 3 méter magas, 150 méter hosszú próbaszakaszának építését vasárnap fejezik be a katonák Mórahalmon.

11:30 - Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogyan fogja a kormány megoldani a Tiszán a határzárat. A gyálaréti ártéri erdő a tájékoztató ideje alatt is tele volt migránssal, a Tisza partján egy fából eszkábált csónakot láttunk egy fa feljáróval, mindenhol szemét borítja a környéket - ez is bizonyítja, hogy igenis jönnek migránsok a Tiszán.
 
A Tiszán is jönnek a menekültek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Miközben Tóth Péter az újságírókkal és az önkéntesekkel beszélget a menekültekkel, a polgárőrök egy 30 fős csapatot fognak közre, de az erdő még tele van menekültekkel.

Helyszínen tartózkodó kollégánk elmondta, közel 1 óra után érkezett 2 rendőr, a többieket még várják. Egyikőjük a tolmácsnak azt mondta, ujjlenyomatot vesznek a menekültektől, de ezt ne fordítsa le nekik, mert akkor elszaladnak.

A Tiszán is jönnek a menekültek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az erdő szélén feltartóztatni próbált migránsok szétszéledtek, nem akarják megvárni a rendőröket. Egy migráns csoportot a gyálaréti vasúti átjáróban fogtak el, de az ottani erdő is hemzseg az illegális bevándorlóktól. Kollégánk szerint szíreknek mondják magukat, és nem akarják, hogy Magyarországon beregisztrálják őket, ugyanis Németországba tartanak. Papírjaik nincsenek, és félnek, hogy visszatoloncolják őket Szerbiába.

Korábban

Binszki: Magyarország szégyene a kerítés

Binszki József, a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke az épülő határzárnál sajtótájékoztatóján elmondta, a kerítés Magyarország szégyene. Azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, bontsa le a kerítést, és ne építse tovább. – 1989 előtt a vasfüggöny a két világrendszer szétválasztásának jelképe volt, ez a kerítés pedig a kirekesztés jelképe. Éppen az a Magyarország építi fel, amely az előző lebontásában kulcsszerepet játszott – hangsúlyozta Binszki József.
 

– Az év elejétől kezdve 81 ezer 333 illegális határátlépés történt hazánkba: 80 ezer 724 a magyar–szerb határon. Ezt valamilyen módon meg kell akadályoznunk. Az európai gyakorlat azt mutatja, ahol ilyen jelentős a migrációs nyomás, a kormányok kerítésépítéssel is próbálják akadályozni a határsértőket – mondta Pintér Sándor a magyar–szerb határon épülő biztonsági határzár előtt tegnap Mórahalmon.

A belügyminiszter többször hangsúlyozta, ideiglenes határzárról van szó, amit mindaddig fenn fognak tartani, amíg évente 160 ezer határsértőre lehet számítani Magyarországon. Kiderült, a 3 méter magasra és 175 kilométer hosszúra tervezett kerítés mórahalmi próbaszakaszán az eddig elhangzottakkal szemben nem 3, hanem 4 technológiát tesztelnek. Felállítottak faoszlopokat és fémoszlopokat, utóbbiak egyik felét cölöpverővel, a másikat betonozással rögzítették, illetve kizárólag egymásra tett pengés drótokból is építettek egy torlaszt.


– A kerítést tisztelni kell. Aki nem mászik fel rajta, az nem is szerezhet sérüléseket – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Megnyugtattak mindenkit, az esetlegesen megsérülő határsértőket a mentők úgy fogják majd ellátni, hogy az ne okozzon létszámhiányt azokban a városokban, ahonnan kiérkeznek a határhoz. A kerítésen 2 kilométerenként személyek, 6 kilométerenként pedig járművek áthaladását biztosító kaput is létesítenek, hogy a magyar oldalról könnyebben át lehessen járni, ha esetleg ki kell menteni valakit. A határzár ezért nem közvetlenül a két ország találkozásánál, hanem 2,5 méterrel beljebb, a magyarországi oldalon épül. Ha a mentősöknek vagy a hatóságoknak át kell menniük, akkor nem követnek el határsértést.

Amennyiben a határsértők eljutnak a kerítésig, már magyar földön lesznek, ám ha menekültstátuszt akarnak kérni, azt csak a hivatalos határátkelőknél tehetik majd meg. – Magyarország minden háború sújtotta országból érkezőnek menedéket nyújt. Az azonban elgondolkodtató, hogy hazánkba már biztonságosnak tartott országokból érkeznek ide a határsértők. Miért nem az uniós tagállam Görögországban történik meg a menekültstátusz elbírálása? – kérdezte Pintér Sándor. Kijelentették, semmi szükség arra, hogy valaki az éj leple alatt a zöldhatáron érkezzen Magyarországra, azt megtehetik a hivatalos határokon keresztül is. Erre egy szlovén újságíró megjegyezte, Szerbiából nem fogják kiengedni a menekülteket megfelelő okmányok hiányában, tehát lehetőségük sem lesz arra, hogy ne a zöldhatáron lépjenek Magyarországra.

Háttér. Miközben Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatóját tartotta, mögöttük a katonák folyamatosan építették a próbakerítést. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az állandó határzárnál alkalmazott technológiáról jövő kedden döntenek. Pintér Sándor azt mondta, önként jelentkező kollégáival is megmászatják majd a próbakerítéseket egy elzárt helyen, és a mászók véleménye is dönt majd a kiválasztásnál. A két ország között lesznek olyan részek, amiket nem tudnak majd kerítéssel elzárni. A belügyminiszter azt mondta, valahogy ezeket a területeket is eltorlaszolják majd. A sajtótájékoztatón külföldi médiumok is jelen voltak, jelezték, hogy Németország kancellárja is ellenzi a kerítést, de Pintér szerint a kormányhoz ebben az ügyben nem érkezett hivatalos megkeresés, ahogy anno a spanyoloknál sem, akik szintén emeltek falat a bevándorlókkal szemben. A magyar miniszterek kiemelték, arra számítanak, hogy radikálisan csökkenni fog az illegális határátlépés.

A politikusok kitértek a menekültekkel kapcsolatos nemzeti konzultációra is, aminek visszaküldési határideje szerdán járt le. Elmondták, egymillióan küldték vissza a kérdőívet, az emberek többsége támogatja a határzárat. Áder János köztársasági elnök az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomagot szombaton írta alá. A jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba, miután kihirdették a Magyar Közlönyben. A kerítés felállítása a teljes magyar–szerb szakaszon ezután indul el – a tervek szerint egyszerre 10-12 helyszínen, ahol egyidejűleg 900 ember dolgozik majd építésén.

Bűncselekmény lehet az illegális határátlépés
A kormány kezdeményezi a büntető törvénykönyv módosítását arról, hogy a most szabálysértésnek minősülő illegális határátlépés legyen bűncselekmény – jelentette be Lázár János csütörtökön. A parlament a miniszter szerint szeptemberben vagy októberben szavazhat a változásról. Ez azt jelenti, hogy az a bevándorló, aki illegálisan lép be az országba, bűnözőnek minősül, és akár börtönbüntetésre is ítélhetik. A menekülttáborok helyett az ország több pontján sátortáborok létesülnek. Lázár János szerint a kerítés felépítése után nem lesz szükség hosszú távon a jelenlegihez hasonló méretű menekülttáborokra.

Parcellák a határban

A hvg.hu csütörtökön azt írta: nem véletlen, hogy a próbakerítés Mórahalom határában épül, Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester bátyjának a nadrágszíjparcellája mellett. A mórahalmi polgármester a miniszteri tájékoztató után lapunknak elmondta, nem bátyja van, hanem öccse, akinek fóliája pár száz méterrel feljebb van a határtól, és a kerítés melletti föld, ami nem az övé, az is jó tíz méterekkel hamarabb véget ér. Ez a földek kisajátításával és a gazdák kártalanításával kapcsolatban vetődött fel. A kártalanításoknak és kisajátításoknak az állandó határzár felhúzásának kezdetére, augusztus elejére kell megtörténnie.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek bicikliznek Amerikában kínai gyerekekért

A tervek szerint a túra végén titkos módszerrel kihoznak Kínából öt árva gyereket. Tovább olvasom