Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Végrehajtást kért az SZKT a parkolóház fővállalkozója ellen

Szeged - Pert vesztett tavaly a Szegedi Közlekedési Társasággal szemben az Arany János utcai parkolóházat építő svéd fővállalkozó. Ám azóta sem fizet. E cég ellen az SZKT a svéd bíróságnál végrehajtást indított.
A szegedi parkolóház építése és működtetése körül korábban egymást érték a viták. Erről lapunk is beszámolt. A parkolóházat 2003 decemberétől az önkormányzat közlekedési cége működteti. Így az SZKT jogutódja lett a Szeparknak, fizeti az évente esedékes 80-100 millió forintos törlesztést, de örökölt egy pert is. A svéd fővállalkozó, a 3S nevű cég ugyanis 106 millió forintot követelt az SZKT-tól, mert szerinte nem fizették ki neki a beruházásért járó teljes összeget. Az SZKT azonban „hibás teljesítés" miatt 72 millió forintos ellenkeresettel élt. A Csongrád Megyei Bíróság egyesítette a két pert, a svéd vállalkozás keresetét elutasította, és tavaly áprilisban az SZKT-nak ítélt 45 millió forintot.

– A 3S nem fellebbezett, emiatt az ítélet jogerőre emelkedett, de a vállalkozás azóta sem fizette ki a felhalmozott kamatokkal együtt bruttó 63 millió forintot. Ezért a svéd legfelsőbb bírósághoz fordultunk, hogy végrehajtást kérjünk a vállalkozás ellen, amely ugyan göteborgi székhelyű, de egy amerikai off-shore cég a tulajdonosa – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Dózsa Gábor, az SZKT igazgatója.

Pénz áll a házhoz? Fotó: Schmidt Andrea

– Az uniós csatlakozás óta lehetséges, hogy a magyar bíróság határozatának Svédországban érvényt szerezzünk. Egyedülálló, hogy ilyen jogérvényesítésbe fog egy hazai cég – tette hozzá Ollé György, a társaság jogi képviselője. Ezért személyesen utaztak Svédországba, hogy a keresetet benyújtsák. Erre már a 3S is lépett, alkut ajánlott: cégátadást javasolt, vagy az összeg tíz-húsz százalékának kifizetését. Az SZKT egyik verziót sem fogadta el, kérte a svéd hatóságot, hogy folytassa a végrehajtási eljárást. Jelenleg a vagyonbecslésnél tartanak. Az eljárásnak várhatóan négy hónap múlva lesz eredménye.

Törlesztés 2011-ig

A szegedi önkormányzat 2000-ben határozott egy 151 férőhelyes parkolóház építéséről a Dózsa és az Arany János utca sarkán. A beruházás specialitásai miatt lehetett egy külföldi tulajdonú cég a fővállalkozó. Azzal szerződött a szegedi parkolási társaság. A Szepark akkor még többségi magántulajdonú társaságnak számított, ennek ellenére az önkormányzat hitelkezességet vállalt a 2011-ig visszafizetendő félmilliárd forintos hitelhez.

Olvasóink írták

  • 1. higsz 2007. december 07. 00:56
    „Ez nem baj,mert a makulátlannok csinállták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét évet kapott a sándorfalvi férjgyilkos nő

Szeged - Jogerősen hét év börtönre ítélte a táblabíróság szerdán azt a sándorfalvi asszonyt, aki még… Tovább olvasom