Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Zöld utat kapott az újszegedi élményfürdő terve

Szeged - Jóváhagyta csütörtökön a központi tervtanács az újszegedi fürdőfejlesztés építési tervét – mondta Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. A részletekről Novák István egykori szegedi főépítész, a fürdőfejlesztés felkért szakértője tájékoztatta lapunkat.
– A központi tervtanács február 7-i állásfoglalásának megfelelően az építészek átdolgozták a fürdőépület korábbi építési tervét, amit tegnap jóváhagyott a grémium. A tervezők szakítottak az eredeti koncepcióban megfogalmazott, a régi fürdő épületét – a Gombát – visszaidéző és azt körülépítő elképzeléssel – mondta Novák István.

Az egykori városi főépítészt a Hunguest Hotels Zrt. és az önkormányzat által alapított projektcég kérte fel az újszegedi fürdőfejlesztés szakértőjének. Novák hangsúlyozta – és kérte, szó szerint idézzük –, a legnagyobb változás, hogy az új fürdőépület a meglévő és megmaradó beépítéshez és az árvízvédelmi töltéshez alkalmazkodva, tagolt tömegalakítással biztosítja az igényelt megjelenést.

Megváltoztatták az élményfürdő fedett csarnokának formavilágát, amely a csigaházszerű forma helyett egyszerűbbet kap. A szakértő elmondta: az épület üvegfala a régi híd és a belváros felé kitárulkozva jelenik meg. Az építmény galériájáról pedig – ahol kávézók, éttermek kapnak helyet – úgy lehet majd szemlélni a Tiszát, a dómot, a városközpontot, mint egy kilátóról. A grémium arra kérte az építészeket, hogy a 27 méteres vízicsúszda-tornyot a környezethez alkalmazkodva tervezzék meg.

A központi tervtanács korábban kifogásolta a fürdő Forrás Szállóval való építészeti és funkcionális kapcsolatát – föld alatti gyalogos folyosóit –, illetve a fürdő előtti több száz méteres megszakítás nélküli homlokzatát. A szállodától a sarokig tartó zárt sorú beépítés tervét már a területi tervtanács is bírálta.

Az új terv szerint a Szent-Györgyi Albert utcából át lehet majd látni a Tiszára, megoldják a belső tömb átszellőzését és a zöld területek kapcsolatát. A tervek szerint a fürdő és a hotel között üvegfolyosó biztosítja majd a kapcsolatot. A mintegy 300 férőhelyes parkolót a fürdőépület alagsorában helyezik el. Ezzel – Novák szerint – nem csupán a fürdő, de a szálloda parkolóigénye is kielégíthető a már meglévő várakozóhelyekkel együtt.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Árpika 2008. március 03. 20:19
  „csak annyi hogy nyílt fórumon bombázod vele a népet, vagy engem is. hát ezt meg nem hagyhatom szó nélkül. vagy zavar? :) ugye az nem zavarna ha csak te irhatnád a véleményed, sőt te cenzúráznál? hehe.. az a világ már elmúlt cimbi”
 • 28. radikalis 2008. március 02. 12:22
  „Mi közöd a hozzáállásomhoz, gyurcsányista!?!”
 • 27. Árpika 2008. március 01. 22:05
  „Te lehet hogy szopsz, de ilyen hozzáállással életed végiéig szopni is fogsz.”
 • 26. radikalis 2008. március 01. 17:16
  „Árpika, asszem ezt hívják gyurcsányizmusnak. Probléma nincs, csak apró hibák, amiket ki lehetne küszöbölni, de azért fejlesszünk, reformáljunk, modernizáljunk, váltsuk meg és forgassuk föl a világot, hátha bekerülünk a történelemkönyvekbe. Bizony be is kerültök, a szomorú fejezetek közé. Közben meg mi szopunk.”
 • 25. radikalis 2008. március 01. 17:12
  „Milyen ötlet? Mint már mondtam nekem rohadtul elegem van az ötletelésekből. Senkinek se hiányzott lejsztinger papa tízmrd-s biznyákja. Nekem megfelel a fölújított Ligetfürdő, nyáron igaz nagy a tömeg, ezért elférne még pár hasonló a városban. Etelka-sor, stb.”
 • 24. Árpika 2008. március 01. 15:42
  „Milyen köztulajdonról beszélsz te? Arról a 4 termálkútról? Építsél már rá önerőből, önállóan bármit is. A legnagyobb önámítás az amit zagyváltok. Már a könyökömön jön ki az idiotizmus, az elcsépelt hangzatos mondataitok, mindannyian ugyanazt szajkózzátok, de idáig egyetlen épkézláb önálló tlettel nem álltatok elő. "KÖZTULAJDON ELHERDÁLÁSÁVAL". Ez olyan messze van az elherdálástól, mint te az érettségitől.”
 • 23. radikalis 2008. március 01. 12:17
  „Árpika, azt hittem elmúlt az a kor, mikor a "fejlődés" álcája mögött ámokfuthatott a hatalom. Lásd vas és acél országa.
  És épüljön, azt építenek amit akarnak, de ne a köztulajdon elherdálásával. Ha olyan nagy idegenforgalmat hoz, biztos megérné nekik a saját forrásaikból "fejleszteni".”
 • 22. Gergő 2008. március 01. 11:07
  „Radikális, és mese! Az elmebetegség gyógyítható, kezelhető. Ne féljetek felkeresni vele orvosotokat.”
 • 21. Árpika 2008. március 01. 11:05
  „Radikális: ha a magadhoz hasonló balfaszokon múlna, akkor semmi sem épülne itt Szegeden. Szerencsére a szegediek többsége nem így gondolkodik, mint a magadfajták. Sokáig éljen a múlt! :)
  Mese: úgy gondolod, hogy az idegenforgalomnak elég a felújított ligetfürdő? A gomba meg jó úgy ahogy van?! Na ne viccelj...”
 • 20. Mese 2008. február 29. 19:40
  „A fenének kell ide élményfürdő! Most lett felújítva a ligetfürdő. A partfürdőt rázzák még gatyába,a gombát meg hagyják,ahogy van. Most van termálvizes fürdő,meg csúzdás is,lehet választani ki mit akar. A ligetfürdőbe már így is elég drága a jegy,mi lessz még ezután?”
 • 19. stirlicz.stirliczovics.stirliczov 2008. február 29. 14:35
  „Tényleg, ebben a mi nagyszerű városunkban miért nem volt, soha semmilyen kérdésben népszavazás? A fürdők és a sportpályák eladása olyan közügy, hogy, esetleg.... (más kérdéssel összevonva?)...
  Tudom, most majd megkapom, hogy nincs erre pénz, meg hogy négyévente, de mégis. Miért is?”
 • 18. radikalis 2008. február 29. 14:22
  „Csanyiv, ha ellopják a kocsidat, nem leszel ideges, hanem az autósújságban nézegeted a tervezés alatt álló prototípusokat?:D”
 • 17. radikalis 2008. február 29. 14:16
  „Uszít a fene. Csak elmondom, hogy tőlünk, szegedi polgároktól semmilyen zöld utat nem kapott Leisztinger T. legújabb ingatlabiznice.”
 • 16. radikalis 2008. február 29. 14:13
  „"Majka", a szegediségemet te kérdőjelezed meg, mikor nem látod hogy itt a termálkútJAINK és fürdőINK kerültek lejsztinger ragadós kezédbe?!?! Mi szegediek 30 MRD Ftos telket "apportáltunk" bele a közös biznicbe, lejsztinger meg 2 MRD-t, itt nem bűzlik valami? Persze ha életedben nem fizettél adót, értehtő hogy nem fáj a köztulajdon lenyúlása. Jól elvagy segélyen mi?”
 • 15. Bizly 2008. február 29. 14:13
  „radikális!
  Csatlakozom. Teljesen igazad van. Aki egy kicsit többet tud mint a hír, annak ez a véleménye.”
 • 14. csanyiv 2008. február 29. 13:40
  „Csatlakozok az előttem szólóhoz: a francért kell itt uszítani - miért nem lehet semminek örülni? Most van egy olyan-amilyen bakfitty parkoló, ehelyett lesz egy 300 férőhelyes mélygarázs + tavalyelőtt megcsinálták a porbafetrengő Torontál teret - és ezt kellene lefikázni, nem inkább eddig kellett volna? Aki meg aggódik az úszásért az inkább az Etelka soron épülő uszodáért aggódjon, hogy az milyen lesz, arra mostanában írják ki a tervpályázatot, tessék abba beleszólni inkább, ott talán még nem késő...”
 • 13. Majka 2008. február 29. 12:22
  „radkális: te nem szegedi vagy hanem egy ember akinek a szar is keserű. termálkutad meg sose volt, fürdőd pláne. mosd ki a szádat.”
 • 12. radikalis 2008. február 29. 11:45
  „A 300 parkoló is elég lesz a válogatott fürdőközönségnek. Mi , szegediek meg a túlpartról nézhetjük hogy ellopták két fürdőnket és rátették a mocskos kezüket termálkútjainkra.”
 • 11. madártej 2008. február 29. 11:10
  „Carlo, egy 3.4 m magasan álló vízforgató nem bökné a szemét senkinek annyira, mint a 27 m-es csúszda látványa. Ha árvíz van, utána a nagytakarítást megoldaná a sok közmunkás, aki ma segélyen szambázhat.:)”
 • 10. kozlekedo 2008. február 29. 11:04
  „Kiváncsi vagyok, hogy a 27m!! magas csúszdatornyot, hogyan lehet a környezethez illeszteni. Magasabb lesz, mint a templom tornya. Talán ha 12 méteres lenne.
  Csak hogy értsük: ez egy 9 emeletes épület magasságának felel meg. Mitől jobb ez, mint egy mikrohullámú adótorony? Mert ebből lecsúsznak az emberek? Hát én bizonytalan vagyok. Mindenesetre Szegedről nézve mindenki látni fogja. De akarje-e?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terápia alkoholistáknak

Szeged - Legalább egy-másfél millió alkoholfüggő él hazánkban, a betegek hozzátartozóival együtt a… Tovább olvasom