Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Szegediek bicikliznek Amerikában kínai gyerekekért

Szeged, Egyesült Államok - Két szegedi fiatal is tagja annak az ötezer kilométeres amerikai biciklitúrának, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a kínai kormány által üldözött, árván maradt és bántalmazott több millió gyerekre. A tervek szerint a túra végén találkoznak Barack Obamával és az ENSZ főtitkárával, Ban Ki Munnal, majd titkos módszerrel kihoznak Kínából öt árva gyereket.
A Ride 2 Freedom 30 fiatalból álló csapata június elején indult el Los Angelesből, hogy hat hét alatt, ötezer kilométer megtételével elbiciklizzen Washingtonig. A nemzetközi csapat, köztük két szegedi fiatal a kínai Falun Gong üldözése miatt árván maradt és bántalmazott több millió gyerekre szeretné így felhívni a figyelmet.

Baranyi Márton és felesége, Baranyi Kata elmondta, a céljuk, hogy a túra végén kimentsenek Kínából öt árva gyermeket, miután a tervek szerint találkoznak Barack Obama amerikai elnökkel Washingtonban, és az ENSZ főtitkárával, Ban Ki Munnal New Yorkban.

Irány Salt Lake City! Hátul a két magyar teker. Fotó: DM
Irány Salt Lake City! Hátul a két magyar teker. Fotó: DM

Kata 25 éves, a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Férje, Márton budapesti, Kata miatt költözött Szegedre. 2008-ban hallottak először a Falun Gongról, egy Kínából származó meditációs gyakorlatról.

– Ugyanebben az évben szereztem tudomást a Falun Gong-tagok üldözéséről. Nem tudtam elhinni, hogy ilyesmi lehetséges. Gyerekek maradnak árván, a szülőket megkínozzák és börtönbe zárják – mondta Kata.

– Az üldözés miatt több millió gyerek lett árva, és ezekre az árva gyerekekre a kínai kormány vadászik, üldözi őket, mert nem akarja, hogy elmondják a világnak, mi történt a szüleikkel – magyarázta Baranyi Márton és felesége.

A 15 különböző országból érkezett csapat tagjai mindennap hajnalban kelnek, hat óra körül. Meditálás után nyolckor indulnak, csoportokban tekernek, váltják egymást: egy csapat két órát teker. Több autó kíséri őket.
Elmondták, a túra szervezője, Keith Ware 2001 februárjában járt Kínában, ahol letartóztatták, mert Falun Gong-gyakorló, és kiutasították az országból.

Baranyi Kata (balról) a biciklitúra egyik osztrák résztvevőjével. Fotó: DM
Baranyi Kata (balról) a biciklitúra egyik osztrák résztvevőjével. Fotó: DM

A tervükről, hogy elhoznak Kínából öt árva gyereket, biztonsági okokból nem beszélhettek. – A konkrét megmentésről sajnos tényleg nem beszélhetünk. A túra után kihozzuk őket Kínából, és felmutatjuk a világnak, hogy itt vannak, ők az élő bizonyítékok. Szeretnénk, ha a kínai kormány pozitívan változna. Magyar emberekként, ha már a kínaiak barátainak valljuk magunkat, feltétlen kötelességünknek gondolom, hogy segítsünk a barátainkon – mondta Baranyi Márton.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A migránsok segítői visszautasították a DK adományait

Visszautasította a MigSzol migránssegítő csoport a Demokratikus Koalíció bevándorlóknak szánt… Tovább olvasom