Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Radnótis diák szerzett ezüstérmet az Európai Leány Matematikai Diákolimpián

A tizedikes Hámori Janka összesítésben a 28. lett, ami nagyon szép eredmény.

A kizárólag lányoknak rendezett matekolimpián a résztvevők két nap alatt három-három feladatot kapnak az anyanyelvükön, és naponta négy és fél órájuk van arra, hogy megoldják őket. A feladatok általában nehezek: idén egyetlen versenyző, a végső győztes szerb Jelena Ivančić oldotta meg az összeset hibátlanul, és három feladat tökéletes megoldásával már ezüstérmet lehetett szerezni - írta meg a Qubit.

Ebben a mezőnyben érte el a tizenkettedikes Kerekes Anna összesítésben a 3., a szegedi Radnótiban tizedikes Hámori Janka a 28., a tizemegyedikes Kocsis Anett (korábban győri Révai, most Fazekas) és tizenkettedikes Mészáros Anna (szintén Fazekas) pedig az osztott 71. helyezést. 

Az EGMO-t először 2012-ben rendezték meg az angliai Cambridge-ben, főleg európai országok részvételével, aztán a nagy népszerűségre való tekintettel egyre több ország kapott meghívást. 2019-re már a tipikusan jól teljesítő Egyesült Államokat, Ausztráliát, Kanadát, Brazíliát, Chilét, Mexikót, Japánt is képviselte egy-egy négyfős diákcsapat.

Magyarország mindig is sikeresen szerepelt az EGMO-kon. A verseny megrendezése óta minden évben az első 10 között végeztünk az országok versenyében, és összesen 7 aranyérmet, 8 ezüstérmet és 15 bronzérmet szereztünk. (A nemzetközi tudományos olimpiák szabályai szerint minden évben a versenyzők felső 8,3 százaléka szerez aranyérmet, majd 16,6 százaléka ezüstérmet és a következő 25 százaléka bronzérmet.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Nagy: Minden eddiginél nagyobb a tét az EP-választáson

B. Nagy: Minden eddiginél nagyobb a tét az EP-választáson
Reméli, hogy idén lényegesen többen mennek el szavazni, mint a korábbi EP-választásokon.

Tovább olvasom