Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Több ezer szelektív kukát kapnak a belvárosiak - a szigetek illegális lerakóvá válnának

Több ezer szelektív kukát kapnak a belvárosiak - a szigetek illegális lerakóvá válnának
Csak két gyűjtőszigetre vihetik a szegedi belvárosban élők a szelektív hulladékot - és ez a szám várhatóan nem is emelkedik. Helyette szelektív gyűjtőedényeket osztanak ki ősztől a lakóknak.
– Nagyon kényes ügy a belvárosban szelektív gyűjtőszigetet elhelyezni. Az a baj, hogy sok gyűjtősziget, minden igyekezetünk ellenére, előbb-utóbb illegális hulladéklerakóvá válik – mondta el Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója.

– Jelenleg 52 gyűjtőszigetet üzemeltetünk Szegeden, ebből 15 környezete kritikán aluli – folytatta az ügyvezető igazgató. Arról kérdeztük, milyen lehetőséget lát arra, hogy az önkormányzati cég növelje a belvárosban – ahol az egyetemi intézmények közelében sok környezettudatos fiatal is él – a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket.

Az 52 városi szelektív szigetből jelenleg mindössze kettő található a Tisza Lajos körúton belül – ahogy távolodunk a belvárosból, úgy sűrűsödnek. A két belvárosi sziget a Károlyi utcában és a Béla utcában működik. Erről a két gyűjtőhelyről évente 10 tonna hulladékot szállítanak el, az illegális lerakás ugyanakkor ezeknél a szigeteknél minimális.
 

– Sajnos inkább olyan igényekkel keresnek meg bennünket, hogy szüntessük meg egyik-másik szelektív szigetet, ahol sok az illegálisan lerakott hulladék. Erre 2019 novemberéig biztosan nem kerül sor, mivel a pályázati pénzből létrehozott szigetek üzemeltetésére a pályázatban eddig az időpontig kötelezettséget vállaltunk. Szerintünk ez egyébként is visszalépés lenne a szelektív gyűjtésben – jelentette ki az igazgató.
Van azért jó hír is a zöld szemléletű belvárosiaknak.

– Egy pályázati forrásnak köszönhetően a közbeszerzés lebonyolítása után, várhatóan idén ősztől több ezer szelektív gyűjtőedényt fogunk kiosztani a belvárosban – árulta el Koltainé Farkas Gabriella.

A magán- és társasházak összesen 1526 darab 240 literes, 29 ezer 891 darab 120 literes és 1000 darab 1000 literes szelektív gyűjtőedényt kapnak, ezzel együtt azonban senkinek sem emelkedik a hulladékszállítási díja – tette hozzá. Emellett 138 üveggyűjtő pontot is kialakítanak, többek között a vendéglátóhelyek környékén.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áfacsökkentést és még több ellenőrzést sürget a hazai tejágazat

Az elmúlt év végére a hazai tejpiac stabilizálódott, a nyers tej kilogrammonkénti felvásárlási ára átlépte a 100 forintot. Tovább olvasom