Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Remek szőlőtermést, finom bort jósoltak - galéria

Remek szőlőtermést, finom bort jósoltak - galéria
Ópusztaszer - Jó szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a Kárpát-medencei borrendek és a környékbeli hegyközségek gazdái az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban. A Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen levágott szőlővesszőkből következtettek az idei termésre.
Több mint negyedszázada szokás, hogy a Kárpát-medencei borrendek, a környék borosgazdái találkoznak Szent Vince ünnepe alkalmából Ópusztaszeren. Az idén a szokásosnál több, 24 borrend képviselője vonult föl az emlékparkban. Az ország minden részéről érkeztek, a Dunántúlról, Pest- és Bács-Kiskun megyéből is. Őket Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője köszöntötte, majd Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondta el gondolatait. Beszédében kitért arra, hogy a bor végigkísérte Magyarország 1100 éves történetét.
Remek szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Mezőgazdaságunk egyik fontos stratégiai eleme a szőlő és a bor. Közösen munkálkodik a szőlősgazda és a borász, azon hogy a hazai bortermelés hírneve megerősödjön. Mi politikusok pedig azon, hogy megfelelő mértékben tudjuk segíteni a szakembereket abban, hogy a magyar borok védelme és fogyasztási kultúrája biztosítva legyen – emelte ki beszédében az agrártárca államtitkára. Mindezt számos pályázattal, többek között a borászati üzemek fejlesztésével, a borszőlő ültetvények telepítésének támogatásával segítik.

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. Az ópusztaszeri skanzenben vesszővágással jósolták meg, milyen lesz az idei szőlőtermés. Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek.
Remek szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– A tél jó része már eltelt, az időjárás nem tett komolyabb károkat a szőlőben, ha nem jönnek nagy fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs okuk aggódniuk a gazdáknak – részletezte a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eötvösösök szalagavató bálja a Deákban - galéria

Eötvösösök szalagavató bálja a Deákban - galéria
Szombat este tartották szalagavatójukat a szegedi Eötvös József Gimnázium végzős diákjai. Tovább olvasom