Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Napkollektor mellett kapirgál a gyöngytyúk

Mórahalom - Modern építészeti eszközökkel, pelletkazánnal, napkollektorral felszerelt tanya épül Mórahalmon egy norvég pályázati alap támogatásával. A kemencével, góréval ellátott komplexum a megújuló energiák bemutatása mellett szállást ad és termel is: fűszerkertjében 300 féle növény terem majd.
A Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázatára 2006- ban jelentkezett Mórahalom. A város megújuló energiákat bemutató tanyakomplexum építésére kandidált – és az 560 millió forintos beruházáshoz 85 százalékos támogatást nyert.

A város határában ezért most a békebeli tanyai, falusi életet idézik meg – mégsem skanzen épül. Modern, 21. századi építészeti megoldásokkal a megújuló energiák hasznosítását mutatja be: az épületeket termálvízzel és biomasszával fűtik, napkollektorokat is kapnak a létesítmények.

– Három tanya épül április végéig. Az egyik lakóház lesz, a másik gazdálkodó komplexum 1000 négyzetméteres üvegházzal, és 25 fő befogadására alkalmas közösségi szálláshelyet is kialakítunk – tájékoztatott Fodor Csaba projektmenedzser.

Az 560 millió forintból felépülő tanyákhoz modern góré is tartozik. Fotó: DM/DV
Az 560 millió forintból felépülő tanyákhoz modern góré is tartozik.
Fotó: DM/DV

A turistáknak és a helyieknek egyaránt érdekes lehet a gyöngytyúkokat és szürkemarhákat nevelő, több mint 2500 négyzetméteres komplexum. Területén kemence, borospince és kukoricagóré is helyet kap. A hagyományos növények újbóli megismertetésére és népszerűsítésére fűszerkertet hoznak létre mintegy 300 fajta haszonnövénnyel – például zölddióval, amely kiváló pálinka- alapanyag.

Az önkormányzat és egy magánbefektető közös projektjéről Nógrádi Zoltán polgármester elmondta: egyszerre lesz közösségi tér, szálláshely, valamint energetikai és gépészeti bemutatók helyszíne. A tanya fenntartása egy ide költöző család feladata lesz.

Olvasóink írták

 • 6. babar 2011. április 13. 17:15
  „Lehet a tanya fenntartására pályázni. Hírdetik a Térségi Tükörben....”
 • 5. Dushbag 2011. április 13. 15:02
  „Sajnos ami jó, gazdaságos és környezetkímélő,
  az Mo-on szinte elérhetetlen (anyagilag).
  Jó lenne egy egyszerű támogatási rendszer,
  nem kellene pályázatokat írni...”
 • 4. zoltanszabo 2011. április 13. 13:16
  „Nagyon jó ötletnek tartom. De lehetne ezt kissebb összegből,magán emberként megvalósítani. Ne akkora mértékű, 560 milliós tőkével--szerényebb körülmények között,
  Sok család vállalná szerintem ezt az életformát. Mindenki a kis kertjében termeljen amit tud--ne kelljen óriási pénzeket kifizetni a piacon--boltokban.”
 • 3. deszkás 2011. április 13. 13:15
  „Nógrádi úr! Buszjegyre se nagyon van pénzem nemhogy megnézzem hogy kapirgál a gyöngytyúk a napkollektor mellett.Mondtam is az asszonynak nézd meg a divatbemutatót milyen ruhákat kell felvenni.Hogy mit mondott (amit én is mondanák) azt a fantáziájára bizom.”
 • 2. jozko 2011. április 13. 11:48
  „A projekt hasznosságát nem vitatom.
  A képen látható épülethalmaz -egy dzsumbuj.

  Elrendzeés, térkihasználás-formák: idegesítő!
  Nem vagyok építész-de a harmóniához van érzékem!
  Ez : nem az!”
 • 1. frakk 2011. április 13. 11:09
  „Ragyogó ötlet, kiváló példamutatás. Az embereket tanítsuk meg gazdálkodni, főleg tudatosan előrelátóan élni. Én is szívesen kiköltöznék egy ilyen tanyára.
  Bár érdemes lenne mindezt kicsi valóságos emberi léptékű kivitelben is megvalósítani, és úgy bemutatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43-as: örömünnep

Nyílt napot rendez a beruházó NIF Zrt. az átadás előtt álló M43-as sztráda 2. szakaszán és a Móra Ferenc hídon szombaton. Tovább olvasom