Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Több törzshelyet is leltünk Szegeden

Szeged - Sokan mindig csak kedvenc kocsmájukba, éttermükbe járnak. A törzshely szerepe fontos lehet a barátságok ápolásában. A szegedi Mojóba, a Nyugi Kávézóba és a Sörpatikába látogattunk. Állandó, visszatérő vendégeket kerestünk.
Nyolc-tíz asztaltársaság ült a félhomályban, szinte mindegyiknél sörös korsók hevertek az asztalon. Nevetgéltek, beszélgettek a retro vasalókkal és rádiókkal berendezett pincehelyiségben, melynek téglafalát múlt századbeli belvárosi utcák, a régi nagyállomás, a Móra Ferenc Múzeum és a Dóm tér képe díszíti – a szegedi Sörpatikába látogattunk. Az üzletvezető Csicsely Zoltán szerint a huszonnyolc éve üzemelő szórakozóhely vendégeinek hatvan-hetven százaléka törzsvendég.

Odaléptünk az egyik asztalhoz, kíváncsiak voltunk, miért pont ezt a helyet választották a szombat esti kikapcsolódásukhoz.

– Régi barátok vagyunk, együtt jártunk gimnáziumba. Most éppen a szülinapomat ünnepeljük – világosított fel bennünket György Anikó, akit nagyon kreatív ajándékkal leptek meg: két keretezett képet kapott. Az egyik ír szerzetesek tornyát, a másik pedig az Empire State Buildinget ábrázolta – találó meglepetés, hiszen a huszonnyolc éves Anikó építész. Barátnői, Maczák Zsuzsanna és Zsengellér Zsófia elmondták, később a Retro Clubba mennek bulizni. Egyébként hétköznap is gyakran betérnek egy kávéra, mióta a Bécsi Kávéház bezárt. Nyáron szívesen szórakoznak a Sörkertben, illetve a Casablanca Kávézó teraszán is, de télen ide menekülnek.

Fél tízkor továbbálltunk, más törzshelyek után kutatva.

– Az egyetemen a tornaóra nem tartozott a kedvenceink közé – főleg ősszel. Amikor futásra került a sor, gyakran a rövidnadrág zsebébe rejtettük a pénztárcánkat, és ahelyett, hogy az Ady tér körül futottunk volna, betértünk a Mojóba egy kávéra vagy teára – emlékezett vissza élményeire Fejes József, aki azt is elmondta: már hat-nyolc éve ide jár. Attól függetlenül, hogy vége a diákéveknek, még mindig ez a kedvenc helye. Ottjártunkkor éppen egy kis csevegéssel egybekötött munkamegbeszélést tartottak a Mojóban.

Fotó: Segesvári Csaba

Az asztalnál ülő, 26 éves Kinyó László, aki egyébként mostanában kedvelte meg ezt a helyet – korábban a régimódi bútorok miatt túl komolynak vélte –, és barátjuk, Vígh Tibor, aki most először jár itt, mindketten József munkatársai. Mindannyian a bölcsészettudományi kar neveléstudományi tanszékén PhD-képzésben vesznek részt. Minden szombaton összeülnek, hogy egy sör mellett megbeszéljék a tapasztalataikat. Napközben is gyakran betérnek egy kávéra, illetve a lepényt és a Füsti pizzát is csak itt, az enyhén avangárd stílusú bútorokkal berendezett pubban szeretik.

Mindenhol más a kuriózum

Törzshelyet sokan nem a közelség, hanem az árak alapján választanak. A Sörpatikában találhatunk hagyományos márkákat: HB, Dreher, Dreher Bak. Az italok csapolva, egy pohárral 190, korsóval pedig 310 forintba kerülnek. A Guinness, ír fekete sör kuriózumnak számít. Egy üveggel 650 forintba kerül. A Mojo Clubban jellemzőek a szerb rostonsültek. A csevapot és a pleskovicát 910 forintért tudjuk megrendelni. A Nyugi Kávézóban már találtunk forralt bort is: három deci 210 forintba kerül.

A 26 éves Hegyi Tóth Erika és barátnője, Angeli Nóra is ide jártak egyetemre. Ez volt a törzshelyük, de ma már szétszóródtak: Pesten és Balástyán dolgoznak, de néha-néha visszatérnek nosztalgiázni.
Már majdnem éjfélt ütött az óra, amikor átmentünk az Ady tér túloldalán található Nyugi Kávézóba. Itt csak fiatal baráti társaságokkal találkoztunk, és már érezni lehetett a forralt bor szegfűszeges illatát. Az egyik asztalnál éppen pókerparti folyt, még kártyakészletet is biztosítanak itt a szerencsejáték szerelmeseinek.

– A nővérem pultosként dolgozott itt egy ideig. Én is akkor szoktam ide a barátaimmal. Mindennap munka után betérünk, és iszunk egy-két pohár sört. Gyakran pókerezünk is közben – mondta Gora Zoltán, aki miután kért egy korsó sört, már rohant is vissza a többiekhez, nehogy lekéssen a partiról.

– Ha gólyaként megszereted a helyet, négy-öt évig, amíg egyetemista vagy, biztosan oda fogsz járni. Ez nálunk is így volt a Nyugival – érvelt Blazsek Attila. Az egészségügyi főiskolára járt, és most ismét összejöttek egy évfolyam-találkozó alkalmából. A helyszín megválasztása egyértelmű volt: ide mindenki úgyis visszatalál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: tönkrement plakátok a Híd utcában

Szeged - A mesebeli három kismalac is tudja: papírból nem lehet házat építeni. Egy kísérlet… Tovább olvasom