Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szeged, Hunyadi tér: focipályás história

Szeged - Valaha csak szegény kétkezi munkások lakták, ma már él itt olyan polgár, aki nem kevés luxussal kibélelt, sokmilliós otthont építtetett ide magának. Ez, kérem, a Hunyadi tér, Öreg-Rókus központja, ahol focipályán pattog a labda, és Dózsa György parasztvezér emlékét hangulatos büfé őrzi.
Valaha csak szegény kétkezi munkások lakták, ma már él itt olyan polgár, aki nem kevés luxussal kibélelt, sokmilliós otthont építtetett ide magának. Pár éve Szeged bűnügyileg talán legfertőzöttebb területeként emlegették a rendőrségen, most viszont a korábban sokat és joggal panaszkodó városházi képviselő, Kalmár Ferenc úgy fogalmaz: semmivel nem rosszabb a helyzet a szegedi átlagnál. Ez, kérem, a Hunyadi tér, Öreg-Rókus központja, ahol focipályán pattog a labda, és Dózsa György parasztvezér emlékét hangulatos büfé őrzi.

„Ha nagyon vágysz egy méretes pofonra, csak sétálj ki a Hunyadi térre, de a környező utcákat is tudom ajánlani." Ez a mondat éppen úgy elhangozhatott mondjuk negyven évvel ezelőtt, mint a mögöttünk hagyott évszázad utolsó esztendeiben. Mivel jómagam is ezen a környéken nőttem fel, tudom : a Hunyadi téri vagányok, majd az ország minden szegletéből, sőt még a határon túlról is idevetődött, romos lakásokat elfoglaló lumpenek valóban gondoskodtak arról, hogy ez a környék ne a nyugalmáról híresüljön el. Aki viszont napjainkban sétálja körbe a ma is Dózsa-pályának szólított sporttelep kerítését, egészen más tapasztalatokkal gazdagodhat.

Romhalmazok maradékai

Látogatásunkkor csönd, békesség ölelte át Öreg-Rókus legnagyobb terét, a kora délutáni bágyadt napsütésben nevetgélő óvodások siettek hazafelé, édesanyjuk kezébe csimpaszkodva. Azokból a rettegve emlegetett romházakból is csak egy-kettő maradt mára. Helyükön vagy beépítésre váró telek kínálgatja magát, vagy nemrégiben épült társasház dicsekszik élénk színektől pompázó új ruhájával.

– Még a dédapám vett itt házat, a családunk végigkövethette a környék fejlődését, olyan is volt hajdanán a családban, aki a téren feltörő talajvízből táplálkozó tóra teknővel járt csónakázni. Én meg annak örülhetek, hogy annyi küzdelem után egy szép terünk lett, ahol öröm élni – dicsérte jó lokálpatrióta módjára a Hunyadi teret Vígh István. Vígh úr az Öreg-Rókusért Alapítvány elnökeként lakossági fórumokat, akciókat szervezett a környék megújításáért.

Régi és új: Rókus városrész lakói rózsaszínben látják a világot. Fotók: Frank Yvette

– Kértük a várost: bontsák le a romházakat, ne engedjék, hogy ez a hangulatos városrész teljesen lepusztuljon. A csatározások eredményeként megszámolni sem lehet, hány épület tűnt el, s ma már divat lett Öreg-Rókusra költözni. Jól tükrözik ezt az árak. A Hunyadi térnél pár éve egy 750 négyzetméteres telket még 4 és fél millióért meg lehetett kapni, míg nemrégiben egy 500 négyzetméteres, beépíthető földdarab már 18 millióért kelt el – szolgált pontos adatokkal Vígh úr, aki semmi pénzért nem költözne el a térről.

– Néhány éve még intézményünk bezárásán gondolkodott az önkormányzat, ma meg örömmel újságolhatom: nyolc csoportunkba százhúsz gyerek jár, immár rendelkezünk szerb és német nemzetiségi kisközösséggel is. Pályázati pénzből megszépült épületünk, ami még Klebelsberg gróf közoktatási programjának köszönhetően épült fel 1930-ban, s most azon dolgozunk, hogy pincénkben egy szépen felszerelt kis tornatermet alakítsunk ki – sorolta mosolyogva a változásokat a tér egyetlen közintézménye, a Hunyadi téri óvoda vezetője, Nagy Imréné.

Négy éve még bezárás fenyegette, mára megújult, benépesült a Hunyadi téri ovi

Katika tizenhét éve irányítja, szervezi itt a napi munkát, jól emlékszik még arra, amikor rettegve néztek körbe minden reggel, vajon mit loptak el éjszaka a környéken zsákmányra vadászó tolvajok. – Szerencsére ez már a múlt. A környékben megvalósult beruházások – Franciahögy átépült: bevásárlócentrum, lakópark létesült – eredményeként nem csupán megszépültünk, de meg is fiatalodtunk. Most rengeteg gyerek nő föl Öreg-Rókuson, és egészen más lett a tér hangulata – mosolygott az óvodavezető.

Nem sokkal később találkoztunk olyan öreg-rókusi asszonnyal is, aki arról mesélt: néhány éve este csak taxival mert hazajönni, s már rohant is be a kapun, ma meg jó időben hosszabb sétákra indul, hogy föltérképezze, hol épült újabb társasház.

Csúf szeplők – csúf házak

Néhány szeplő azért még csúfítja a Hunyadi teret. A 23-as számú házba betérve egy szemvillanás alatt pofon vert a nyomor. No, itt aztán nemhogy szebb világgal dicsekvő embert, de még olyan lakót sem találtunk, aki szóba állt volna velünk. „Nincs mit mondanom" – csapta be előttünk egy asszonyság az ajtót, miközben mérges kutya csörgette láncát az udvaron. Nem sokkal arrébb, egy másik épület alsó szintjén még az ablakkeretek is hiányoztak, az utcáról kileshető benti látvány pedig csak az elborzasztó jelzővel jellemezhető.

Átlagos közbiztonság

– Valóban akad itt még tennivaló, most például azon dolgozik a város, új otthont találjunk a Hunyadi tér 23.-ban élőknek, hogy aztán ennek a romtanyának a helyén is új ház épülhessen – mondta el Kalmár Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője. – Hasonló tervek születtek a Hunyadi tér 3. számú házra is, s ha sikerül pénzt előteremteni, tovább javítunk a Hunyadi teret körbeölelő utak minőségén is. Az Árvíz utcai szakasz az idén elkészült, és mindent megteszünk, hogy a többire se kelljen sokat várni. Kalmár képviselő egyébként a Hunyadi tér közbiztonságáról úgy vélekedik: semmivel nem rosszabb a helyzet a szegedi átlagnál.

– Amikor délután kimentem az autómhoz, azt vettem észre, letekerve hagytam az ablakot. Semmi nem tűnt el a kocsimból. Pár éve még az autót sem mertem volna a téren hagyni – összegzett Vígh István. – A megújult Öreg-Rókus, így a Hunyadi tér varázsa szerintem abban rejlik, hogy megőrizte kisvárosi hangulatát. Az itt élők ápolják a jószomszédi viszonyt, az ősrókusiak jószerével ismerik minden ház történetét, ha pedig a belvárosban akad elintéznivalónk, néhány perces sétával elérhetjük a Széchenyi teret.

Legendásan izgalmas meccseket vívott itt az egykori Szegedi Dózsa csapata

Dózsás nosztalgia

Hát lehet a Szegedi Dózsát elfelejteni? Korosabb rókusiaknak biztosan nem, hiszen a 90-es években anyagi okok miatt megszűnt klub focicsapata legendásan izgalmas meccseket vívott a Hunyadi téri pályán. Olyan is előfordult, hogy 3-4 ezer ember zsúfolódott össze a gyep szélén. Dózsa sajnos nincs, helyébe lépett viszont mára a Rendőr Testedző Egylet, így a sporttelep nem áll kihasználatlanul. Oszvald Imre ezredestől, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatójától megtudtuk: a leginkább küzdősportokra szakosodott, de focilehetőséget is kínáló egylet mellett a határőrség és a büntetés-végrehajtás dolgozói is igénybe veszik a kiképzőközpontként funkcionáló pályát.

A gondosan karbantartott létesítményre a főkapitányság tavaly több mint 6 millió forintot költött. Oszvald ezredes azt is elmondta: szívesen kölcsönadják a pályát egyéb rendezvényekre is. „Szeretnénk, ha az önkormányzat is beszállna a fenntartási költségekbe – mondta Oszvald Imre. – Ennek fejében egy olyan területet kínálnák fel, ahol rendszeresen megtarthatnák testnevelésóráikat, versenyeiket az iskolások. Fejlesztésekre is gondoltunk, például teniszpálya építése szerepel a terveink között. Egy biztos: azt semmiképp nem akarjuk megengedni, hogy ennek a pályának a helyére is lakópark épüljön, megyénk rendvédelmi szervezeteinek ugyanis nagy szükségük van egy olyan sportcentrumra, ahol dolgozóik megmozgathatják izmaikat, teljesíthetik a kiképzési tervben előírt kötelező feladatokat."

Olvasóink írták

  • 2. Kolompár Rómeó 2007. december 10. 10:02
    „A lumpenekért én egy szót is sajnálnék, örülünk, hogy errefelé végre nem a kisebbség a többség...”
  • 1. r.k. 2007. december 08. 14:47
    „Biztos örülnek az ottlakók hogy nyugodt környék lett az övék, de Szeged így is egy színnel szegényebb lett. Hol vannak már a fölsőváros halászai, alsóváros parasztjai, és a legtovább fönnmaradók, rókus lumpenjai? S lesz ki őket megírja? Vagy marad a fejlődés és a felejtés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pataky Attila: lélek és rock and roll

Szeged - Idén is kedveskedünk olvasóinknak karácsonyi ajándékkoncerttel: december 14-én, pénteken az… Tovább olvasom