Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Sándorfalvi a legjobb magyar görkoris

Sándorfalva - Mindössze 5 éve foglalkozik a gyorsasági görkorcsolyával, de máris az ország legjobbja a sándorfalvi Dékány Bence. A 17 éves fiú egyedüliként képviselte hazánkat a két héttel ezelőtti kolumbiai világversenyen, ahol a 15 ezer méteres távon minden előzetes várakozást felülmúlva a 13. helyet szerezte meg.
Egy sándorfalvi fiú képviselte Magyarországot azon a világbajnokságon, amelyen 40 ország legjobb gyorsasági görkorcsolyázói vettek részt Kolumbiában október második felében. A 17 éves Dékány Bence az egész mezőnyt, de saját testnevelő tanárát is alaposan meglepte, amikor rögtön az első napon a 15 ezer méteres távon a 13. helyet szerezte meg.
– Ez a versenyszám kieséses alapon működik: kétkörönként az utolsónak ki kell állnia. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy beke-
rül a 20-ba, majd a 15-be, és még mindig nem ő megy a végén – idézte fel az emlékezetes pillanatokat Garzó Erika, a Táltos-iskola pedagógusa, a Bencét edző Tornádó Team Egyesület csapatelnöke.

Bence eleve azt tűzte ki maga elé: be kell jutnia a legjobb 15-be. Így „csupán" megcsinálta, amit elvárt. A fiú életét egyébként is ez a céltudatosság jellemzi.

Máris az ország legjobbja a sándorfalvi Bence. Fotó: Karnok Csaba
Máris az ország legjobbja a sándorfalvi Bence.
Fotó: Karnok Csaba

– Hat évvel ezelőtt kaptam anyukáméktól az első görkorcsolyámat. Én meg azt mondtam, ha már csinálom, csináljam rendesen – mesélte. Egy évvel később kezdett versenyekre járni, tehetségét nagyon hamar felismerte edzője. Tizenhárom évesen Bence már Európa-bajnokságon szerepelt, mostanra már a 4. kontinensviadalon is túl van.

– Igazából az utóbbi két évben vált szó szerint fanatikussá, azóta nincs is korosztályában ellenfele Magyarországon – árulta el Garzó Erika. Mint mesélte, tanítványa előtte hajlamos volt a kényelmességre, szeretett a versenyekre hivatkozva sokat pihenni. Most úgy kezdi a napját, hogy versenybiciklivel beteker Sándorfalváról Szegedre, majd edzőjével, Kéri Ferenccel 10–15 kilométert fut. Délután pedig irány a tornaterem vagy a görkorcsolyapálya. Ezek természetesen meg sem közelítik azokat a létesítményeket, amelyekben a kolumbiai versenytársak gyakorolhatnak nap mint nap.

Mindössze 5 éve foglalkozik a gyorsasági görkorcsolyával.  Fotó: Karnok Csaba
Mindössze 5 éve foglalkozik a gyorsasági görkorcsolyával.
Fotó: Karnok Csaba

Olyan országok és olyan versenyzők voltak a mezőnyben, ahol ez a sport kiemelt figyelmet és támogatást kap. Csak abban a városban, ahol a versenyt rendezték, négy olyan pálya volt, amelyből nálunk az egész országban egy sincs – vázolta a magyar helyzetet Garzó Erika, aki ezért különösen figyelemreméltónak tartja Bence eredményét. Kiemelte: az európai indulók közül tanítványa 5. lett.

A fiú azonban még ennél is nagyobbat álmodik. – Bár a gyorsasági görkorcsolya nem olimpiai sport, 2013-ban világjátékokat szerveznek. Szeretnék ott már a felnőttek, a profi sportolók között elindulni, és a legjobb 30 közé kerülni.

Saját pénzből szereztek hazánknak dicsőséget

Bence és Erika úgy tudott elutazni a kolumbiai világbajnokságra, hogy szó szerint összekalapozta rá a pénzt. A fiú legnagyobb támogatója egyik osztálytársának apukája volt, de kisebb segítséget kaptak másoktól is. Így is fejenként 300 ezer forintjukba került, hogy Bence képviselhesse Magyarországot ezen a versenyen.

Olvasóink írták

  • 1. Szerzetes 2010. november 11. 08:26
    „Le a kalappal és csak így tovább!
    Jogos h nem kap pénzt! Támogassuk a tehetségtelen falábúakat! Majd mikor már lesz neve, akkor mögé fog állni az állam is... szörnyű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanárok is dicsérik Brekit

Pedagógusok számára is hasznos, és akár a tanításba is beépíthető a Breki magazin. Tovább olvasom