Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Szűkös idő, sok feladat a forgalmi vizsgán

Szeged - Több órát kell venniük a vezetni tanulóknak, hogy a rutinfeladatokkal teletűzdelt forgalmi vizsgát megfelelően teljesítsék – hallottuk szegedi oktatóktól. Másfél éve szűnt meg a rutinvizsga. Kevés a parkolóhely, türelmetlenek a sofőrök, fel kell kötni a gatyájukat a tanulóknak.
A rutinfeladatokat is a forgalomban kell végrehajtaniuk a vizsgázóknak tavaly január óta. Ettől még a tanpályát sem hagyják ki a gyakorlások során a tanulóvezetők, az alapvető feladatokat ott sajátítják el. Oktatókat kérdeztünk arról, mi a tapasztalatuk az elmúlt másfél évről a városi gyakorlásról és a vizsgáztatásról.

– A forgalomban való gyakorlás sokkal nagyobb körültekintést igényel. Szegeden amúgy is kevés a parkoló, ezért nem mindenhol nézik ezt jó szemmel a sofőrök, vannak, akik türelmetlenkednek – mondta Németh László, a Kiskun Autósiskola szegedi kirendeltségének vezetője. Viszont élethűbb a jelenlegi rendszer, csak több gyakorlást igényel – tette hozzá.

Tanulóvezető forgalomban. Parkolási feladat Fotó: Frank Yvette
Tanulóvezető forgalomban. Parkolási feladat
Fotó: Frank Yvette

– Egy negyvenperces városi autózásban három-négy parkolást végrehajtani nem logikus. Elveszi az időt a többi feladattól. Érezhetően nehezebb az új rendszerben egy forgalmi vizsgát megcsinálni, több órára van szükség a magabiztossághoz. Nagyjából a korábbinak másfél-kétszeresére emelkedett a jogosítvány ára – összegzett egy tapasztalt szegedi autóvezető-oktató, aki kérte, nevét ne írjuk le. Úgy véli, szinte nincs olyan hely a városban, ahol nyugodtan lehetne gyakorolni a manőverezéseket. – Nyolc olyan parkolóhely van Szegeden, ahová be sem szabad mennünk, pedig százával állnak ott autók.

Szűkös idő, sok feladat a forgalmi vizsgán. Fotó: Frank Yvette
Szűkös idő, sok feladat a forgalmi vizsgán.
Fotó: Frank Yvette

Vannak olyan hipermarketek, amelyek parkolójából a biztonsági őrök kitiltják a tanulókat. Egy oktató szerint furcsa, hogy télen, amikor vastag hó lepi el a parkolóhelyeket, inkább egy hétig nincs vizsgáztatás, de a hipermarketek eltakarított helyeire nem szabad beállni.

Manőverezési feladatok

A forgalmi vizsgán kilenc manőverezési feladat közül négyet kell végrehajtania a vizsgázónak. Egyet előremenetben a 90 fokos parkolási manőverek feladatai közül, egyet ugyanezekből hátramenetben, egyet a padkával párhuzamos parkolási manőverek közül és egyet a megfordulási manőverek – egyíves megfordulás, saroktolatás, ipszilonos megfordulás – közül.

– Nem igazán életszerű sűrű forgalomban balra hátra merőlegesen parkolni, de a tanulónak nincs a vizsgán választási lehetősége, azt a fajta parkolást kell elvégeznie, ami a papíron van. Előfordul, hogy a Széchenyi tér közepén kell tolatni, keresztezve a másik sávot, amennyiben akad valahol hely két autó között – vázolt egy problémás szituációt Stiberné Solymossy Ibolya. A kissé rugalmatlan vizsgarendszert nem tartja pozitívnak, azt viszont igen, hogy a megszokott rutinpályán kívül is helyt kell állniuk a vizsgázóknak. Az oktató hangsúlyozza, a lépcsőzetességre célszerű törekedni. – Most is tartom azt a szabályt, hogy minimum kilenc órát töltünk a rutinpályán, begyakoroltatom a technikai kezelést, a szlalomozást és egyebeket, onnantól bátrabban mehetünk a forgalomba – fűzte hozzá Stiberné. A forgalmi vizsga ideje 50 perc, néha a vizsgabiztos jóindulatán múlik, hogy beleférnek-e az időbe.

Utolsó KRESZ-feladványunkat jelentetjük meg ma, véget ér Nyerd meg a jogosítványod! címmel indított nyereményjátékunk

Még mindig be lehet kapcsolódni a játékba, jövő csütörtökig várjuk a megfejtéseket – akár egyben is be lehet küldeni az öt feladatsor megoldásait. Címünk: szerkesztoseg@delmagyar.hu, illetve Délmagyarország Kiadó, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. A győztes nevét június 27-i számunkban közöljük – a Délmagyarország és a Délvilág jóvoltából egy B kategóriás elméleti és gyakorlati autóvezetői tanfolyam lesz a nyereménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankok és ütegek a Gomba utcában

Király Nikolász 3 éve küzd egy szegedi haditechnikai park létrejöttéért. A Deja Vu Fesztiválon a szomszédos udvari hadipark megnyitja kapuit. Tovább olvasom