Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Személyautó kíséri a mentőt Szegeden

Szeged - A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően személyautó is kíséri már időnként a mentőautót Szegeden. A mentőorvos így akár külön is tud válni az egységtől, és újra riasztható. Az átalakított Suzuki felszerelésében egy rohamkocsinak felel meg, beteget azonban nem tud szállítani.
Személyautót állítottak be Szegeden a mentőszolgálat kötelékébe: három Suzuki S Crossal bővült az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének járműparkja. A mentőautók mintájára felmatricázott autó felszereltségében a rohamkocsinak felel meg, csupán hordágy nincs benne.

– Minden olyan eszköz megtalálható benne, ami a legkritikusabb állapotú betegek ellátásához kell. Különlegessége a mellkaskomprimáló gép, amely újraélesztésnél ritmusosan pumpálja a mellkast, kiváltva ezzel a team egyik tagjának tevékenységét. A rohammentővel szemben ugyanis ebben csak ketten ülnek – mondta el Túri Mihály vezető mentőtiszt.

A Suzukiban egy mentőorvos vagy mentőtiszt és egy ápoló végzettségű, a sürgősségi ellátásban jártas gépkocsivezető utazik. Beteget nem szállít, az egység célja, hogy minél gyorsabban a helyszínre érjen, és az egység megkezdje a beteg ellátását.
 
A mentőorvosi kocsi méreteinek és műszaki paramétereinek köszönhetően sok esetben gyorsabban a helyszínre tud érni, mint a hagyományos mentő.
A mentőorvosi kocsi méreteinek és műszaki paramétereinek köszönhetően sok esetben gyorsabban a helyszínre tud érni, mint a hagyományos mentő. Fotó: Török János

– Ha súlyos esethez riasztanak mentőt, a mentőgépkocsival együtt közlekedve rohammentő szintű egységet képeznek – magyarázta Túri Mihály, miért látni mostanában egyre gyakrabban, hogy a mentő előtt szirénázva megy a kisautó is.

– Mivel a kritikus állapotú betegek ellátása után az esetek 70 százalékában már nem szükséges orvosi felügyelet az intézetbe szállításhoz, jellemzően az orvos ismét riaszthatóvá válik, amint a mentő a beteggel együtt elindul a helyszínről. Ha pedig továbbra is szükség van rá, átül a mentőbe, biztosítva a megfelelő szintű felügyeletet a beteg számára.

A kisautót akkor is tudják mozgósítani, ha az ellátás során kiderül, hogy a bejelentéskor rendelkezésre álló információk szerint helyszínre riasztott egység alacsonyabb szakmai szintű, mint amire valójában szükség van. Túri Mihály elismerte: az új rendszer valóban többletköltséget jelent a mentőszolgálatnak, viszont professzionálisabb ellátást garantál körzetében, és nem mellékesen a rendelkezésre álló orvosi kapacitást logisztikailag rugalmasabban képes felhasználni.

A mentőorvosi kocsit a megyeszékhelyeken állította szolgálatba az Országos Mentőszolgálat, ha azonban magasabb szintű ellátásra van igény, és a mentőegység foglalt, távolabbi területekre is riasztható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcezer kecsegét engedtek a Tiszába és a Marosba

Nyolcezer kecsegét engedtek a Tiszába és a Marosba
Két nap alatt 8000 kecsegét telepítettek a Tiszába és a Marosba a horgászok. Tovább olvasom