Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Szupermaraton a szőlőlugasok között

Mórahalom - 56 kilométert teljesítettek, akik szombaton végigfutották az első homokháti szupermaraton teljes távját. A Mórahalomról indult mezőnyben rengeteg iskolás is szerepelt – vígan kerülgették az utakon a lovas kocsikat, volt, aki egy fürt szőlőt is kapott egy buszmegállóban. Más a sört hiányolta.
Egyesek sportkrémmel kenték magukat, mások Sportszelet-illatban sós kekszet és kiflit majszoltak szombat reggel Mórahalmon, a futócipők és bedurrant vádlik napján – az először megrendezett homokháti szupermaratonra készülődtek így.

A versenyt szervező Napraforgó Futóklub elnöke, Lévai Imre elmondta: a cél, hogy testedzési, sportolási lehetőséget biztosítsanak a futás iránt érdeklődőknek, s hogy új sportkapcsolatok köttessenek a Homokhátság települései között.

Bőven akadt erre lehetőség: 56 kilométer volt az össztáv, Mórahalomtól Zákányszéken és Üllésen át Ruzsáig futottak a résztvevők, s innen kanyarodtak vissza Mórahalomra.

A mórahalmi általános iskolások mindent beleadtak. Fotó: Schmidt Andrea
A mórahalmi általános iskolások mindent beleadtak.
Fotó: Schmidt Andrea

– Én futok elöl, mert én bírom a legtöbbet – jelentette ki az ötödikes Zsivics Dusán, bár a mellette ugrándozó Mojzes Zoltán ezt erőteljesen cáfolta: „nem, én!" A mórahalmi alsósok és felsősök, összesen 36-an, együtt futottak, átlagban ezer-kétezer métert. – Melegítsetek! – hangzott a tanári utasítás, s a gyerekek máris szétszéledtek a közeli park fái között. – Nehéz a gyerekeket megmozgatni, mikor a szünet végén kérdeztem őket, mivel telt a nyár, a legtöbben így feleltek: sokáig aludtak, tévéztek – mondta a testnevelést tanító Ördögh Erzsébet, hozzátéve: akik viszont itt vannak, imádnak mozogni.

Így lehet ezzel Kiss Zita is, az idei 12 órás maraton magyar bajnoka – aki a lelkes amatőrökkel, görkorisokkal és biciklisekkel együtt fél 10 körül vágott neki a távnak. A gyerekek rögtön mindent beleadtak: trappoltak az út jobb oldalán Zákányszék felé. Ilyet sem látott még a Homokhátság: egy gazda éppen tanyájáról tartott az út felé, mikor elhaladtak előtte a futók – igencsak meglepődött. Néhány lovas kocsi is feltűnt az úton, a gyerekek kipirult arccal, zihálva sandítottak a méltóságteljesen mellettük ügető állatokra.

Az 59 éves Csaba Katinka futás közben egy fürt szőlővel doppingolt. Fotók: Schmidt Andrea
Az 59 éves Csaba Katinka futás közben egy fürt
szőlővel "doppingolt". Fotók: Schmidt Andrea

– Hajrá, gyönyörűm! – buzdította az egyik futót a helyközi buszra váró Cseh Lajosné. Édesanyjánál volt, s egy nagy szatyor szőlőt cipelt haza, Szegedre. Egy fürttel kevesebb lett a teher, mikor feltűnt a színen egy rózsaszín felsős kislány – sietve a kezébe nyomta az édes gyümölcsöt.

Voltak, akik 26 perc alatt teljesítették az első, 7,7 kilométeres résztávot. Zákányszéken pazar svédasztal várta őket: alma, keksz, meggyes, narancsos üdítő, víz. – Sör van? – érdeklődött tréfálkozva Csaba Katinka. Az 59 éves asszony éppen csak felmarkolt két kocka csokoládét, s a szőlőlugasokkal, barackfákkal dekorált panorámában máris tovatűnt az üllési úton.

Közel 200-an

Mintegy 7 órával a rajt után ért be a célba az utolsó versenyző – a leggyorsabb ebben a kategóriában Kiss Zita volt, 4 óra 13 perc 50 másodperces idővel, a férfiak között Lukovics Béla 4 óra 58 perc 44 másodperccel diadalmaskodott. A férfi váltót a Napraforgó Light, a nőit a Röszkei Napraforgók Csapata nyerte. 13 egyéni futó, 13 felnőtt váltó és 27 kerékpáros – összesen közel 200 fő – teljesítette a távot.

Olvasóink írták

  • 1. janoo 2008. szeptember 29. 09:52
    „Gratulálok a Szervezőknek, a résztvőknek és mindenkinek aki segítette hogy létrejöjjön ez a rendezvény. Kívánom hosszú kort érjen meg. Amit azért a Szervezők figyelmébe ajánlanék,
    (ha tehetik), legközelebb ne egy másik tömegsport rendezvénnyel (Pick-futófesztivál) egy időben szervezzék. Minden bizonnyal még többen indultak volna. (eggyel biztosan).
    Még egyszer sok sikert, jó egészséget kívánok.
    üdv”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereskedelmi célokra vásárolnak Szegeden a befektetők

Szeged - 25 ezer forintos négyzetméterárat szeretnének kapni az egybefüggő ipari területekért négyzetméterenként az eladók, a vevők viszont próbálják 20 ezerre lealkudni az összeget. Tovább olvasom