Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Uniós támogatások, sokmilliárdos tételek

Szeged - Pénteken szerkesztőségünkbe látogatott Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, aki az ezermilliárd forintban mérhető uniós fejlesztési pénzek felhasználását is felügyeli.
A tárcavezető beszélt a közelmúltban kapott uniós dicséretről, a kiemelt szegedi fejlesztésekről, az M43-asról és a nemrég beindult „Anti-lop" kezdeményezésről is.

– Elsők vagyunk az uniós pénzek felhasználásában. És ezt nem mi állítjuk magunkról, hanem Danuta Hübner, az unió regionális politikai felelőse mondja. Ez hogyan sikerült?
– Valóban a legjobban teljesítő fejlesztő ország vagyunk, tavaly 185 pályázatot adtunk be, 1300 milliárd forint elérhető. Az elmúlt évben összesen több mint 330 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki Magyarországon, s reményeink szerint az idei összeg ennél nagyobb lesz. A siker titka, hogy míg más országok még csak tárgyalnak, nálunk már több ezer nyertes pályázat van. Megnéztem, ezek közül 103 Szegeden bejegyzett kisvállalkozásé.

– Jobbak lennének a magyar pályázatírók?
– Inkább úgy mondanám, jobban akarjuk, mint mások. Egyszerűbbek a pályázatok, könnyebben beadhatók, az egész rendszert automatizmusok működtetik. És ami nagyon fontos, három héttel a beadás után már az eredmény is megvan. Ezen nagyon sokat dolgozik az apparátus, van is bőven feladat, 2007 első háromnegyedévében hétezer pályázat érkezett be.

Bajnai Gordon: Míg más országok még csak tárgyalnak, nálunk már több ezer nyertes pályázat van. Fotó: Frank Yvette

– És közben ott vannak a kiemelt projektek.
– Egyik ilyen nagy feladat a szegedi fürdőfejlesztés, hasonlóan látványos eredményt hozhat a városrehabilitáció, s óriási feladat az elektromos tömegközlekedés fejlesztése. Fontos a biopoliszprogram alapinfrastruktúrájának megteremtése, az egyetem például több milliárd forinttal pályázik. Koncepciózus városvezetése van Szegednek…

– …munkahelyteremtésben ugyanakkor nincs átütő siker, az említett nagy projektek nem jelentenek majd igazán sok új állást.
– Ezzel nem értek egyet, a biopolisz infrastruktúrája miatt érdemes lesz ide jönni. Ma erről szól az élet, az egyetemek mellett kell fejleszteni. Meggyőződésem, hogy Szegedet fel lehet tenni Európa gazdasági térképére – több tízmilliárd forint áramlik a város felé. De beszéljünk kisebb számokról. A már említett 103 szegedi nyertes vállalkozásba több mint egymilliárd forint fejlesztési pénz érkezik. Harmincszázalékos átlagos támogatással számolva ez hárommilliárd forintos beruházást jelent, ami mindenképpen javítja a város foglalkoztatási helyzetét.

– Ősszel azt nyilatkozta, hogy közösségi pénzből 2010-ig elkészülhet az M43-as. Mi itt a végeken elégedetlenek vagyunk az előkészítés tempójával.
– Higgye el, mi is sürgetjük, mindenképpen rá kell csatlakoznunk a dél-erdélyi autópályára. De tudni kell, hogy ez óriási beruházás, gázmezőátvágással, vezetékkiváltással, kisajátítással, kötelező régészeti feltárással. Bízom benne, hogy 2010 végén teljesen el tudja kerülni Szegedet a 43-as forgalma. Ha a híd is elkészül – mert a beruházásban ez a kritikus elem –, az út többi szakaszát nem látjuk kockázatosnak.

– Anti-lop címen meghirdették azt a programot, mellyel anonim közérdekű bejelentések tehetők az interneten. Cél az uniós források szabályos, átlátható felhasználása. Megnéztem, péntek reggelig 212 bejegyzést regisztráltak a magyarorszag.hu honlapon.
– Be kell vallani, hogy ebből 150-160 bejelentés inkább csak viccelődés, a maradék fele pedig nem az uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos, s ezeket természetesen átadjuk azoknak, akikre tartoznak. A többit minden esetben alaposan kivizsgáljuk. Ennek kapcsán történt már büntetőfeljelentés és van már szabálytalansági eljárás is.

– Mit jelent ez a magyartalanul hangzó kifejezés?
– Az unióban ezt így hívják, a pályázónak öt évig kell betartani azt, amit vállalt. Ez a közérdekű bejelentés program azért is nagyon fontos, mert ha mi derítjük ki a szabálytalanságot, a visszavett pénz itthon marad, s más fejlesztésre átcsoportosítható, míg ha az unió felülről találja meg ugyanezt, búcsút inthetünk a pénznek.

Olvasóink írták

 • 14. V.I.F. 2008. január 24. 08:08
  „A gondolatsort folytatva említenem kell Mari nénik példáján keresztül, hogy a térségünkben minden családhoz eljutó írott Délmagyarország még soha nem hozott le egy olyan komplex tájékoztatást (mellékletet), amiben (példaként) le lett volna írva a kiskertje terméséből, 25.000 Forint járadékból élő Mari néni, Pista bácsi teendője sorról-sorra az adószám kéréstől, a számlaadás mikéntjén át a bevételek nyilvántartásán keresztül az adófizetés mikéntjéig, gyakorlatáig. Csak homályban tapogatózik. Időnként megjelenik egy cikk a délmagyarban, ahol egyszer arról írnak, hogy Mari nénik nem adnak számlát. Hónapokkal később tudósítanak, hogy még mindig tízezrekre tehető, akik még nem jelentkeztek adószámért, nem regisztráltatták még magukat. E téren több felelős van: a politika is, amely nem tájékoztat, a sajtó is, amely nem ismeri fel feladatát. Ezért keveredett össze a fenti cikkben is a külön fejlesztési eu-s források adatszámai: a települési és a kistérségi program.”
 • 13. maci52 2008. január 23. 17:40
  „Ez a Gordonka piszokul tud játszani,a libásoknak is eljátszotta a nótáját,azóta sokan felkötötték magukat,sok gyerekkel hajléktalanok lettek,Gordonka megy iszonyúan gazdag.Csak gratuláni tudunk neki.”
 • 12. V.I.F. 2008. január 23. 10:07
  „Az önálló gazdasági rovat indítása mellett szóló érv az is, hogy az állampolgárok széles körét érintő témák léteznek a piacon áruló Mari nénik gondja bajától kezdve a vállalkozások sokféleségén át az állami, eu-s gazdasági programokig. Merjünk önállóan látni, gondolkozni, ne várjuk mindenben a mindenkori kormányok szavát, véleményét, intézkedését, tájékoztatását.”
 • 11. V.I.F. 2008. január 23. 09:29
  „A millió kontra milliárd elírása (továbbá az említett mindössze 185 2007 évben benyújtott pályázat alapja kérdése) csak megerősít abban, hogy szorgalmazzam egy önálló gazdasági rovat indítását a Délmagyarországban egy közgazdász szerkesztésében. Közel 20 évvel az eu-hoz való csatlakozásunk után azért be kellene látnunk, hogy egyértelműbb módon kellene felvilágosulnunk a gazdasági folyamatok tartalmában, értésében. Nem szabadna pártpolitikai szimpátia szemlélettel átsiklani a lényeg felett, mint például abban, hogy a 330 milliárd kifizetett támogatás harmadát az állam eleve befizeti tagsági díj címén az eu-nak, másik harmada a magyar állam adófizetőitől származó költségvetési forrás. Csak egy harmad az eu vissza nem térítendő támogatása.”
 • 10. _Les 2008. január 22. 10:00
  „Köszönjük az észrevételt, a 330 millió természetsen 330 milliárd.
  Javítottuk.”
 • 9. V.I.F. 2008. január 22. 08:20
  „A tarjáni közterület rehabilitáció támogatása az unió egy másik támogatás forrás célcsoportjából származik. A kettő nem ugyanaz. Ha jól emlékszem vissza, akkor az 1,1 milliárd költségéből egy részt az önkormányzat, más részét az állami hozzájárulás, harmadrészt az eu fedezte.”
 • 8. V.I.F 2008. január 22. 00:21
  „Persze jó lenne tisztán látni a dolgokat. Ezért kívánatos lenne egy állandó profi gazdasági rovat a Délmagyarországban. E téren is fel kellene zárkóznunk az unióhoz. Mit szól mindehhez a lap főszerkesztője?”
 • 7. V.I.F. 2008. január 21. 23:43
  „Nem-nem! Az bizony még csak 330 millió! És szerinted nem tévedés a 185 (!) Brüsszelhez benyújtott pályázat a teljes 2007-es évben? Ezért kezelendő meglehetős óvatosággal Bajnaiék - úgymond - előengedélyezés hozzájárulás ténykedése hétezres nagyságrendben.”
 • 6. csanyiv 2008. január 21. 18:47
  „Az a 330 millió az milliárd, gondolkozzatok már! Az egyszerű ember meg elgondolkodhat az újságíró alaposságán inkább. Csak a tarjáni közterületrehabilitáció volt vagy 1,1 milliárd, és ez csak egy város egy pályázata volt...”
 • 5. V.I.F. 2008. január 21. 15:04
  „Ízlelgetem a szavakat, keresem az összefüggéseket:

  "...tavaly 185 pályázatot adtunk be, 1300 milliárd forint elérhető"
  "...Az elmúlt évben összesen több mint 330 millió forintnyi uniós támogatást fizettek ki"
  "...nálunk már több ezer nyertes pályázat van"
  "...sokat dolgozik az apparátus, van is bőven feladat, 2007 első háromnegyedévében hétezer pályázat érkezett be"

  Az a gondom, hogy a Bajnaiék csak átjátszó állomás a rendszerben. Előbb hozzájuk fut be a sok ezer kistérségi pályázat, amit ők szűrnek meg előzetesen, hogy a fejleszteni akaró kiküldheti-e pályázatát Brüsszelbe? Ezt követően készítheti és küldheti ki pályázatát a vállalkozó. Az egyszerű ember is elgondolkozhat azon, mennyire piti összeg az eddig kifizetett 300 millió az 1300 milliárdhoz(!) képest. Gyerekcipőben járunk.”
 • 4. Jo bacsi 2008. január 21. 08:33
  „" Elsők vagyunk az uniós pénzek felhasználásában."

  Koldusok bere es adomanya. Nem buszkenek hanem sironak kellene hogy legyetek.

  Ja en is elso lennek mas penze elkolteseben.”
 • 3. M@M 2008. január 21. 08:27
  „Bízzuk a kecskére a káposztát! Vagy tanuljuk meg mi is lopni, mint a fent említett úriember? Ebben az országban csak így lehet boldogulni!”
 • 2. maci52 2008. január 21. 07:46
  „Utóirat:hogy vannak a LIBÁSOK,erről nem beszélsz Gyuri?”
 • 1. maci52 2008. január 21. 07:44
  „Kedves szegedi származású,Bajnai György Gordon,aki az ország egyik leggazdagabb embere ilyen fiatalon,övé fél Baja és környező erdőségek,rengeteg ingatlan,számtalan munkahely.Ezek a szépen hangzó igéretek,csak igéretek maradnak.A pénzek lehet hogy beérkeznek kicsi hazánkba,de az elosztásnál,leosztásnál,valahogy eltünnek.Nem lehet az hogy "véletlenül" összekeverednek a számlaszámok,"elíródnak"és a foritok az ilyen és ehhez hasonló újgazdagok zsebeit tömi ki??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gabonafajtákat tesztel az AGROTEST

Szeged - Az AGROTEST rendszer a Dél-alföldi Bio-Innovációs Centrum (DABIC) Kht. és a Csongrád Megyei Agrár Kht. konzorciumában indult a Baross Gáborról elnevezett pályázaton. Tovább olvasom