Szegedi Tudományegyetem

2013.05.22. 21:41

Kossuth halálával nyert Szilveszter

Szeged - Első helyezést ért el az SZTE hallgatója, Csernus-L. Szilveszter az országos tudományos diákkör humán szekciójában. Kossuth Lajos halálát és temetését vizsgálta a magyarországi nemzetiségi sajtó tükrében.

Vida-Szűcs Imre

– Mindig érdekelt a nemzetiségi kérdés, amely ma is aktuális a Kárpát-medencében – gondoljunk csak például a székely autonómia kérdésére. Kossuth Lajos életútját is szívesen tanulmányozom. Megbeszéltük a témavezetőmmel, Pelyach Istvánnal, hogyan lehetne a két témát összefűzni – beszélt a tudományos diákköri dolgozatának előzményeiről [namelink name="Csernus-L. Szilveszter"].

A magyar történelem kultikus alakjának halála adta Szilveszter dolgozatának alapját. Fotó: Frank Yvette

A magyar történelem kultikus alakjának halála adta Szilveszter dolgozatának alapját. Fotó: Frank Yvette
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) másodéves történelem mesterszakos és elsőéves jogászhallgatója 1. helyezést ért el a XXXI. Országos Tudományos és Diákköri Konferencia (OTDK) Humán Tudományi Szekciójában április elején Debrecenben. Kossuth Lajos halála és temetése a magyarországi német, szerb, román és szlovák nyelvű sajtó tükrében címmel írta meg 30 oldalas dolgozatát.

Szegedi sikerek

Szilveszter mellett még három SZTE-hallgató érte el a rangos első helyezést a Debreceni Egyetemen szervezett OTDK-n. Szociolingvisztika, nyelvpolitika és kontaktusvizsgálat tagozatban [namelink name="Huber Máté Imre"], német nyelvészetben [namelink name="Rácz Anita"], régészetben [namelink name="Miháczi-Pálfi Anett"] nyert. Négy második, hat harmadik helyezett és két különdíjas is hozzájárult a szegedi egyetem hírnevének öregbítéséhez


A Szegeden élő és tanuló Szilveszter huszonkét magyarországi német, román, szerb, illetve szlovák nyelvű napi- és hetilap 1894. március–áprilisi számain keresztül tanulmányozta, hogy Magyarország akkori négy legnagyobb nemzetisége miként búcsúzott a magyar nemzet nagy halottjától. A lapokat csak az Országos Széchényi Könyvtárban találta meg. A németet maga fordította le, a szlovák újságcikkek fordításához az egyetemen kért segítséget, a román és a szerb szövegek megértéséhez ismerősei támogatását kérte.

– Kossuthnak volt a magyar történelemben eddig a legnagyobb kultusza. Halálát és temetését a történelemtankönyvek csak megemlítik. Alighanem ez volt Magyarország eddigi legnagyobb temetése, amelyre több száz ezres tömeg gyűlt össze az ország minden részéből. Tele volt Budapest öltönyös „hajléktalanokkal", akik nem foglaltak szállást erre a pár éjszakára – említett néhány érdekességet a politikai vitákat, tüntetéseket kiváltó szertartásról az OTDK-győztes. Úgy látja, témájában még nem születtek publikációk, és ez a zsűrinek is megtetszett.

A fiatalember történészi, oktatói pályára készül, a jogi tanulmányokba azért kezdett bele, hogy több lábon álljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!