Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Újra föllendült az úszóházi élet

Újra föllendült a korábban pangó úszóházi élet az idén. Talán, mert a két előző évben kedvezőtlen volt az időjárás – sőt tavaly, az árvíz miatt rekordrövidségű volt a szezon –, s az embereknek elkezdtek hiányozni a folyó hátán töltött napok, hetek, hónapok.
A szegedi úszóházi törzsközönség doyenje Horváth Károly. A nyolcvanegyedik évét betöltött nyugalmazott főiskolai tanár – a volt élelmiszer-ipari főiskola mikrobiológiai tanszékének alapítója és vezetője, kora gyermekkora óta horgász, az idén már kilenc csukát és két süllőt fogott itt – életének szerves része az úszóház. Egészen pontosan: a Szabadság úszóház. Mióta jár ide? – Kapaszkodj meg, mondok egy évszámot. Ezerkilencszáznegyvenhárom óta! S azóta sem szakadtam innen ki. Hol motorcsónakkal, hol kajakkal, hol pedig, mint most, ladikkal, mindig itt vagyok – mondja. Gyerekkorában még Szőnyinek hívták a Szabadságot, tulajdonosa után.

Horváth Károly jól emlékszik a régi időkre, amikor a legtöbb szegedi úszóházat szétszedték a szovjet utászcsapatok, és beépítették a hadihídba. Emlékszik arra is, amikor a Szőnyit államosították, onnantól lett a neve Szabadság.
– Óriási dumapartik vannak, ártatlan kártya és dominózás. A csónakos horgászok rengeteg sütni való keszeget fognak, mi itt pedig rablóhalat. A mai ebédemet is itt sütjük meg, süllő, krumplival – mondja a nyugalmazott főiskolai tanár.

Mórahalmy Antal – régi vendéglátós; Budapesten szabadult az Astoriában annak idején, és az új Hungária igazgatójaként ment nyugdíjba – a hatvanas évek közepe óta jár ide. De inkább kicsit a hatvanas évek eleje előtt óta. – Micsoda motorcsónakversenyek voltak itt régen! Micsoda főzések még ma is! Van, mikor egyszerre két bográcsban fő a pörkölt – illusztrálja a hangulatot. Klivényi Károly, az úszóházat üzemeltető egyesület elnöke mondja: a taglétszám kétszáz, s kétszázötven fő közt ingadozik. – Idén sokan vagyunk, hál' istennek. Egyre többen jönnek rá, mit jelent az úszóház, és hogy mi lenne, ha nem lenne. És úgy tűnik, idén az időjárás-vízállás sem szól bele az életünkbe. Tavaly ilyenkor még ki sem jöhettünk az árvíz miatt.

Uszadék és csáklya

A Szabadság úszóházon legutóbb pünkösdvasárnap tartottak uszadékeltávolítást, azaz „gazolást". – A sodorvonalban vagyunk, legalábbis mellette, a vízhozta uszadék jó része fönnakad az úszótesten – mondja az úszóházat üzemeltető egyesület elnöke. Néhány naponta tehát csáklyákkal el kell távolítani az úszóház alól az ágakat, bogakat, fatörzseket, egyebeket.

Megyünk tovább, fölfelé a Tisza mentén: irány a Béke úszóház. Jókedvű, hangos társaság eszik-iszik, összetolt asztaloknál; az úszóház külső, víz felőli oldalánál éppen indulásra kész a sétahajó. Gyülekezik az utazóközönség, német, s magyar szó hallatszik vegyesen. A gyerekek kíváncsian nézegetik a vizet, alig várják az indulást.

– A hajót a Balatonról hoztuk, harmincszemélyes. Március 15-én már mentünk vele, húsvétkor is, Szeged napján is. Bármikor elindulunk, ha összejön a közönség – mondja Magyar László, a tiszai hajózásból kiszálló Mahartot fölváltó TiszaCharter Kft. egyik ügyvezetője. És odaszól az úszóházról a hajóra átlépni készülő gyülekezőknek: – Tessék beszállni!

Továbbmegyünk, ez már a Felső Tisza-part. A Tisza úszóház – mondják piros úszóháznak, sőt piros Tisza úszóháznak is – egyik tulajdonosa, Szilágyiné Móró Piroska mondja: – Fiam a másik tulajdonos, Gyebrovszki Géza, hajóskapitány a tengeren. Úgy gondoltuk, ez is belefér a vízi életbe – közli. Leánya, Emese az úszóházi élet vendéglátás részét viszi. – Nagyon jól érzem itt magam, nagyon családias a légkör – mondja a rendszeresen ide járó Dzubay Miklósné, pillanatra abbahagyva a napozást.

Ennél föntebb már csak a Kati úszóház van a szegedi Tiszán, ennek kék a dizájnja. Majoros Imre tulajdonostól halljuk: akad, amikor százan is jelen vannak egy-egy hétvégi rendezvényen. – Csónakunknak keresünk helyet – mondja Ildikó és Károly, egy fiatalokból álló asztaltársaság tagjai. – Most vagyunk itt életünkben legelőször – teszik hozzá. Fogadjunk, hogy nem utoljára!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénhidrátmentes születésnap

Egy születésnap általában a nagy kajálásról, a tortaevésről szól. A Délmagyarország azonban 97.… Tovább olvasom